Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2024,
19.00

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

Natisni članek

UAE Emirates Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Petek, 26. 4. 2024, 19.00

1 teden, 3 dni

Šef Tadeja Pogačarja o največji spremembi v programu njegovega varovanca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87
Liege–Bastogne–Liege Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je letos ves trening posvetil pripravam na dve tritedenski dirki v eni sezoni.  | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je letos ves trening posvetil pripravam na dve tritedenski dirki v eni sezoni.

Foto: Guliverimage

"Prva večja sprememba, ki smo jo vnesli v Tadejeve priprave, je ta, da smo v njegov program za Dirko po Italiji vključili le devet tekmovalnih dni," je v intervjuju za Wielerflits povedal Mauro Gianetti, šef ekipe UAE Emirates. Letos je vse podrejeno temu, da bo najboljši kolesar sveta v optimalni formi tako na Giru kot na francoskem Touru.

"Prva večja sprememba, ki smo jo vnesli v Tadejeve priprave, je bila, da smo v njegov program za Dirko po Italiji vključili le devet tekmovalnih dni. Prav tako namenoma ne načrtujemo dirk med dirko Liège–Bastogne–Liège in Girom," je v intervjuju za Wielerflits povedal vodja ekipe Mauro Gianetti. "V zadnjem obdobju smo se veliko posvečali čim širši bazi pripravljenosti za zmago na grand tourih, kar je pomenilo, da smo morali odpovedati nastope na klasikah," je povedal prvi mož Emiratov. Pogačar je nastopil samo na spomeniku Liège–Bastogne–Liege, kjer je na trasi več kot štiri tisoč višinskih metrov, kar je ustrezalo njegovim pripravam. "Stare dame (drugo ime za dirko LBL, op. a.) se lahko lotite s treningom za tritedenske dirke in to je glavno, za kar smo se letos pripravljali."

Liege–Bastogne–Liege Tadej Pogačar | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Pogačar je večino letošnje sezone posvetil treningom in je bil kljub temu, da je letos dirkal le nekaj dni, glavni akter na vseh dirkah. Zmagal je na kar šestih od desetih etap oz. dirk, ki jih je opravil letos. Samo dvakrat ni končal na zmagovalnem odru, in sicer v sprinterskih etapah Dirke po Kataloniji, kjer je dominiral s štirimi etapnimi in skupno zmago.

"Ali je to najboljši Pogačar, kar sem jih kdaj videl? Ne vem. Vsakokrat znova me preseneča. Neverjetno je, kaj ustvarja," je dejal Gianetti in se spomnil na nedeljo, ko je Pogačar zelo čustveno proslavil zmago na dirki v Liegu.

"Nedelja je bila čustven dan, saj smo vedeli, da si želi zmagati, predvsem zato, da bi zmago posvetil svoji partnerki. V dirko ni vključil le nog, ampak tudi srce. Vsi so vedeli, da bo napadel La Redoute, kar je tudi storil, a mu nihče ni mogel slediti. Tadej je bil neverjeten," je nad 25-letnim slovenskim šampionom navdušen Gianetti.

Na dirki Liege-Bastogne-Liege so vsi vedeli, da bo Pogačar napadel na klancu La Redoute, a mu nihče ni mogel slediti.  | Foto: A.S.O./Gaëtan Flamme Na dirki Liege-Bastogne-Liege so vsi vedeli, da bo Pogačar napadel na klancu La Redoute, a mu nihče ni mogel slediti. Foto: A.S.O./Gaëtan Flamme

Čeprav bo njegov varovanec glavni favorit za zmago na Giru, Gianetti ostaja previden. "Verjamemo v Tadeja, a Giro seveda ostaja Giro. To je tritedenska dirka s pogosto presenetljivimi preobrati in spektakularnimi etapami," je opozoril Gianetti. "To je bolj 21 klasik kot pa tritedenska dirka. Gira se moramo lotiti z velikim spoštovanjem. V ekipi trdo delamo, da bomo na start dirke prišli z najboljšo ekipo, ki bo podpirala Tadeja. Dirko jemljemo zelo resno," zagotavlja Pogačarjev šef.

Poudaril je še, da se Gira želijo lotiti s stoodstotno pripravljenim Pogačarjem. "V Italijo ne morete polovično pripravljeni, saj ne bo tako enostavno. Pomembno bo, da (Tadej, op. a.) dobro upravlja z močmi med Girom, tako da mu bo ostalo dovolj energije za Dirko po Franciji. To je glavni izziv," poudarja Gianetti.

Preberite še:

Liege–Bastogne–Liege 2024 Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar ostaja zanesljivo številka ena
Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar vzbuja strahospoštovanje
Nairo Quintana
Sportal Nairo Quintana potrdil nastop na dirki po Italiji
continental
Sportal Continental podarja ogled zadnje etape Dirke po Franciji v živo #nagradnaigra
Tadej Pogačar dirka Milano - Sanremo
Sportal Tadej Pogačar: Lahko sem še malo boljši, a ne prav veliko
Tadej Pogačar
Sportal Legenda opozarja: Iz glave si izbijte misel, da je Pogačar nepremagljiv
Urška Žigart in Tadej Pogačar
Sportal Državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu bo letos gostilo Trebnje
Ne spreglejte