Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
13. 4. 2018,
19.04

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

6

Natisni članek

LottoNl-Jumbo Po Sloveniji Primož Roglič Primož Roglič

Petek, 13. 4. 2018, 19.04

2 meseca

Spoznal, da lahko tudi nekdo iz majhne Slovenije zmaga na največji kolesarski dirki

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

6

Primož Roglič | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Ne mine leto, ko ne pišemo o ekspresnem razvoju Primoža Rogliča v svetu kolesarstva, potem ko je v ta šport presedlal iz smučarskih skokov. Nedavno je osvojil znamenito dirko po Baskiji, misli že ima pri branjenju zmage na dirki Po Sloveniji, osrednji cilj pa je prestižni francoski Tour.

Pred sedmimi leti je Primož Roglič končal pot smučarskega skakalca ter se nato leto dni pozneje kot amater podal med kolesarje. Kupil si je prvo kolo in začel vrteti pedala. Čeprav ga sprva niso klubi ravno želeli imeti v svojih vrstah, je iz meseca v meseca kazal neizmeren napredek in kmalu podpisal profesionalno pogodbo s Kolesarskim klubom Adria Mobil.

Prav z največjim slovenskim kolesarskim kolektivom je povezan njegov prvi večji uspeh. Po vsega treh letih kolesarjenja je namreč osvojil dirko Po Sloveniji. Podvig, o katerem številni slovenski kolesarji sanjajo vso kolesarsko pot.

"Zdaj vem, kaj potrebuješ za zmago na enotedenski dirki"

"Zagotovo se je od takrat veliko spremenilo. V tem času sem ogromno doživel, pridobil veliko izkušenj. V veliko veselje mi je, da bom nastopil na tej dirki," pravi Roglič.

Sledila je pot v nizozemski LottoNL-Jumbo in tudi tam nadgrajuje kolesarsko znanje. V letu 2017 je osvojil dirko Volta ao Algavre, kot prvi Slovenec osvojil etapo na znameniti dirki po Franciji in si okoli vratu nadel še srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v kronometru.

Tudi letošnjo koledarsko leto je začel podjetno. Nedavno je osvojil dirko po Baskiji, na kateri so nastopali priznani kolesarji, kar je poseben mejnik v njegovi karieri.

"Napredek je tudi na fizični pripravljenosti, zlasti pa na izkušnjah. Zdaj vem, kaj potrebuješ, da zmagaš na enotedenski dirki. S to osredotočenostjo se potem lotiš drugih. Vsi me sprašujejo za tritedenske dirke. Kot ekipa se moramo naučiti. Imamo ogromno stvari za izboljšavo, da bomo lahko tudi merili na skupno razvrstitev na največjih dirkah," poudarja Roglič.

Na dirki Po Sloveniji je cilj jasen: zmaga

Primož Roglič bo tudi letos na dirki Po Sloveniji napadal skupno zmago. | Foto: Primož Roglič bo tudi letos na dirki Po Sloveniji napadal skupno zmago. Letos se bo vrnil tja, kjer se je zanj vse skupaj pravzaprav začelo. Med 13. in 17. junijem bo nastopal na dirki Po Sloveniji, na kateri bo kar sedem ekip iz najvišjega ranga Pro Toura. Konkurenca bo izjemna, a je njegov cilj jasen.

"Konkurence ne bo manjkalo. Vedno se moraš boriti, če želiš zmagati. Tudi moj cilj se bo prikazati v najboljši luči. To bo moja skrb. Etape so, kakršne so. To ni moja skrb. V moji domeni je, da se pripravim in poskušam narediti najboljše v dani etapi," poudarja Rogla, ki pritiska, da je to dirko že osvojil in se bo od njega veliko pričakovalo, ne bo čutil: "Ljudje bodo pričakovali, da bom zmagal. Sam si ga ne bom ustvarjal. Čutil ga verjetno ne bom. Moja skrb je, da se poskušam osredotočiti nase. To je vse, kar lahko storim."

