Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 7. 2008,
18.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 5. 7. 2008, 18.18

8 let

Valverdeju uvodna etapa, Valjavec 32.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zmagovalec uvodne etape 95. izvedbe kolesarske dirke po Franciji je Španec Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne), ki je ohranil največ moči v ciljnem vzponu.

Edini slovenski predstavnik na letošnji francoski pentlji 31-letni Kranjčan Tadej Valjavec (AG2R La Mondiale) je v cilj prišel v času zmagovalca in osvojil 32. mesto.

Valjavec je tako do potankosti izpolnil načrte, saj si je na letošnjem Touru zastavil nekoliko drugačno taktiko. V prvem delu namreč želi bolj ali manj držati stik z najboljšimi, medtem ko vrhunec forme načrtuje za drugi del te najbolj prestižne kolesarske dirke na svetu, ko se bo navsezadnje bržkone odločalo tudi o končnem zmagovalcu. Na zadnjih dveh preizkušnjah, ko je še tekmoval v dresu Lampreja in osvojil 17. ter 19. mesto, je namreč bolje začel, proti koncu dirke pa mu je zmanjkovalo moči.

Sicer pa so organizatorji natanko po 40 letih uvodni prolog zamenjali s klasično etapo, in to v želji, da bi že v prvi etapi dodali pridih tekmovalnosti. Iz enakega razloga je bil tudi cilj postavljen na nekajkilometrskem vzponu, da vse skupaj ne bi bilo pisano na kožo zgolj specialistom za sprinte. Kakorkoli že, želje organizatorjev se niso povsem uresničile, saj so kolesarji v cilj prikolesarili v strnjeni skupini, v boju za mesta povsem na vrhu pa je vendarle vplival ciljni vzpon.

Tu se je najbolje izkazal španski šampion Valverde, tudi eden glavnih favoritov za končno zmago, ki je najbolje precenil težavnost vzpona in se v ospredje prebil 200 metrov pred ciljem, nabral nekaj metrov prednosti, ki jih je nato tudi spretno ubranil do konca. Belgijec Philippe Gilbert (Francaise des Jeux) je na 197,5 km dolgi etapi od Bresta do Plumeleca osvojil drugo mesto, medtem ko je bil domači kolesar Jerome Pineau (Bouygues Telecom) tretji.

Uvodno etapo so prav tako zaznamovali številni padci, še najhuje jo je skupil Francoz Herve Duclos-Lassalle, ki je tako postal prvi kolesar, ki je moral zaradi poškodbe (težji zvin zapestja) zapustiti karavano 180 kolesarjev. Eden od osmoljencev je bil tudi Kolumbijec Juan Mauricio Soler, na lanski dirki najboljši v točkovanju osvojenih gorskih ciljev, a je slednji po padcu le prišel do cilja, toda z več kot dvominutnim zaostankom. Eden od številnih, ki so francoske ceste videli iz neposredne bližine, je bil tudi izkušeni Ukrajinec Jaroslav Popovič, nekdanji moštveni kolega sedemkratnega zaporednega zmagovalca dirke Američana Lancea Armstronga, ki pa je v zadnjih 60 kilometrih ujel glavnino in z njo tudi prečkal ciljno črto.

Druga etapa bo na sporedu že v nedeljo, s startom v Aurayju in ciljem v Saint Brieucu na obali Rokavskega preliva. Tako kot uvodna, bo tudi druga, 164,5 kilometra dolga etapa, speljana po bolj ali manj ravninski pokrajini Bretanije, še najtežji zalogaj pa bo vzpon tretje kategorije na Mur-de-Bretagne.


1. etapa (Brest - Plumelec, 197,5 km):

1. Alejandro Valverde (Špa/Caisse d'Epargne) 4:00:36 2. Philippe Gilbert (Bel/Francaise des Jeux) 3. Jerome Pineau (Fra/Bouygues Telecom) 4. Kim Kirchen (Lux/Columbia) 5. Riccardo Ricco (Ita/Saunier Duval-Scott) 6. Cadel Evans (Avs/Silence-Lotto) 7. Frank Schleck (Lux/CSC-Saxo Bank) 8. Filippo Pozzato (Ita/Liquigas) 9. Oscar Freire (Špa/Rabobank) 10. Oscar Pereiro (Špa/Caisse d'Epargne) ... 32. Tadej Valjavec (AG2R La Mondiale) vsi isti čas

Ne spreglejte