Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 7. 2008,
17.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 7. 2008, 17.42

8 let

Riccu prva etapa s ciljem v klanec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmagovalec prve gorske etape 95. kolesarske dirke Po Franciji je Riccardo Ricco. Novi srečni nosilec rumene majice vodilnega je Kim Kirchen. Tadej Valjavec 20.

Prva na papirju težja etapa s ciljnim vzponom na Super Besse je bila dolga 195 kilometrov. Kolesarji so morali prekolesariti dva klanca četrte in dva klanca druge kategorije. Na desetem kilometru so glavnini uspeli pobegniti Sylvain Chavanel (Cofidis), Benoit Vaugrenard (Francaise des Jeux) in Freddy Bichot (Agritubel). Njihova največja prednost pred glavnino je znašala dobrih pet minut medtem, ko je 45 kilometrov do cilja znašala le še dve minuti.

Tempo v glavnini so ves čas narekovali kolesarji ekipe Gerolsteiner. V zadnjih petdesetih kilometrih je etapa postala bolj zanimiva saj je na predzadnji vzpon v etapi (Col de la Croix Morand) skušalo pobegniti veliko število kolesarjev. Vendar so kmalu tempo pričeli narekovati kolesarji ekipe Caisse d'Epargne in ulovili vse ubežnike. To je lahko pomenilo le to, da se Valverde odlično počuti, ter da računa na etapno zmago. Na vrhu vzpona sta imela Chavanel in Bichot le še slabo minuto prednosti pred glavnino.

Kot zadnjega ubežnika je glavnina trinajst kilometrov do cilja ulovila Bichota. Le dva kilometra kasneje se je pričel ciljni vzpon na Super Besse. Tempo v glavnini so ves čas narekovali kolesarji ekipe Caisse d'Epargne. Šest kilometrov in pol do cilja je s pobegom poskušal Vladimir Efimkin. Kolesarja ekipe Ag2r-La Mondiale je dober kilometer kasneje ulovil David Moncoutie (Cofidis).

Štiri kilometre do cilja je bila situacija v ospredju že drugačna. Leonardo Piepoli (Saunier Duval) in Christian Vandevelde (Garmin-Chipotle) sta ulovila Efimkina. Slednji je bil kmalu zopet v glavnini medtem, ko sta imela Piepoli in Vandevelde tri kilometre do cilja že devetnajst sekund prednosti. V glavnini je bilo le še okoli štirideset kolesarjev med katerimi je bil tudi Tadej Valjavec.

Zadnjih tisoč tristo metrov se je cesta dodobra postavila pokonci in je glavnina hitro ulovila ubežnika. Točno kilometer do cilja je padel Stefan Schumacher, ki je zadel kolo Kima Kirchna, ki je bil tik pred njim. Ironija je, da je nato Kim Kirchen, kot prvi Luksemburžan po letu 1958 oblekel rumeno majico vodilnega na Touru. Tadej Valjavec je ciljno črto prečkal na dvajsetem mestu in dosegel sijajno uvrstitev glede na to, da mu takšni ciljni vzponi kot je bil danes ne odgovarjajo. Vsekakor od njega lahko še več pričakujemo v res zahtevnih gorskih etapah, ki bodo na sporedu čez nekaj dni. V skupnem seštevku se je povzpel na 22. mesto.


Rezultati 6. etape, Aigurande – Super Besse, 195 km:

1. Riccardo Ricco (Ita) Saunier Duval-Scott 4;57:52 2. Alejandro Valverde (Špa) Caisse d'Epargne +0:01 3. Cadel Evans (Aus) Silence-Lotto isti čas 4. Frank Schleck (Lux) CSC-Saxo Bank 0:04 5. Kim Kirchen (Lux) Team Columbia isti čas 6. Roman Kreuziger (Češ) Liquigas 0:07 7. Moises Duenas Nevado (Špa) Barloworld 8. Carlos Sastre (Špa) CSC-Saxo Bank 9. Denis Menčov (Rus) Rabobank 10. Leonardo Piepoli (Špa) Saunier Duval-Scott vsi isti čas … 20. Tadej Valjavec (Slo) Ag2r-La Mondiale 0:23

Ne spreglejte