Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 7. 2008,
18.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 15. 7. 2008, 18.26

8 let

Valjavec bo zamenjal taktiko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za kolesarji na 95. kolesarski dirki Po Franciji je že 1738 kilometrov, a prvega in drugega v skupnem seštevku loči le sekunda. V sredo je na sporedu 11. etapa.

Prvi dan odmora ni bil za večino karavane na Touru nič drugačen od prejšnjih dni. Od prejšnjih dni se je razlikoval le po tem, da ni bilo na sporedu etape. Tudi v torek so kolesarji opravili vsaj dve uri dolg trening, ki je le nekoliko pripomogel k boljši regeneraciji pred nadaljevanjem dirke, v katerem bo na sporedu še enajst etap, oziroma 1821 zelo zahtevnih kilometrov.

Po skoraj polovici dirke je v vodstvu Avstralec Cadel Evans. Slednji je letos šele četrtič na Touru, na katerem je doslej zasedel osmo, četrto in drugo mesto v skupnem seštevku. Evans je letošnjo sezono v celoti podredil Touru in verjame v svojo zmago. Že lani, ko je za zmagovalcem Albertom Contadorjem zaostal 23 sekund in imel pred Levijem Leipheimerjem na tretjem mestu le osem sekund prednosti, je dejal, da "vsaka sekunda šteje". In ravno sekundo znaša sedaj njegova prednost pred Frankom Schleckom, ki je imel v včerajšnji etapi priložnost, da sleče rojaka Kima Kirchna in obleče rumeno majico vodilnega.

Cunego in Valverde na etapne zmage

Prav etapa v ponedeljek s ciljem na Hautacamu je razkrila karte favoritov za končno zmago. Alejandro Valverde in Damiano Cunego se ob takšnem nadaljevanju lahko obrišeta pod nosom. Cunego je že napovedal, da se bo v nadaljevanju dirke osredotočil na etapne zmage, ter da je opustil ambicije v skupnem seštevku dirke. Enako se je na slab dan odzval Valverde, ki je dejal, da se bo celotna ekipa osredotočila na etapne zmage. Podobno taktiko bo verjetno ubral tudi edini Slovenec na dirki Tadej Valjavec.

Francoz ne bi bil Francoz, če se ne bi "naredil Francoza"

''Ob vzponu na Tourmalet sem imel približno dva kilometra pred vrhom le minuto dolgo krizo zaradi pomanjkanja sladkorja. Ko sem to težavo rešil, sem lahko normalno kolesaril naprej. Hkrati sem vsaj trikrat prosil Gouberta, da me počaka in mi pomaga uloviti najboljše, a Francoz ne bi bil Francoz, če se ne bi "naredil Francoza" in ni slišal mojih prošenj. Ko je že kazalo, da bomo po koncu spusta ulovili prvo skupino, za katero smo tam zaostajali le deset sekund, nam to ni uspelo in smo v slabih desetih kilometrih nato izgubili skoraj tri minute. V ciljni vzpon sem zopet dobro kolesaril,'' je za Sportal ponedeljkov nastop komentiral Tadej Valjavec. O tem, kakšno taktiko dirkanja bo ubral v nadaljevanju, je dejal: ''Bil sem že 16. in 19. v skupnem seštevku na Touru. Nimam več kaj čakati, saj mi podobna uvrstitev ne pomeni nič. Če se bom v Alpah vsaj približno tako počutil kot se sedaj, bom vsak dan poskušal s pobegom. Nimam več kaj izgubiti in lahko le pridobim. Sicer ne vem, kako bo z razdelitvijo vlog v ekipi, saj je Efimkin javno napovedal, da si želi prehiteti vsaj še devet kolesarjev v skupnem seštevku, kar pomeni, da hoče zmagati dirko. Mene odslej zanima samo moje dirkanje in ne nameravam pomagati ostalim kolesarjem v ekipi,'' je sit vseh tihih dogovorov in ne spoštovanje le teh znotraj ekipe Valjavec.

Zaenkrat kaže, da bo Frank Schleck največji tekmec Evansu za končno zmago. In to bolj zaradi izredno močne ekipe CSC kot pa zaradi tega, da bi bil aktualni prvak Luksemburga boljši od Evansa.

Ne spreglejte