Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2016,
22.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Natisni članek

Kolesarski klub Adria Mobil kolesarstvo velodrom

Sreda, 1. 6. 2016, 22.17

6 let, 7 mesecev

Učenec je premagal učitelja, amater pa je pometel s profesionalno konkurenco #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Čeprav so mnogi pričakovali, da bo slovenski rekord v vožnji na eno uro tudi po 17 letih ostal na Dolenjskem, ga je domov na Štajersko odnesel Ptujčan Igor Kopše, petkratni svetovni prvak med amaterskimi kolesarji, ki je v eni uri prevozil 47,499 kilometra.

Podoživite utrip s podiranja rekorda v Češči vasi pri Novem mestu:

V Češči vasi pri Novem mestu so na pobudo Kolesarske zveze Slovenije in sponzorja Frutabele danes za širšo javnost odprli velodrom, ki letos praznuje 20. obletnico obstoja. Najprej so se po deščicah zapeljali rekreativni kolesarji, ki so imeli največ sreče pri nagradni igri sponzorja dogodka, nato pa je napočil čas za štiri povabljence, ki so v svojih kategorijah podirali rekorde.

V Češči vasi pri NOvem mestu so se profesionalni in amaterski kolesarji pomerili v najprestižnejši velodromski disciplini - vožnji na eno uro. | Foto: V Češči vasi pri NOvem mestu so se profesionalni in amaterski kolesarji pomerili v najprestižnejši velodromski disciplini - vožnji na eno uro.

Kolesar invalid David Kuster je en kilometer odpeljal v času 1:26,36 in postavil slovenski rekord med parakolesarji, medtem ko je kolesarka Adrie Mobil Alenka Novak, sicer aktualna državna podprvakinja v kronometru in dvakratna udeleženka svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu, postavila prvi slovenski rekord v ženski konkurenci. Merila je na 40-kilometrsko znamko, a jo je prehitel čas in je pristala pri 39,894 kilometra. "To je dobra priprava za nastop na državnem prvenstvu v kronometru, kjer si želim zmago," je povedala v cilju.

Alenka Novak je v eni uri prekolesarila nekaj manj kot 40 kilometrov in s tem postavila najboljši čas v ženski konkurenci. | Foto: Alenka Novak je v eni uri prekolesarila nekaj manj kot 40 kilometrov in s tem postavila najboljši čas v ženski konkurenci.

Vrhunec smo dočakali okrog 20. ure, ko je zadnje kroge nabiral večkratni svetovni prvak med amaterji Igor Kopše, ki je potihoma želel podreti svetovni rekord v svoji kategoriji. "Zmanjkal mi je kilometer," je razlagal v cilju. A tudi novi slovenski rekordni znamki 47,499 kilometra nikakor ne gre gledati v zobe. 

Navijači so pripravili pravo navijaško vzdušje. | Foto: Navijači so pripravili pravo navijaško vzdušje.

Z njo je gozdar in oče treh otrok kar za dva kilometra popravil prejšnji (in edini) slovenski rekord v vožnji na eno uro, ki ga je 14. septembra 1999 postavil takrat 25-letni Boštjan Mervar, danes trener pri Adrii Mobil. Na takrat komaj tri leta starem velodromu, ki ga danes razjeda zob časa in ki čaka na odrešitev: streho.

Igor Kopše je postavil nov slovenski rekord v vožnji na eno uro. Nova znamka je 47.499 km. | Foto: Igor Kopše je postavil nov slovenski rekord v vožnji na eno uro. Nova znamka je 47.499 km.

Po Kopšetovi vožnji so bile vse oči uprte v Mervarjevega varovanca, kolesarja Adrie Mobil in reprezentanta v kategoriji U-23 Jona Božiča, ki pa ni izpolnil pričakovanj. V eni uri je prevozil 46,037 kilometra in s tem sicer prekosil svojega učitelja, a zaostal za novim slovenskim rekordom.

Trener Boštjan Mervar s palcem, obrnjenim navzgor, svojemu varovancu Jonu Božiču signalizira uspešnost vožnje. | Foto: Trener Boštjan Mervar s palcem, obrnjenim navzgor, svojemu varovancu Jonu Božiču signalizira uspešnost vožnje.

 

"Malo sem razočaran," je priznal v cilju in nemudoma dodal: "Ampak mislim, da je pred mano še veliko enournih voženj. Prvih 20 minut je bilo tako hudo, da sem mislil, da ne bom zvozil do konca, in sem že nameraval obupati. No, potem pa se mi je po odprlo in mislim, da sem vozil v dobrem ritmu. Čutil sem, da konkuriram Kopšetu, a do takrat je bilo že vse zamujeno. Zadnje pol ure so bili navijači izvrstni, veliko mi je pomenilo, da me tako spodbujajo, takrat sem vedel, da mi gre dobro."

 

Glavni junaki velodromske preizkušnje: Igor Kopše, Alenka Novak in Jon Božič. | Foto: Glavni junaki velodromske preizkušnje: Igor Kopše, Alenka Novak in Jon Božič.

Kaj se je danes dogajalo v Češči vasi (tvitosfera):

Ne spreglejte