Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 6. 2013,
9.47

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vršič

Sobota, 15. 6. 2013, 9.47

8 let, 1 mesec

Rogini kraljevska etapa, Polanc izjemen drugi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Veliki zmagovalec 3. kraljevske etape 20. kolesarske dirke Po Sloveniji je Hrvat Radoslav Rogina (Adria Mobil), ki bo tako tudi končni zmagovalec. Izvrsten drugi je bil Slovenec Jan Polanc (Radenska).

Radoslav Rogina je bil po zmagi presrečen: "Vse se je poklopilo, kot smo si zamislili. Izjemno sem vesel te zmage. Trikrat sem bil že tretji, zdaj pa mi je končno uspelo.!"

16.09: Do vrha le še kilometer. Rogina ima pred zasledovalcema (Sinkewitz in Polanc) 34 sekund prednosti in je na poti k zmagi.

16.04: Vodilni Hrvat je svojo prednost še povišal za dest sekund. Sledita mu le še Sinkewitz in Polanc, Tadej Valjavec je omagal.

16.04: Rogina ima 2 km do cilja prednost 30 sekund. Na njegovem obrazu se vidi trpljenje, a se trmasti Hrvat ne da. Za njim Sinkewitz, Valjavec in mladi Polanc.

16.01: Še vedno v vodstvu Rogina, za njegovimi petami je Sinkewitz, Tadej Valjavec je še nekoliko za Nemcem.

16.00: Do vrha je le še 4 km. Sinkewitz in Valjavec skupaj lovita Rogino, ki ima še nekaj sekund prednosti.

15:57: Hrvat v dresu Adrie ima 15 sekund rpednosti pred Sinkewitzem. Sledijo jima Polanc, Valjavec in Italijan Pagani.

15.54: Rogina stopil na pedala in že si je nabral nekaj deset metrov prednosti pred Nemcem. 5km do cilja!

15.50: Dobrih šest kilometrov do konca karaljevske etape sta vodstvo prevzela Patrik Sinkewitz Meridiana-Kamen in Radoslav Rogina Adria Mobil. Blizu še Jan Polanc Radenska, Tadej Valjavec Sava Kranj in Darwin Atapuma Colombia. Rabottini povsem popustil.

15.44: V glavnini močen ritem narekuje ekipa Meridiana, ki povzroča, da iz glavnine odpadajo kolesarji eden za drugim. Prednost obeh ubežnikov znaša 55 sekund.

15.39: Sergej Renev Continental Team Astana je ujel italijanskega ubežnika, imata okoli 40 sekund prednosti pred glavnino. Do vrha še 10 km.

15.36: V glavnini še vedno vsi favoriti za skupno razvrstitev!

15.36: V glavnini tridesetih kolesarjev je največ kolesarjev ekipe Adria Mobil. Slednjih je kar šest. Po tri kolesarje v glavnini imata od slovenskih ekip Radenska in Sava. V glavnini je tudi dvakratni zmagovalec dirke Po SLoveniji Jure Golčer (Tirol). Rumena majica Fabio Felline kolesari na predzadnji poziciji, kar skoraj zagotovo pomeni, da mu pohajajo moči.

15.35: Pred začetkom vzpona na Vršič ima vodilni Italijan 40 sekund prednosti pred zasledovalci. Takoj, ko se je začel, sta za njim skočil Matej Mugerli Adria Mobil in Sergej Renev Continental Team Astana.

15.30: Kot že rečeno v ospredju le še Rabottini, medtem ko je glavnina ulovila vse preostale ubežnike. Italijan, ki je lansko dirko Po Sloveniji končal na 5. mestu v skupnem seštevku. V glavnini je še cca 30 kolesarjev, med katerimi je tudi rumena majica Felline.

15.25: Rabottini je ostal sam v begu, saj je šesterico za njim glavnina ''pogoltnila'' in zdaj združeni lovijo vodilnega Italijana. Njegova prednost znaša 45 sekund.

15.21, 150 km: Rabottini ne popušča. Italijanova prednost je narasla na 35 sekund pred šesterico, glavnina pa za njim zaostaja že več kot minuto.