Pred največjo slovensko kolesarsko pentljo je še italijanski Giro, vendar na njem ne bo kolesaril. Zato pa obstaja možnost, da bo nastopil na kriteriju du Dauphine, ta pa se bo končal vsega dva dni pred začetkom dirke Po Sloveniji.

Njegov osrednji fokus je francoski Tour, čeprav mu bodo tudi trase na svetovnem prvenstvu v Seefeldu ugajale in bi lahko tudi tam naredil odličen rezultat.

"Dirka Po Sloveniji je nekako zadnja dirka pred Tourom. Zagotovo bom s to mislijo tudi dirkal pri nas."

"Na Touru na skupno razvrstitev ne bo meril, ga pa zanimajo novi podvigi v posamičnih etapah"

Smučarski skoki so še vedno del njegovega življenja. Zlasti, ko zmaga na kakšni izmed etap, vsem v cilju pokaže, kako se naredi telemark. | Foto: Getty Images Smučarski skoki so še vedno del njegovega življenja. Zlasti, ko zmaga na kakšni izmed etap, vsem v cilju pokaže, kako se naredi telemark. Foto: Getty Images Lani je v 17. etapi največje tritedenske dirke na svetu naredil izjemen posel. Deklasiral je velikane kolesarstva in po pobegu visoko dvignil roke v zrak. Kot prvi Slovenec. Letos na generalno razvrstitev ne bo računal, saj ekipa še ni pripravljena na takšen podvig, ima pa svoje načrte: "Prostora je ogromno. Etap je 21. Lahko torej zmagaš na 21. Lani sem zmagal 'samo' na eni. Na dirko bom poskušal priti kar najbolje pripravljen in se nato podati v ta cirkus ter narediti najboljše."

Ena od etap bo tudi na terenu, kjer je nedavno bil. Ko je dirkal po Baskiji, si je namreč lahko ogledal traso letošnjega kronometra Toura. "Res je, da sem bil tam, vendar sem bil še poškodovan in tisti dan nisem mogel na kolo. Po trasi se nisem mogel zapeljati, sem pa si jo ogledal iz avta. Trasa kronometra je zelo zanimiva in komaj čakam, da bom tam tekmoval."

Na vprašanje, koliko mu je zmaga na Touru spremenila življenje, odgovarja z naslednjimi besedami: "O življenju bi težko komentiral. Saj sem isti, vsaj poskušam tako delovati. Spremeni se le razmišljanje, da lahko Slovenec ali posameznik iz majhne države zmaga na največji kolesarski dirki. S to mislijo odhajam na treninge in željo, da znova stopim na vrh."

"To je zelo slabo za vse kolesarstvo. Ni pa v moji domeni, da bi komentiral o Froomu."

Spoštovanja med najboljšimi kolesarji je iz leta v leto več. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Spoštovanja med najboljšimi kolesarji je iz leta v leto več. Foto: Urban Urbanc/Sportida Zaradi vseh teh uspehov je njegova pojava v karavani najboljših kolesarjev nemudoma opazna. Zdaj ga najboljši spremljajo, saj so dobili veliko dokazov, da se razvija v kompletnega kolesarja, ki ga zanimajo zmage v skupni razvrstitvi. Spoštovanja je zdaj več: "Lahko bi dejal, da je zdaj drugačen občutek. Tako zame, ko se vozim spredaj med najboljšimi, kakor tudi za ekipo. Zaslužili smo si, da se vozimo med najboljšimi."

Eden izmed osrednjih zvezdnikov kolesarstva je tudi Chris Froom, ki je lani na španski Vuelti padel na dopinškem testu, epiloga pa še zdaj ni. In kako Roglič gleda na vse to, da še vedno ni prave odločitve? "To mi ni všeč. To je zelo slabo za vse kolesarstvo. Ni pa v moji domeni, da bi to komentiral. Naj rešijo, sam pa ob tem nimam nikakršnih čustev," je odgovoril Roglič, ki je po novinarski konferenci ob predstavitvi 25. dirke Po Sloveniji nemudoma odvihral na trening, na priprave za nove podvige.

Ne spreglejte