Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 3. 2013,
17.47

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pariz Nica Borut Božič

Sobota, 9. 3. 2013, 17.47

8 let, 1 mesec

VIDEO: Chavanelu zahtevna 6. etapa, Borut Božič 7.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sylvain Chavanel je zmagovalec predzadnje 6. etape kolesarske dirke Pariz-Nica (2.WT). Borut Božič 7. Richie Porte ostaja vodilni v skupnem seštevku dirke.

Na traso 220 kilometrov dolge etape se je podalo 163 kolesarjev. Na sporedu je bilo pet kategoriziranih vzponov. Od slednjih sta bila najtežja zadnja dva, ki sta bila kategorizirana kot vzpona prve kategorije. Že po slabih sedmih kilometrih etape je bil na sporedu prvi gorski cilj. Po slednjem je glavnini uspela pobegniti skupina v kateri je bilo poleg Slovenca Boruta Božiča še deset kolesarjev. Borut Božič, Egor Silin (oba Astana), Simon Clarke (Orica-GreenEdge), Gatis Smukulis, Eduard Vorganov (oba Katjuša), Brent Bookwalter (BMC Racing), Arnold Jeannesson (FDJ), Julien El Fares (Sojasun), Jerome Pineau (Omega Pharma-Quick Step), Romain Bardet (Ag2r-La Mondiale) in Johann Tschopp (IAM Racing) so si do šestdesetega kilometra prikolesarili skoraj tri minute prednosti pred glavnino. Na šestinsedemdesetem kilometru je bil na sporedu prvi od dveh letečih ciljev. Borut Božič je prvi prečkal leteči cilj in vknjižil nove tri točke v boju za zeleno majico najboljšega kolesarja v skupnem seštevku po točkah. Božič je bil nato v ospredju vse do zadnjih dveh kilometrov zadnjega vzpona, kjer ni mogel več slediti ubežnikom.

Zadnji gorski cilj je pred glavnino prečkalo šest kolesarjev, ki so bili ujeti še pred zaključkom spusta. Do cilja je bilo nato še dobrih dvajset kilometrov v katerih kolesarji ekipe Sky niso dovolili nobenega pobega več. V glavnini je bil tudi Božič, ki je z izjemno taktiko poskrbel, da je lahko sodeloval v ciljnem šprintu. A v slednjem je z zmago presenetil Francoz Sylvain Chavanel. Borut Božič ni imel dovolj moči, da bi si lahko izboril boljši položaj za zaključni šprint. Sicer je bilo sprva dogovorjeno, da bo šprintal Iglinski, a se je nato 3 kilometre do cilja premislil. Nato je šprintal Božič, ki je vidno razočaran, glede na zahtevnost etape, zasedel sijajno 7. mesto, a tokrat je imel izjemno priložnost tudi za zmago. Večina šprinterjev je namreč na zahtevnih vzponih odpadla. Ob Božiču sta od kolesarjev Astane v prvi skupini (60 kolesarjev) etapo končala še Andrij Grivko in Maksim Iglinski. V skupnem seštevku po točkah, kjer se točkujejo leteči in končni cilj, je Božič na 3. mestu. "Ni se izšlo. Bil sem že brez moči in smo se dogovorili, da pomagamo Iglinskemu. A slednji je 3 kilometre do cilja dejal, da je tudi brez moči. Nato sem vseeno sam šprintal, a izvlekel le 7. mesto. Nimaš kaj. Važno je, da se noge dobro vrtijo in lahko dirkam," je po etapi za Sportal povedal Božič.

Dirka se bo končala v nedeljo, ko bo na sporedu zadnja etapa. V slednji kolesarje čaka 9.6 kilometra dolg posamičen gorski kronometer, ki je bil na sporedu že na lanski dirki. Od kolesarjev, ki so pred zadnjo etapo v deseterici najboljših v skupnem seštevku, so lani na tem kronometru nastopili že Richie Porte, Lieuwe Westra, Jean Christophe Peraud, Tejay Van Garderen, Sylvain Chavanel, Simon Špilak in Diego Ulissi. Kakšne rezultate so dosegli si lahko ogledate v spodnjem stolpcu. Pričakujemo lahko, da bo Richie Porte dovolj dobro opravil s kronometrom in slavil v skupnem seštevku dirke. Zelo blizu zmagovalnega odra je tudi Lieuwe Westra, ki je lani dirko končal na 2. mestu. Povsem odprt pa bo boj za preostalo mesto na stopničkah, katerega lahko z nastopom, ki ga je uprizoril lani, osvoji tudi Simon Špilak.

Ne spreglejte