15.10: Na čelu je sam ostal Italijan Rabottini, ki ima že 15 sekund prednosti pred šesterico zasledovalcev. Na čelu glavnine je ekipa Radenske, ki narekuje močan tempo. Kolesarji se približujejo dolini Trenta, potem pa se bo počasi začel spektakel dneva.

15.08: Takoj po letečem cilju v Bovcu sta skočila Fajt in Rabottini, ki imata pet sekund prednosti pred peterico, ta pa še dodatnih 45 pred glavnino.

15.03: Na čelu zdesetkane glavnine je Adria, ubežniki pa so še malce zbežali. Prednost vodilne sedmerice je minuta in 20 sekund.

15.00: Pred zadnjim gorskim ciljem v današnji etapi (Vršič) sta na 1. mestu v točkovanju gorskih ciljev Primož Roglič (Adria Mobil) in Daliver Ospina (Colombia). Ker imata vsak po 12 točk, verjetno nihče od njiju po etapi ne bo oblekel temno modre majice najboljšega v točkovanju gorskih ciljev. Oblekel jo bo namreč zmagovalec etape, saj bo prav tako prejel 12 točk in bo bolje uvrščen v skupnem seštevku dirke. Drugače bo, če bo kdo od njiju (Roglič, Ospina) etapo končal v najboljši peterici in s tem osvojil nove točke. Bo pa majico v nedeljo nosil eden izmed njiju, saj bo zmagovalec etape verjetno kolesaril v rumeni majici vodilnega.

14.50: S terena poročajo, da so bili ponovno priča nestrpnim in neprevidnim voznikom, ki so se znašli na zaprti progi. Opozorila policije in organizatorjev očitno niso zalegla v pravi meri.

14.45: Ubežniki še vedno uspešno bežijo pred glavnino, prednost so celo malenkost povišali. Ta znaša zdaj minuto in 5 sekund.

14.40, 123 km: Prednost ubežnikov pred glavnino ostaja nespremenjena (50 sekund). Kolesarji so pravkar prevozili 123. kilometer kraljevske etape.

14.30: Vodilna sedmerica ima le še 47 sekund prednosti pred zasledovalci.

14.25: Fajt in Rabotti sta ujela vodilno peterico. Ubežna skupina zdaj sedmih kolesarjev ima pred glavnino še vedno minuto prednosti.

14.23: Na čelu glavnine je zdaj ekipa Columbie. Zaostanek skupine z ''rumeno majico'' za ubežniki je okoli minute.

14.21: Po zahtevnem spustu je glavnina močno zdesetkana, iz nje sta skočila še Kristjan Fajt Adria Mobil in Matteo Rabottini Vini Fantini-Selle Italia, ki imata za vodilno peterico 50 sekund zaostanka.

14.15: Po spustu se je oblikovala nova skupina ubežnikov. V ospredju je zdaj pet kolesarjev ob Rogliču in Pirazziju, so zdaj še Andrea Pasqualon,Wesley Sulzberger Orica-Green Edge in Sander Armee Topsport Vlaanderen-Baloise. Vodilna peterica ima pred glavnino nekaj manj kot dve minuti prednosti (1:50).

14.08: Medtem ko so zadnji kolesarji komaj prilezli na Livške Ravne, sta se Roglič in Pirazzi divje spustila v dolino s hitrostjo 80km/h.

14.05: Do cilja etape je še 80 kilometrov. Roglič je pred začetkom etape dve minuti zaostajal v skupnem seštevku za Fellinejem.

14.00: Nekdanji talentiran skakalec Primož Roglič je kot prvi prečkal gorski cilj Livške Ravne in osvojil 12 točk v razvrstitvi najboljših hribolazcev. Kot smo že dejali, je vzpon na Livške Ravne zahtevnejši od tistega ob koncu etape na Vršič, zato je Rogličev uspeh vreden še toliko več.

13.50: V ospredju sta ostala le še Pirazzi in Roglič, tempo je bil očitno prehud tudi za Sulzbergeja. Glavnina, ki zaostaja za vodilno dvojko 1:20 min, pa počasi "požira" odpadle ubežnike.

