Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 7. 2008,
17.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 22. 7. 2008, 17.03

8 let

Sijajni Valjavec na sedmem mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Junak 16. etape 95. kolesarske dirke po Franciji je Tadej Valjavec, ki je osvojil 7. mesto. Etapno zmago je dosegel njegov moštveni kolega Cyril Dessel. V rumenem še vedno Frank Schleck.

Po drugem oz. zadnjem dnevu odmora se je v Alpah na 157 kilometrov dolgo etapo podalo še 153 kolesarjev. Trasa je kolesarje iz Italije popeljala nazaj v Francijo. Vendar so morali kar preko dveh prelazov. Najprej je na osemindvajsetih kilometrih glavnine pobegnilo pet kolesarjev, med katerimi je bil tudi Stefan Schumacher. Slednji se je ob vzponu na Col de la Lambarde (2351 mnm) otresel vseh tekmecev in sam nadaljeval proti vrhu vzpona.

V ozadju je nato glavnini uspela pobegniti še skupina dvajsetih kolesarjev ter nato nekaj kasneje še skupina kolesarjev, med katerimi je bil tudi Tadej Valjavec. Obe skupini sta se uspeli po prvem vzponu poloviti in skupaj nadaljevali proti drugemu gorskemu cilju Cime de la Bonette-Restefond, ki leži na nadmorski višini 2802 metrov. Pred pričetkom vzpona je skupina z Valjavcem imela že osem minut prednosti pred glavnino, v kateri so bili vsi kolesarji, ki so bili v skupnem seštevku pred Valjavcem. To je pomenilo, da je Valjavec petdeset kilometrov do cilja v ''virtualni rumeni majici.''

Ob vzponu na najvišje ležeči asfaltiran prelaz v Evropi zato Tadej Valjavec ni imel več kaj čakati. Več kot polovico vzpona je sam narekoval tempo v ospredju, šele nato se mu je pridružil moštveni kolega Cyril Dessel. Petsto metrov pred vrhom prelaza je sledil napad Johna Leeja Augustyna (Barloworld), ki je uspel prvi prečkati gorski cilj in pričeti spust v dolino. Valjavec je gorski cilj prečkal kot deveti s pol minute zaostanka. Sledil je spust na vse ali nič, v katerem so bili v ospredju Dessel, Arroyo, Popovič in Casar. Valjavec je vodil drugo skupino, v kateri sta bila še Hincapie in Portal. V ospredju je niz zaključnih ovinkov najboljše odpeljal Dessel, ki je slavil suvereno etapno zmago. Valjavec je ciljno črto prečkal kot sedmi s štiriindvajsetemi sekundami zaostanka. V skupnem seštevku se je zavihtel na deseto mesto, ki ga bo v jutrišnji kraljevski etapi težko zadržal. ''Vesel sem, da nam je uspelo v cilj prikolesariti pred zasledovalci. Zadnjih šest kilometrov vzpona sem bil ves čas na meji, da odpadem. Saj sem vpil Desselu naj ne vleče tako močno, a ni pomagalo, saj je gluhonem. Zadnji kilometer je bil res nenormalen. Kljub temu, da sem imel prenos 36 x 25, sem komaj splezal preko vrha. Sledil je nor spust, ki je bil zelo dolg. Načrtoval sem napad, a nisem bil prepričan, da nam bo uspelo. Jutri bom skušal pod l'Alpe d Huez prikolesariti z najboljšimi, nato pa v smrt do vrha. Menim namreč, da bo ekipa CSC hotela osvojiti etapo,'' je po prihodu v cilj za Sportal povedal Tadej Valjavec, ki je bil vesel uspeha 31 letnega Dessela in njegove prve etapne zmage na Touru.


Rezultati 9. etape, Cuneo – Jausiers, 157 km:

1. Cyril Dessel (Fra) Ag2r-La Mondiale 4;31:27 2. Sandy Casar (Fra) Francaise des Jeux 3. David Arroyo (Špa) Caisse d'Epargne vsi isti čas 4. Jaroslav Popovič (Ukr) Silence-Lotto +0:03 5. George Hincapie (ZDA) Team Columbia 0:24 6. Nicolas Portal (Fra) Caisse d'Epargne 7. Tadej Valjavec (Slo) Ag2r-La Mondiale vsi isti čas 8. Stefan Schumacher (Nem) Gerolsteiner 1:03 9. Andy Schleck (Lux) CSC-Saxo Bank 1:28 10. Bernhard Kohl (Aut) Gerolsteiner isti čas …

Ne spreglejte