Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2013,
22.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 14. 6. 2013, 22.11

8 let

Vrečerju uspela misija nemogoče, Špilak 9. skupno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski kolesar Robert Vrečer je uspel v predzadnji 8. etapi kolesarske dirke po Švici osvojiti dve majici. Etapno zmago je slavil Peter Sagan. V skupnem seštevku brez sprememb.

Takoj po pričetku 181 kilometrov dolge etape so glavnini pobegnili štirje kolesarji. V beg so se podali Manuele Mori (Lampre-Merida), Maxime Bouet (Ag2r-La Mondiale), Reto Hollenstein (IAM Cycling) in Slovenec Robert Vrečer (Euskaltel-Euskadi). Na štiriinštiridesetem kilometru je bil namreč na sporedu gorski cilj prve kategorije na katerem je bilo na razpolago 12 točk. In slednje je želel osvojiti Vrečer, ki mu je to tudi uspelo. Po tem gorskem cilju je ponovno prevzel vodstvo v točkovanju gorskih ciljev (rdeča majica). Le za tri točke je za njim zaostajal Francoz Thibaut Pinot (FDJ). A v zaključku etape je bil na sporedu še gorski cilj 3. kategorije od vrha katerega je bilo do cilja še 6 kilometrov.

Zato je Vrečer vložil vse moči v to, da bi ubežniki pred glavnino opravili še s tem gorskim ciljem. Vrečer je zmagal tudi prvi leteči cilj in prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku letečih ciljev (modra majica). Tekmeci mu za modro majico najboljšega na letečih ciljih niso bili nevarni zato jim je prepustil drugi leteči cilj.

Vrečer osvojil dve majici

V nadaljevanju etape je glavnina že dobrih 20 kilometrov do cilja ulovila ubežnike. Ob pričetku zadnjega kategoriziranega vzpona na dirki je bil Vrečer že na repu glavnine, kateri in je le s težavami sledil. Pred gorskim ciljem je pobegnil Francoz Jean Christophe Peraud (Ag2r-La Mondiale), ki je pobral pomembne točke. Preostale točke je Francozu Pinotu odnesel Vrečerjev moštveni kolega Igor Anton, ki je drugi prečkal gorski cilj. To je pomenilo, da je Vrečer na dirki po Švici osvojil dve majici (od štirih). Sledil je spust s katerim je skupaj pričela skupina v kateri je bilo 35 kolesarjev.

V ciljnem šprintu je suvereno zmago slavil Slovak Peter Sagan, ki se je po številu zmag v letošnji sezoni izenačil z Nemcem Greiplom. Oba sta zmagala že dvanajstkrat. V glavnini sta etapo končala tudi Simon Špilak in Jani Brajkovič, ki sta ciljno črto prečkala na repu skupine. V prvi skupini ni bilo Avstralca Camerona Meyerja katerega je Špilak prehitel v skupnem seštevku in je pred zadnjo etapo 9. Boletu ni veliko manjkalo, da bi z zadnjim vzponom opravil v prvi skupini. Vrečer je prikolesaril v cilj z drugo veliko skupino, ki je zaostala dobrih 5 minut.

"Danes se je posrečil že prvi poskus pobega. Z nami je bil tudi Italijan Mori katerega sem moral premagati na gorskem cilju, če sem želel ostati v igri za rdečo majico. Nato sem zmagal še leteči cilj in osvojil še majico najboljšega na letečih ciljih. Vsekakor sem se za obe majici boril ves čas dirke in moram priznati, da sem si jih povsem zaslužil. Zahvala gre moštvenim kolegom in vsem navijačem, ki so me v času dirke bodrili preko sms sporočil," je po etapi za Sportal povedal Robert Vrečer.

V nedeljo bo na sporedu zadnja etapa na dirki. Kolesarje čaka ura resnice saj bo na sporedu skoraj 27 kilometrov dolg gorski kronometer.

Ne spreglejte