Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2013,
14.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jani Brajkovič Grega Bole Simon Špilak

Sreda, 5. 6. 2013, 14.22

8 let

Štirje Slovenci na dirki po Švici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V soboto se bo s posamičnim kronometrom začela 77. kolesarska dirka po Švici (2.WT). Na dirki bo zmago branil Portugalec Rui Costa, nastopili pa bodo tudi štirje Slovenci.

Jani Brajkovič (Astana), Grega Bole (Vacansoleil-DCM), Simon Špilak (Katjuša) in Robert Vrečer (Euskaltel-Euskadi) je četverica, ki bo nastopila na devet dni dolgi dirki, ki se začne in konča s posamičnim kronometrom. Prvi dan 1.319 kilometrov dolge dirke kolesarje čaka osem kilometrov dolg kronometer, katerega trasa ni povsem ravna, a tudi ni zahtevna. Že v nedeljski 2. etapi kolesarje čaka ciljni vzpon v Crans Montano. To je tudi edina etapa na letošnji dirki, ki se bo končala s ciljnim vzponom. V etapi bosta na sporedu dva kategorizirana vzpona. Tretja etapa je lažja. V njej bo dobrih 15 kilometrov do cilja na sporedu edini kategoriziran gorski cilj v etapi. V četrti, peti in osmi etapi lahko na uspeh računajo šprinterji, medtem ko nato sledijo težje etape. Zahtevna bo predvsem druga polovica sedme etape, ko bodo v zadnjih sedemdesetih kilometrih na sporedu trije vzponi. Zadnji bo vzpon na prelaz Albula, od koder bo do cilja etape le še devet kilometrov spusta. Končnega zmagovalca dirke bo določil nedeljski posamičen kronometer. Ta bo dolg skoraj 27 kilometrov. Trasa je prvih 16 kilometrov ravna. Sledi še enajst kilometrov klanca, v katerih kolesarje čaka skoraj 1.000 višinskih kilometrov vzpona.

Sicer bi moralo na dirki nastopiti več slovenskih kolesarjev. Nastopiti bi moral še Jure Kocjan (Euskaltel-Euskadi), ki ima še kar zdravstvene težave. Korak nazaj je moral stopiti Borut Božič (Astana), ki še ni saniral poškodbe roke in je odpovedal nastop ter hkrati opustil misel na nastop na dirki po Franciji. Marko Kump (Saxo-Tinkoff) se je z vodstvom ekipe dogovoril za menjavo programa. Namesto na dirki po Švici bo nastopil na dirki po Luksemburgu. Na dirki bo lansko zmago branil Portugalec Rui Costa (Movistar), poleg katerega bo v ekipi tudi Giovanni Visconti. Jonathan Tiernan Locke bo imel vlogo kapetana v ekipi Sky, Simon Špilak v ekipi Katjuša, Jani Brajkovič pa v ekipi Astana. Od boljših kolesarjev bodo na dirki nastopili tudi Andreas Kloden, Andy Schleck, Fabian Cancellara (vsi RadioShack-Leopard), Tom Boonen, Peter Velits (oba Omega Pharma-Quick Step), Ryder Hesjedal, Daniel Martin (oba Garmin-Sharp), Philippe Gilbert, Tejay Van Garderen (oba BMC Racing), Jean Christophe Peraud (Ag2r-La Mondiale), Diego Ulissi (Lampre-Merida), Ivan Basso, Peter Sagan (oba Cannondale), Luis Leon Sanchez (Blanco), Roman Kreuziger, Nicolas Roche (oba Saxo-Tinkoff), Matthew Goss (Orica-GreenEdge), Igor Anton (Euskaltel-Euskadi), Thibaut Pinot (FDJ) in Thomas Lovkvist (IAM Cycling).

Ne spreglejte