13.42: V vodstvu le še trojka Wesley Sulzberge Orica-Green Edge, Stefano Pirazzi Bardiani Valvole-CSF Inox in Primož Roglič Adria Mobil. Tempo narekuje Pirazzi, prednost vodilne trojke pred glavnino pa znaša 1 minuto in 15 sekund.

13.30: Najbolj aktiven med ubežniki je Italijan Finetto, ki narekuje hud tempo, kot klop se ga drži Roglič. Tempo pa je očitno prehud za Mugerlija, ki je zaostal.

13.28: V ospredju le še osmerica, trije kolesarji so omagali. Prednost vodilnih pa pred glavnino znaša minuto in 20 sekund.

13.20: Na 90 km se je začel vzpon na Livške Ravne, kolesarje čaka devetkilometrski 13-odstotni vzpon. Ta naj bi bil še težji kot vzpon na Vršič. Skupina ubežnikov se je razbila, glavnina pa se počasi bliža. Nesrečni Finetto je moral ponovno menjati predrto zračnico.

13.15: Kolesarji so prečkali ''bife'', kjer so se malce okrepčali in otresli težke noge. Na 79 km prednost ubežnikov znaša okoli dve minute.

13.00: Ubežniki so prečkali Tolmin. Leteči cilj je dobil Matej Mugerli (Adria Mobil). Prednost ubežnikov pa je znova narasla na več kot tri minute (3:20). Italijan Mauro Finetto (Vini Fantini-Selle Italia) je po ''gumidefektu'' znova ujel vodilne kolesarje, ki složno grizejo naprej.

12.45: Počasi se bližamo drugi leteči postaji, in sicer letečemu cilju v Tolminu. Prednost vodilne enajsterice se je zmanjšala na 3 minute. Sicer pa vse poteka brez večjih presenečenj.

12.38: Le nekaj minut po tem, ko so izmerili prednost ubežnikov, smo dobili nov podatek, ki pravi, da je glavnina nekoliko stopila na pedala in malce stopila prednost. Ta zdaj znaša 3:30 min.

12.35: Za nami je 50 km kraljevske etape, ubežniki so že 4 minute pred glavnino.

12.33: Med ubežniki je bil pred začetkom današnje etape Avstraelc Wesley Sulzberger najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku dirke. Za vodilnim Maurom Finettom je na 8. mestu zaostajal 29 sekund. Sulzberger je bil drugi v 2. etapi, ki se je včeraj končala v Višnji Gori. Za debelino gume je bil hitrejši Fabio Felline.

12.15: Med vodilno skupino najdemo tudi ime Primož Roglič (Adria Mobil), ki je še nekaj let nazaj slovel kot talentiran smučarski skakalec, letos pa je nekoliko presenetljivo prestopil v kolesarski svet.

12.15: Po eni uri vožje je povprečna hitrost kolesarjev 38 km/h. Vodilna enajsterica še vedno vodi z lepo prednostjo pred glavnino, kjer se v narekovanju ritma menjajo ekipe. Aktivne so predvsem moštva Meridiane, Adrie in Lampreja.

12.10: Prva žrtev današnje etape je bil Ilja Davidenok (Continental Team Astana), ki je nesrečno padel, kaj kmalu pa tudi odstopil. Fanta je že pobralo vozilo, imenovano metla.

12.05: Za ubežniki je že prvi gorski cilj. Prvi ga je prečkal član novomeške Adrie Matej Mugerli, zdaj pa so že v vratolovnem spustu. Prednost ubežnikov pred glavnino se je še povečala na 2 minuti in 30 sekund.

12.00: Vodilno deseterico je praktično že ujel Pirazzi, kar pomeni, da bo v ospredju znova 11 kolesarjev. Ubežniki že v bližini prvega gorskega cilja na etapi, Sorici. Njihova prednost minuta in 20 sekund.

11.55: Iz vodilne enajsterice je odpadel Tratnik, močan tempo ubežnikov pa narekuje Mugerli. Prednost vodilnih kolesarjev pred glavnino je zdaj že več kot minuto (1:18).

