Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 6. 2020,
13.55

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Richard Plugge

Petek, 12. 6. 2020, 13.55

3 leta, 11 mesecev

Kolesarji s stalnimi številkami?

Zamisel Rogličevega šefa: stalne številke za kolesarje, kot jih imajo košarkarji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
Primož Roglič Jumbo Visma Giro 19 | Zakaj kolesarski zvezdniki, kot je tudi naš Primož Roglič, ne bi bili prepoznavni tudi po stalni številki, se sprašuje eden od direktorjev moštva Jumbo-Visma Richard Plugge. | Foto Sportida

Zakaj kolesarski zvezdniki, kot je tudi naš Primož Roglič, ne bi bili prepoznavni tudi po stalni številki, se sprašuje eden od direktorjev moštva Jumbo-Visma Richard Plugge.

Foto: Sportida

Številne svetovne športne zvezde so prepoznavne tudi po številkah, ki jih nosijo na dresih. Luka Dončić po številki 77, veliki Michael Jordan po številki 23 in hokejska legenda Wayne Gretzky po 99. V nogometu so te vezane na položaj, a je Lionel Messi vseeno slavna desetica, Cristiano Ronaldo pa sedmica. V kolesarstvu tega ni, prav tako ni personaliziranih delov opreme, na primer čelad ali obutve, ki bi omogočali večjo prepoznavnost.

Kolesarji na vsaki dirki dobijo nove številke, te so natisnjene na precej neuglednem lističu, ki ga nato pripnejo na dres, ker pa so vsi člani ekipe v enakih oblačilih, ob tem pa nosijo še čelade, je navijačem težko spremljati svoje idole. Tudi šef našega asa Primoža Rogliča pri nizozemski ekipi Jumbo-Visma Richard Plugge meni, da bi bilo mogoče stanje zlahka izboljšati.

Stalne številke za večjo prepoznavnost ...

Najenostavnejša rešitev bi bila ta, da bi kolesarji nosili isto številko na več dirkah skozi sezono. Po njej bi jih navijači lažje opazili v karavani. "Zaradi čelad in sončnih očal kolesarjev ni vedno mogoče zlahka prepoznati. Čelad ne bodo nikoli sneli, prav tako najbrž ne očal, zato bi bile stalne številke dobra rešitev za lažje prepoznavanje tekmovalcev," je direktor Rugge povedal za nizozemski časnik Algemeen Dagblat.

... pa tudi priložnost za trženje

Pomagala bi tudi bolj personalizirana oprema, posebej pobarvane čelade, a te niso dovolj očitne, še meni Rugge. Za primer je dal formulo ena in nizozemskega asa Maxa Verstappna, ki ga njegovi rojaki po čeladi le stežka prepoznajo, a "vsi vedo, da vozi s številko 33". Stalne številke bi lahko natisnili na drese, kar bi pomagalo tudi pri prodaji teh oblačil med rekreativci. Ti bi lahko kupili dres s številko prav tistega kolesarja, za katerega stiskajo pesti.

Zamisel, da bi tudi kolesarji na dresih nosili stalno številko ter tudi izpisano ime, sicer ni nova, a se za zdaj v zvezi s tem ni še nič premaknilo.

Podpirate idejo o stalnih številkah za kolesarje?

  • Da
    97,17 %
    343 glasov
  • Ne
    2,83 %
    10 glasov
Oddanih 353 glasov

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Potrjeno: Pogačar bo glavno "orožje" UAE Emirates na Dirki po Franciji
26. Dirka po sloveniji
Sportal Koronakriza odnesla tudi boj za zeleno
Greg Van Avermaet
Sportal CCC se umika iz kolesarstva
Tadej Pogačar Primož Roglič
Sportal Na državnem prvenstvu v kolesarstvu predvidoma vsi zvezdniki
Ne spreglejte