Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2008,
17.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 11. 7. 2008, 17.53

8 let

Sanchez junak sedme etape, Valjavec v ospredju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmagovalec 7. etape 95. kolesarske dirke Po Franciji je 24-letni Španec Luis Leon Sanchez. Kim Kirchen je zadržal rumeno majico. Tadej Valjavec je vse boljši.

Sedma etapa je bila glede na profil podobna včerajšnji prvi gorski etapi. Vendar je za dodaten stres in selekcijo poskrbel še močan veter, ki je večino 159 kilometrov dolge etape pihal s strani. Pred pričetkom vzpona na Cote de Villedieu je uspel pobeg petim kolesarjem. David Millar (Garmin Chipotle), Jens Voigt (CSC-Saxo Bank), Carlos Barredo (Quick.Step), Xavier Florencio (Bouygues Telecom) in Ronny Scholz (Gerolsteiner) so bili za nosilca rumene majice zelo neugodni nasprotniki.

Ekipa Columbia ni hotela dovoliti, da bi si Millar, ki je pred današnjo etapo za Kirchnom zaostajal le 47 sekund, prikolesaril večjo prednost. Zato je bil tempo ubežnikov in glavnine maksimalen, kar je bilo vzrok temu, da je bilo 100 kilometrov do cilja v ospredju le še 25 kolesarjev. Med njimi je bil tudi Tadej Valjavec, ki danes ni naredil napake, ki se mu je pripetila na lanskem Touru, ko je v eni izmed etap zaradi vetra s strani zaostal za tri minute.

Štirje pobegnili pri vzponu na Col d'Entremont

Kar 35 kilometrov je glavnina lovila prvo skupino, v kateri ni bilo vseh favoritov. Takoj, ko so uspeli uloviti ubežno skupino, je bil na sporedu vzpon na Col d'Entremont, ki je bil eden izmed petih klancev v današnji etapi. Med etapo se je Lilian Jegou (Francaise des Jeux) zaletel v drevo in si zlomil zapestje. Končal je v bolnišnici. Poleg njega sta odstopila tudi Cristophe Moreau (Agritubel) in John Gadret (Ag2r-La Mondiale). Dosedanjih šest zmagovalcev etap na letošnji dirki prihaja iz različnih držav in iz različnih ekip. Kim Kirchen je že četrti nosilec rumene majice na letošnji dirki.

Ob pričetku vzpona na Col d'Entremont so glavnini pobegnili Luis Leon Sanchez (Caisse d'Epargne), Vincenzo Nibali (Liquigas), Josep Jufre in David De La Fuente (oba Saunier Duval). Petdeset kilometrov do cilja je njihova prednost pred glavnino znašala minuto in petdeset sekund. Dvajset kilometrov kasneje so imeli štirje ubežniki še vedno minuto in pol prednosti pred glavnino, na čelu katere so bili kolesarji ekipe Columbia in Silence-Lotto.

Valjavec zadovoljen

Prednost ubežnikov se je vseskozi zmanjševala. Deset kilometrov do cilja je bil na sporedu le 1,7 kilometra dolg, a strm vzpon, ki je bil dovolj dolg, da je glavnina ulovila ubežnike. Vendar je po končanem vzponu v ospredju ostalo le še 23 kolesarjev. V zaključku etape je dobre štiri kilometre do cilja pobegnil Luis Leon Sanchez, ki je uspel v cilj prikolesariti pred ostalimi kolesarji. Glede na to, da je bil vso etapo najbolj aktiven kolesar, je njegova zmaga več kot zaslužena. V prvi skupini je ciljno črto kot devetnajsti prečkal tudi Tadej Valjavec.

''Zelo sem zadovoljen z današnjo etapo, ki sem jo prekolesaril brez kakršnekoli napake. Sicer sem imel v zaključku etape nekaj težav s krči, a tudi ostalim kolesarjem, ki so bili v prvi skupini, ni bilo lahko. Upam, da ne bo vsak dan tako peklenski tempo, saj so rezervoarji že skoraj prazni,'' je za Sportal povedal Tadej Valjavec.

Ne spreglejte