11.50: Za vodilno enajsterico se je pognal tudi Italijan Stefano Pirazzi Bardiani Valvole-CSF Inox. Počasi se začenja vzpon na Sorico.

11.45: Od mnogih pobegov je eden le uspel. Pobegnilo je 11 kolesarjev: Matej Mugerli Adria Mobil, Primož Roglič Adria Mobil, Sander Armee Topsport Vlaanderen-Baloise, Wilson Marentes Colombia, Mauro FinettoVini Fantini-Selle Italia, Adriano Malori (Lampre), Jure Bitenc Sava Kranj, Jan Tratnik Tirol, Andrea Pasqualon Bardiani Valvole-CSF Inox, Luka Pibernik Radenska in Wesley Sulzberge Orica-Green Edge, ki so si privozili že lepo prednost.

11.40: Tempo glavnine je izredno hiter, saj se izredno hitro približujejo prvemu gorskemu cilju na Sorici, ki je na 27. kilometru.

11.35: Z najresnejšim pobegom so poskušali kolesarji Matej Mugerli Adria Mobil, Andrej Rajšp Radenska, Michael Rodriguez Colombia, Laurens De Vreese Topsport Vlaanderen-Baloise in Jan Tratnik Tirol, za njimi pa so se v lov podali Jeffry Romero Colombia, Fabio TaborreVini Fantini-Selle Italia, Wesley Sulzberge Orica-Green Edge in Francesco FailliVini Fantini-Selle Italia, a jih je glavnina vse ujela in zajezila pobeg. Glavnina nadaljuje skupaj, a je zelo razpotegnjena.

11.28: Kolesarji vozijo v lepem in sončnem vremenu. Popoldne jih lahko namoči kakšna nevihta, te so v popoldanskem času napovedane tako v Bovcu kot v Kranjski Gori.

11.22: Že v samem začetku so se začeli prvi poskusi pobegov, za zdaj so "skoki" neuspešni. Skupina je še vedno skupaj.

11.20: Začenja se zares. Kolesarji imajo pred sabo dolgih 170 km vožnje po vročini, etapa pa se bo končala s 13 km dolgim vzponom na Vršič.

11.15: Karavana je začela kraljevsko etapo, ki bo potekala od Škofje Loke do prelaza Vršič. V Škofji Loki se je zbralo kar lepo število gledalcev, ki so lahko v enem krogu po mestu uživali ob pogledu na kolesarje, ki nastopajo na dirki Po Sloveniji. V petih minutah je bilo konec "zaprte vožnje".

11.00: Kaj je pred začetkom dirke povedal prvi favorit za končno zmago Nemec Patrik Sinkewitz, ki je v petek nesrečno padel in tako zapravil etapno zmago: "Bolečine so še prisotne. Spal sem vsega dve uri, vendar se ne predajam. Boril se bom. Vem, da so noge močne, bomo videli, koliko me bo poškodba ovirala. Je pa konkurenca zelo močna. Zanimivo bo."

Kraljevska 170 kilometrov dolga etapa se bo začela v Škofji Loki. Trasa bo kolesarje popeljala mimo Železnikov na Sorico. Tam bo prvi izmed treh gorskih ciljev v etapi. Vzpon na Sorico bo dolg dobrih 5 kilometrov. Sledilo bo nekaj spusta do Podbrda in mimo Mosta na Soči do Tolmina, kjer bo na sporedu prvi leteči cilj. Naslednjih 13 kilometrov do Idrskega bo zadnja priložnost, da favoriti pridejo na čelo glavnine, saj se bo nato začel 10 kilometrov dolg vzpon na Livške Ravne. Kolesarje čaka zahteven vzpon, saj bodo morali premagati 939 višinskih metrov vzpona. Sledil bo spust, nato bodo šli ponovno mimo Tolmina do Kobarida, kjer bo na sporedu drugi leteči cilj. Sledilo bo še 40 kilometrov do začetka 13 kilometrov dolgega ciljnega peklenskega vzpona na Vršič.

Ne spreglejte