Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 9. 2015,
14.14

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pauline Ferrand Prevot olimpijski kros svetovno prvenstvo Blaža Klemenčič Tanja Žakelj

Sobota, 5. 9. 2015, 14.14

9 mesecev, 2 tedna

Svetovna prvakinja v cestnem kolesarstvu pokorila še gorsko konkurenco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Aktualna svetovna prvakinja v cestnem kolesarstvu Francozinja Pauline Ferrand Prevot je tudi nova svetovna prvakinja v gorsko kolesarskem olimpijskem krosu.

Od dveh Slovenk na dirki v Andori je bila boljša Blaža Klemenčič, ki je končala na 15. mestu. Tanja Žakelj je bila 18. Srebro je osvojila Rusinja Irina Kalentijeva, bron pa Ukrajinka Jana Belomojna.

Slovenska ekipa je v petek redno spremljala vremenske napovedi, ki za dirko niso bile najbolj optimistične. Napovedno je bilo suho vreme, vendar le nekaj stopinj nad ničlo. Toda težav s tem ni bilo - tekmovalce je že zgodaj dopoldan pričakalo lepo, sončno in toplo vreme.

Na startno črto dirke so dekleta postavili točno opoldan. Žakljeva je začela iz prve startne vrste, Klemenčičeva iz tretje, skozi travnati predel proge in na vzpon pa se nista podali povsem v ospredju. Sanj in upanja o dobrem rezultatu na zadnji dirki je bilo hitro konec, saj so bili zaostanki veliki, do konca je obema ostalo trpljenje na nadmorski višini približno 2000 metrov, kar je obe povsem uničilo.

"Startala sem iz tretje vrste, začela sem dobro. Takoj, ko se je začel klanec, so pred mano padle. Šla sem s kolesa, ampak so še enkrat 'butnile' vame. Počasi sem začela prehitevati, sredi dirke me je začelo boleti koleno, nato sem še padla ... Brez višinskih dirk se tukaj ne da nič početi. To se je videlo. Dirka je bila res težka," je besede iskala Klemenčičeva, kateri se je med dirko videlo, da si želi več, vendar hitreje ni šlo: "Želela sem si več, ampak ne gre. Najprej me je ustavil padec, nato še višina. Brez višinskih priprav to ni to."

"Bi se tudi jaz strinjala. Spredaj so bile tiste tekmovalke, ki so bile prilagojene na to višino. Nimamo kaj, za tak sistem - da smo spali v dolini - smo se odločili. Skušala sem se čim manj 'matrati' na višini. Nikoli mi ni šlo dirkanje tako visoko. Iz tega sem skušala iztržiti čim več. Opazila sem nekatere tekmovalke, ki v sezoni niso kaj dosti pokazale, da so se tu prilagodile na višino. Vsaka ima cilj SP, seveda so za to trenirale, tudi jaz sem, ampak tukaj so bile s tem v prednosti," pa je razložila Žakljeva.

Svetovna prvakinja v kategoriji mladink in mlajših članic je ob tem še priznala, da z zaključkom sezone ni zadovoljna. "Na finalni tekmi v Val di Soleju in tukaj nisem bila prava. Rezultat danes je takšen, da spada v to sezono. Na višini sem še toliko slabša. To je to za letos," je dodala Žakljeva.

Triindvajsetletna Pauline Ferrand Prevot je lani opozorila nase tako na gorskem kot cestnem kolesu. Zmagala je dve dirki svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, na SP v Ponferradi pa je zmagala na cestni dirki, ob tem pa dobila še žensko različico Valonske puščice.

Razlika do prve zasledovalke je bila 58 sekund, Belomojna je zaostala eno minuto in 36 sekund. Klemenčičeva je zaostala 7:58 minute, Žakljeva 9:36.

Ne spreglejte