Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 7. 2008,
18.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 23. 7. 2008, 18.10

8 let

Sastreju etapa in rumena majica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Španec Carlos Sastre je zmagovalec kraljevske, 17. etape kolesarske dirke po Franciji in novi nosilec rumene majice vodilnega. Tadej Valjavec odličen 12. v etapi in deveti skupno.

Današnja, 210 kilometrov dolga etapa s štirimi gorskimi cilji, od katerih je bil zadnji ciljni vzpon na l'Alpe d'Huez, je bila prava poslastica za številne ljubitelje kolesarstva. Vsega skupaj so morali kolesarji v današnji etapi prekolesariti 67,2 kilometra vzpona. Prava poslastica se je napovedovala na ciljnem vzponu, ki je bil prvič na sporedu leta 1952, ko je slavil Fausto Coppi. To je bila nasploh prva etapa v zgodovini Toura, ki se je končala na vrhu vzpona. Danes je mestece s 1700 prebivalci in do katerega vodi 21 ovinkov, že šestindvajsetič gostilo cilj etape Toura.

Že kmalu po štartu etape so glavnini pobegnili štirje kolesarji. Stefan Schumacher, Peter Velits, Ruben Perez in Remy De Gregorio. Trojica, ki je potem, ko je odpadel (beri padel) De Gregorio, složno narekovala tempo v ospredju, je imela hitro osem minut prednosti pred glavnino. V zaključku etape je na prelazu Croix De Fer ostal v ospredju le še Velits. Kot drugi je gorski cilj prečkal Bernhard Kohl, ki si je s tem že zagotovil pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih.

Sastre po drugem napadu uspel pobegniti tekmecem

Na spustu je Velitsa ulovil Jerome Pineau, ki je pobegnil glavnini. Dvojica je pod vznožje 13,8 kilometra dolgega ciljnega vzpona prikolesarila z minuto prednosti pred glavnino. Takoj ob pričetku vzpona je napadel Carlos Sastre, ki je po drugem napadu uspel pobegniti tekmecem. V prvih treh kilometrih vzpona si je Sastre prikolesaril 22 sekund prednosti. Pred današnjo etapo je na 4. mestu zaostajal 49 sekund za Frankom Schleckom.

Osem kilometrov do cilja je bil v zasledovalni skupini desetih kolesarjev tudi Tadej Valjavec, medtem, ko pa med njimi ni bilo Kima Kirchna in Denisa Menčova. Slednji je sedem kilometrov do cilja za prvo skupino zaostajal le še deset sekund in jo nato tudi ulovil. V ospredju je imel Sastre že minuto in pol prednosti pred skupino z rumeno majico. Štiri kilometre do cilja je imel Sastre že dve minuti prednosti.

Valjavec ciljno črto prečkal kot 12.

V ozadju je štiri kilometre do cilja napadel Efimkin, a iz te skupine sta odpadla Valjavec in Goubert. Sastre je imel dva kilometra do cilja dve minuti in dvajset sekund prednosti pred prvimi zasledovalci, ki se niso mogli otresti drug drugega. Že veliko pred ciljem je bilo jasno, da bo Sastre osvojil svojo drugo etapno zmago na Touru (prva leta 2003). V ciljnem vzponu je 33-letni Sastre dobesedno deklasiral konkurenco. Danes je opravil veliko delo in velik korak k morebitni končni zmagi na Touru, na katerem je doslej nastopil že sedemkrat. Najboljši je bil leta 2006, ko je dirko končal na 3. mestu v skupnem seštevku.

Drugo mesto v etapi je osvojil Samuel Sanchez, ki je za Sastrejem zaostal dve minuti. Tadej Valjavec je ciljno črto prečkal kot dvanajsti s tremi minutami in pol zaostanka za Sastrejem. V skupnem seštevku je napredoval na deveto in glede na to kaj ga čaka v soboto, bo dirko najverjetneje končal na enajstem mestu v skupnem seštevku. Razen, če bo odpeljal življenjsko posamično vožnjo na čas, ki bo dolga kar 53 kilometrov.

''Vesel sem, da sem odlično opravil z etapo, ki je bila vsekakor najtežja na dirki. Že deset kilometrov do cilja sem bil na koncu z močmi in samo trmi in podpori številnih Slovencev ob trasi se lahko zahvalim, da nisem izgubil veliko časa v primerjavi z najboljšimi. Odlično delo je opravil tudi Goubert, ki je bil ves čas ob meni. Ne razumem pa dejanj Efimkina kateremu sem že povedal kar mu gre in prepričan sem, da ne bo ostalo le pri tem. Danes in včeraj sem pustil srce na cesti in s tem sem zadovoljen. V tem ali si deveti ali dvanajsti ni bistvene razlike,'' je bil po prihodu na 1680 metrov visoki l'Alpe d'Huez zadovoljen Valjavec. Hkrati je še omenil, ''da so tudi vodilni kolesarji ekipe CSC danes dirkali drug proti drugemu. Jutri in v petek si želim pobeg kolesarjev, ki niso nevarni za skupno razvrstitev, da se nekoliko regeneriram za sobotni kronometer.''

Ne spreglejte