Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 9. 2012,
18.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 12. 9. 2012, 18.19

8 let

Simon zmagovalec dirke za veliko nagrado Valonije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francoz Julien Simon je zmagovalec 43. enodnevne kolesarske dirke za veliko nagrado Valonije (1.1). Belgijca Greg Van Avermaet in Bjorn Leukemans sta zasedla 2. in 3. mesto. Gazvoda odstopil.

Na 203 kilometrov dolgi dirki ni nastopil lanski zmagovalec Philippe Gilbert. Sta pa zato nastopila Julien Simon in Bjorn Leukemans, ki sta na lanski dirki zasedla 2. in 3. mesto. Na izredno razgibani trasi dirke je bilo na sporedu sedem kategoriziranih gorskih ciljev ter vsaj toliko nekategoriziranih. V prvem delu dirke je bila v begu skupina, v kateri je bilo 25 kolesarjev. Ko so bili slednji ujeti, je 25 kilometrov do cilja pobegnila skupina osmih kolesarjev, v kateri je bil tako kot v prvem pobegu tudi Oscar Freire (Katjuša). Trikratni svetovni prvak je bil ponovno najbolj aktiven kolesar na dirki. A glavnina je osmerico ubežnikov ulovila pet kilometrov do cilja. Tri kilometre do cilja se je začel dobra dva kilometra dolg in tlakovan vzpon na obzidje v Namurju. Kilometer klanca je tempo na čelu narekoval kolesar ekipe Katjuša. Sledil je napad Marca Marcata, ki je s seboj odvlekel še kapetana Leukemansa, Grega Van Avermaeta, Luco Paolinija, Juliena Simona in francoskega prvaka Nacerja Bouhannija. Skoraj kilometer do cilja se je klanec skoraj povsem poravnal. Petsto metrov do cilja je pedala na polno pohodil šestindvajsetletni Julien Simon, ki je slavil peto zmago v sezoni. Drugo mesto je zasedel Greg Van Avermaet, medtem ko je bil tako kot lani tretji Bjorn Leukemans. Verjetno bi Marcato boljše opravil nalogo kot je to uspelo Leukemansu.

Na dirki je nastopil tudi Slovenec Gregor Gazvoda, ki dirke ni končal. ''Trideset kilometrov do cilja je prišlo pri prečkanju manjšega mostu do padca v glavnini. Tisti, ki nismo bili dovolj spredaj, smo ostali zadaj. Močan veter je nato naredil svoje in prvo skupino je bilo nemogoče ujeti,'' je po dirki za Sportal povedal Gregor Gazvoda.

Ne spreglejte