Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 6. 2013,
16.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 16. 6. 2013, 16.35

8 let

Rogina ni spustil rumene majice, znova prevlada Pro Tour ekipe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Varaždinec Radoslav Rogina je zmagovalec 20. kolesarske dirke Po Sloveniji (2.1). V zadnji 4. etapi se je zmage veselil Avstralec Brett Lancaster. Slovenec Matej Mugerli 4.

Zadnja 156 kilometrov dolga etapa se je po pričakovanjih končala s ciljnim šprintom glavnine. Večji del etape je bila v begu skupina petih kolesarjev. Michael Rodriguez (Colombia), Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise), Pavel Kočetkov (RusVelo), Mauro Finetto (Vini Fantini-Selle Italia) in Matteo Di Serafino (Androni Giocattoli-Venezuela) so si uspeli prikolesariti največ 4 minute prednosti pred glavnino. Slednja jim kljub temu, da je Belgijec Declercqe kot najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku dirke za Rogino zaostajal skoraj 13 minut, ni dovolila prevelike prednosti. Že takoj, ko je bilo jasno, da je to ubežna skupina je bilo jasno, da bo Hrvat Rogina poleg rumene majice najboljšega v skupnem seštevku po točkah osvojil tudi temno modro majico najboljšega kolesarja v skupnem seštevku točkovanja gorskih ciljev. Odprt je ostal tako le še boj za etapno zmago in zeleno majico najboljšega kolesarja po točkah.

V drugem delu etape so tempo na čelu glavnine narekovali kolesarji italijanske ekipe Lampre-Merida, ki so želeli svojem šprinterju omogočiti, da bi se boril za etapno zmago. Na zaključnih krogih, slabih 20 kilometrov do cilja, so bili ubežniki ujeti. V glavnini se je pričel boj za čim boljši položaj pred zadnjim krogom ter ciljnim šprintom. V zadnjem krogu so najboljše svoje delo opravili kolesarji ekip Orica-GreenEdge, Lampre-Merida in Adria Mobil. Etapne zmage se je veselil Brett Lancaster, za katerim sta ciljno črto prečkala Argentinec Maximilano Richeze in moštveni kolega Lancastra, Jens Keukeleire. 'Domačin' Matej Mugerli je osvojil nehvaležno 4. mesto. "Kljub temu, da je bila to zadnja etapa na dirki je bila kar razgibana. Zmage sem zelo vesel saj mi je že lani dirka Po Sloveniji služila kot dobra priprava za dirko po Franciji. Zato sem na dirki nastopil tudi letos. Zmagali smo dve etapi. Nekaj smole je imel Sulzberger, ki je bil za las 2. Vsekakor pa lahko rečem, da je bilo za nas na dirki zelo lepo poskrbljeno," je po etapi za Sportal povedal Lancaster.

Letos se je drugič v zgodovini dirke Po Sloveniji zgodilo, da Slovenci niso zmagali niti ene etape na dirki. Prvič je bilo to leta 2007, ko so vse etapne zmage pobrali Italijani. V skupnem seštevku dirke ni prišlo do sprememb. Rogina je zasluženo stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Kljub neprepričljivem nastopu na kronometru je verjel vase in uspel v kraljevski etapi slaviti suvereno zmago. To je bil povsem drugi Rogina, ki nam je bil poznan do sedaj. Tokrat je dirko z napadalnim kolesarjenjem, ki zagotovo doslej ni bila njegova značilnost, odločil v svoj prid. V spominu bo ostalo tudi fenomenalno dirkanje 21 letnega Jana Polanca, ki je predvsem pri vzponu na Vršič iztisnil iz sebe vse atome moči in dokazal, da se dirka odloči šele na črti. Za Rogino je zaostal le 19 sekund v skupnem seštevku in bil v prvih treh etapah najboljši Slovenec. Poleg tega, da je dirko končal na presenetljivem 2. mestu je tudi osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja v skupnem seštevku dirke. V Primeru, da bi Polanc ugnal tudi Rogino, bi postal najmlajši zmagovalec dirke v skupnem seštevku v vsej dvajsetletni zgodovini dirke. "Moj nastop je uspeh celotne ekipe Radenska. Prav vsem se moram zahvaliti za nesebično pomoč. Na tokratni dirki smo dosegli veliko in lahko smo ponosni na to. Vsekakor sem pa tudi sam dobil potrdilo, da v ekipi dobro delamo," je za Sportal povedal Polanc.

Na tretjem mestu je dirko končal Namec Patrik Sinkewitz, ki je imel nekaj smole. A dejstvo, da je v zadnjih štirinajstih dneh padel skoraj na vsaki dirki na kateri je nastopil, pove že dovolj o tem kako nepredvidljiv kolesar je. Tadej Valjavec, ki je edini upal napovedati, da želi dirko zmagati, je slednjo končal na nehvaležnem 4. mestu. Rogina je poleg rumene osvojil še temno modro majico najboljšega kolesarja v točkovanju gorskih ciljev. Zeleno majico najboljšega kolesarja po točkah je osvojil Brett Lancaster, belo pa Jan Polanc.

Ne spreglejte