Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
21. 6. 2016,
11.08

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

3

Natisni članek

Rio 2016 Giro Giro d'Italia Giro d'Italia mehanski doping Primož Roglič Primož Roglič

Torek, 21. 6. 2016, 11.08

6 let, 8 mesecev

Primož Roglič po obtožbi na mehanski doping: Smešno mi je …

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

3

Najbolj vroč slovenski kolesar Primož Roglič, ki je pred leti zamenjal smučarske smuči za kolo, se je znašel v primežu francoskih medijev. Ti ga povezujejo z mehanskim dopingom. "Neumno mi je komentirati, če je neumna trditev," ob tem pravi Rogla.

Primož Roglič pravi, da mu je smešno karkoli komentirati, ker ga Francozi obtožujejo mehanskega dopinga. | Foto: Primož Roglič pravi, da mu je smešno karkoli komentirati, ker ga Francozi obtožujejo mehanskega dopinga. Francoska televizija Stade 2 je v drugem delu dokumentarnega filma o mehanskem dopingu izpostavila tudi Primoža Rogliča kot zmagovalca kronometra v deveti etapi znamenitega Gira. Po njihovem raziskovanju naj bi imel slovenski kolesar ob zmagi v deveti etapi Gira, ki je bil kronometer, motor v kolesu. Kot pravijo Francozi, naj bi si pomagal že pred Girom na dirki Strade Bianche, kjer je za zmagovalcem zaostal debelih 24 minut.

Zmago na kronometru na dirki po Italiji je nato zgrešil prvi dan, in to za vsega 0,022 sekunde, na daljšem pa je zablestel in drugega Matthiasa Brandla prehitel za 10 sekund. Vodstvo LottoNL-Jumbo, za katere Roglič kolesari, zanika, da bi si slovenski kolesar pomagal z mehanskim dopingom in zahteva opravičilo slovenskemu kolesarju kakor tudi klubu.

Zdaj smo tako ali tako v časih, ko lahko vsak vse napiše

"Smešno mi je, ko slišim kaj takega. Kaj naj rečem? Komentar bo dala ekipa in bo kot nekakšna skupna izjava. Neumno se mi zdi karkoli komentirati, če je trditev neumna. Zdaj smo tako ali tako v časih, ko lahko vsak vse napiše," je za Sportal dejal Roglič, ki je ob zmagoviti vožnji kolesaril po suhem cestišču, medtem ko so imeli nekateri kolesarji teren zaradi dežja razmočen.

Nekdanji skakalec, ki se v kolesarskem poslu izjemno hitro razvija, je tisti dan preživljal pravo dramo s kolesom in jo je pred dnevi opisal v intervjuju za naš medij: "To je bila dogodivščina. Nenavadno je bilo, da s tistim kolesom, s katerim sem kolesaril celotno sezono, nisem smel na štart kronometra, češ da ni imel pravih mer. Na drugem kolesu je bilo vse nastavljeno drugače. Sprva sploh nisem vedel, ali bom lahko štartal, saj sem se na kolo usedel 20 sekund pred nastopom. Sam sem bil, nikjer nikogar, a mi je nekako uspelo zamenjati kolo."

Dramo preživljal na štartu in med samo vožnjo

A s tem še ni bilo konec drame: "Ko sem se spustil, je bila komedija. Pred štartom sem hitro naložil števec in se na začetku kolesarjenja počutil odlično. "Vsaj števec imam," sem si mislil, če že nisem imel 'power metra'. 'Pulz imam in kilometre,' sem si rekel, saj table s kilometri tako ali tako ne vidiš, ker si pri kronometru v posebnem položaju.

Po petih kilometrih mi je števec padel s kolesa, ker sem ga zaradi hitenja pozabil pripeti. Športnemu direktorju, ki se je z avtom vozil za menoj, sem skušal pokazati, naj se ustavi in ga pobere. Potem sem se spraševal, ali sploh ima smisel, da vrtim pedala z vso močjo, ker tako ali tako ne bom imel nobenih podatkov za prihodnje kronometre, da bi videl, kje pri moči še imam prostor za napredek. S tistimi podatki bi imel za naslednjič boljše izhodišče in bi vedel, kje so moje meje. V glavi sem imel, da je zadnji del kronometra preprost in da se bo dirka zaradi dolgega vzpona odločila tam. Vse sem stavil na ta del in uspelo mi je."

Pred njim je državno prvenstvo, priprave v Planici, dirka po Poljski in olimpijske igre v Riu. | Foto: Pred njim je državno prvenstvo, priprave v Planici, dirka po Poljski in olimpijske igre v Riu.

Da je napredoval v kronometru, je treba pripisati tudi dejstvu, da je letos šele prvič resneje treniral tovrstno disciplino, saj prej kolesa ni imel. In ker hitro napreduje v vseh segmentih kolesarstva, je tudi tu naredil hiter preskok.

Nedavno je postal državni prvak prav v kronometru, pred njim pa so novi izzivi. Ta konec tedna bo nastopil na državnem prvenstvu v cestni dirki, nato se bo odpravil v Planico na višinske priprave, sledila bo pot na dirko po Poljski, potem pa bo misli v celoti usmeril proti olimpijskim igram v Riu.

Ne spreglejte