Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 3. 2014,
22.34

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tanja Žakelj gorsko kolesarstvo olimpijski kros

Sreda, 26. 3. 2014, 22.34

4 leta, 9 mesecev

"Prisotnost Japonke mi ne predstavlja obremenitve, kvečjemu popestritev"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gorska kolesarka Tanja Žakelj, ki se je lani okitila z naslovom evropske prvakinje, za nameček pa zmagala še v skupnem seštevku svetovnega pokala v krosu, zadržano, a optimistično zre v novo sezono.

Sezono 2014 je začela z zmago na dirki italijanskega pokala v Maserju, kjer sicer ni bilo največjih konkurentk, a zmaga je zmaga in ji nikakor ne gre gledati v zobe. Že prihodnji konec tedna delovno in ambiciozno Ledinčanko čaka nova preizkušnja, nadaljevanje dirke za italijanski pokal v Monticiariju, kjer si je lani privozila drugo mesto.

"Prihodnja dirka bo dirka 1. kategorije, kar pomeni, da bo mednarodna konkurenca že precej močnejša kot na prvi letošnji tekmi. Na štartu bo prav gotovo tudi katera od kandidatk za zmagovalni oder na tekmah svetovnega pokala," je v pogovoru za Sportal razmišljala kolesarka, ki so jo domači športni novinarji glede na dosežke v lanski sezoni v izboru za športnico leta postavili tik za prvouvrščeno, Tino Maze.

Na vrhunsko formo še čaka

"Treningi ostajajo enaki kot lani, s tem, da smo pozimi bolj delali na akrobatiki, ki nam bo pomagala pri koordinaciji v zraku, tej pa so sledile priprave v San Remu, ki so bile posvečene izključno kolesarskemu treningu. Formo tempiramo za aprilsko dirko v Republiki Južni Afriki, s katero odpiramo sezono tekem za svetovni pokal. Lani se je sezona začela šele v maju, kar mi je precej bolj ustrezalo, saj trenutno še ne čutim, da bi bila v tisti pravi vrhunski formi," je priznala Žakljeva, ki jo bo letošnji spored tekem vodil kar po petih celinah, kar bo precejšnja finančna obremenitev za edino slovensko profesionalno gorskokolesarsko ekipo Unior Tools Team, ki je letos doživela nekaj novosti, a kot poudarja Žakljeva, brez drastičnih sprememb.

Japonska okrepitev prinaša popestritev

"Ekipa Unior Tools Team v osnovi ostaja enaka, s tem, da jo je okrepil mladinec Nal Otoničar (mladinski državni prvak v spustu – op. a.), Jure Žabjek se seli v višjo kategorijo, po novem pa bomo sodelovali tudi z japonsko kolesarko Mio Suemasa, ki bo tekmovala v spustu, občasno pa se mi bo pridružila tudi v olimpijskem krosu. Njena prisotnost mi ne predstavlja nikakršne obremenitve, kvečjemu popestritev. V krosu sicer še nima toliko izkušenj, ima pa ambicije za uvrstitev na olimpijske igre, kjer bo kros na sporedu, spust pa pač ne," je pojasnila naša najboljša gorska kolesarka, ki računa, da se bodo z japonsko sotekmovalko, ki je večkratna svetovna prvakinja v trialu, mladinska svetovna prvakinja v spustu ter serijska zmagovalka na azijskih prvenstvih v spustu, srečali šele na tekmah v Kanadi in ZDA in na skupnem zaključku v Franciji.

Kljub izvrstni lanski sezoni Žakljeva v novo vstopa dokaj zadržano. "Šli bomo po korakih. Bomo videli, kaj nam bo prinesel začetek sezone, takrat bomo lažje ocenili naše izhodišče. Vem, da treniram dobro in sledim vsem načrtom, vendar nikoli ne veš, kaj ti trening prinaša. Lani sem bila zelo prijetno presenečena, bomo videli, kaj bo prinesla nova sezona. Vsekakor pa so glavni cilj letošnje sezone tekme svetovnega pokala ter evropsko in svetovno prvenstvo," je še razkrila 25-letna študentka kemijskega inženiringa, ki glavnino treningov opravi v domačem kraju, v Ledini nad Idrijo, ki ga je tako kot dobršen del Slovenije dodobra prizadel žledolom. "Ljudje se trudijo in čistijo gozdove, škoda pa je ogromna," je še povedala gorska kolesarka, ki največ časa preživi prav tam, kjer je največje opustošenje. Pod krošnjami dreves.

Ne spreglejte