Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 1. 2023,
22.20

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

6

Natisni članek

Dallas Mavericks Joel Embiid Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA

Torek, 3. 1. 2023, 22.20

1 leto, 4 mesece

Igralec meseca v ligi NBA

Fantastično, kakšno priznanje za Luko Dončića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

6

Luka Dončić | Luka Dončić si je po dveh zaporednih priznanjih za igralca tedna v ligi NBA prislužil še priznanje za najboljšega igralca meseca. Decembra je odigral 15 tekem in pomagal Dallasu do 11 zmag. | Foto Guliverimage

Luka Dončić si je po dveh zaporednih priznanjih za igralca tedna v ligi NBA prislužil še priznanje za najboljšega igralca meseca. Decembra je odigral 15 tekem in pomagal Dallasu do 11 zmag.

Foto: Guliverimage

Leto 2023 bi se za slovenskega košarkarskega virtuoza Luko Dončića težko začelo bolj idilično. Dončić je z Dallasom ujel zmagoviti ritem, Mavericks so zmagali sedemkrat zapored in se povzdignili na lestvici, Ljubljančan pa se je z izjemnimi predstavami znova zavihtel na prestol najboljših strelcev lige NBA. Zanimivo, na njem je prehitel prav Joela Embiida, razigranega centra Philadelphie 76ers, s katerim sta se znašla na elitnem seznamu prejemnikov prestižnega priznanja igralca meseca. Dončić je priznanje za najboljšega igralca zahodne konference lige NBA osvojil že tretjič.  

Oklahoma City Thunder
Sportal Boston je dobil pravo porcijo od Oklahome, Antetokounmpo do rekorda kariere

Dončić je v tem trenutku prvi strelec lige (34,3 točke na tekmo), na lestvici najboljših asistentov zaostaja le za tremi (8,9 asistence na tekmo), po številu skokov, čeprav ne spada med višje košarkarje, zaostaja le za 21 tekmeci (8,8 skoka na tekmo), izjemen je tudi v statistični prvini ukradenih žog, kjer je šesti najboljši v ligi (1,7 ukradene žoge na tekmo). | Foto: Reuters Dončić je v tem trenutku prvi strelec lige (34,3 točke na tekmo), na lestvici najboljših asistentov zaostaja le za tremi (8,9 asistence na tekmo), po številu skokov, čeprav ne spada med višje košarkarje, zaostaja le za 21 tekmeci (8,8 skoka na tekmo), izjemen je tudi v statistični prvini ukradenih žog, kjer je šesti najboljši v ligi (1,7 ukradene žoge na tekmo). Foto: Reuters Slovenski dragulj Luka Dončić igra v življenjski formi. Ne le, da je prvič v karieri vstopil v novo leto kot prvi strelec lige NBA, ampak se mu smeji tudi zaradi klubskih uspehov. Dallas Mavericks so prvič po 12 letih v ligi NBA nanizali kar sedem zmag, izjemen niz pa bodo poskušali podaljšati v noči na petek, ko jih čaka domača tekma z najboljšo ekipo sezone, košarkarji Boston Celtics. Takrat bo največ zanimanja deležen 23-letni Ljubljančan, saj bo zaigral kot prejemnik priznanja za najboljšega igralca meseca v ligi NBA.

To je nagrada, ki med košarkarji uživa ogromno spoštovanje, saj jo je osvojiti neprimerno težje od priznanja za igralca tedna. Moraš namreč pokazati izredno stalnost forme, vrhunske predstave ponavljati drugo za drugo, ravno to pa v zadnjem času imenitno uspeva LD77. Vlečni konj Mavericks, prvo ime franšize iz Dallasa, si je za predstave v prejšnjem mesecu prislužil prestižno priznanje. To je prejel že tretjič v karieri (še novembra 2019 in februarja 2022), na klubski lestvici pa je še korak bližje nekdanjemu mentorju Dirku Nowitzkemu, ki je v ligi NBA v dobrih dveh desetletjih nagrado za igralca meseca prejel kar šestkrat.

Dončić je decembra polnil koš tekmecem kot v transu, navduševal tako in drugače, med drugim pa proti New Yorku postavil bleščeči osebni rekord (60 točk), ki ga je oplemenitil z razkošnim trojnim dvojčkom (21 skokov in 10 asistenc), s katerim je postavil številne mejnike v zgodovini najmočnejše košarkarske lige na svetu.

Strelski rekord (60 točk) je postavil proti New Yorku:

Niz sedmih zaporednih zmag Dallasa je zaznamoval z 292 točkami, 77 skoki in 69 asistencami. Je prvi košarkar v zgodovini lige NBA, ki je na sedmih zaporednih tekmah zbral več kot 290 točk, 70 skokov in 60 asistenc, če sklepamo po tistem, kar je pokazal v noči na torek, ko je kljub slabši strelski predstavi Houstonu nasul kar 39 točk, pa bi lahko z veličastno statistiko navijače Dallasa razveseljeval tudi v letu 2023.

Luka Dončić je v tej sezoni tako impresiven, da bi lahko postal prvi košarkar v zgodovini lige NBA, ki bi v sezoni na tekmo v povprečju dosegal vsaj 33 točk, osem skokov in osem asistenc. | Foto: Reuters Luka Dončić je v tej sezoni tako impresiven, da bi lahko postal prvi košarkar v zgodovini lige NBA, ki bi v sezoni na tekmo v povprečju dosegal vsaj 33 točk, osem skokov in osem asistenc. Foto: Reuters

Kamerunski center Joel Embiid, ki nastopa za Philadelphia 76ers, na olimpijskih igrah pa bi rad zastopal barve francoske reprezentance, je decembra v povprečju na tekmo prispeval 35,4 točke, 9,9 skoka in 4,2 asistence. Sixers so na 13 tekmah sladkost zmage občutili devetkrat. | Foto: Reuters Kamerunski center Joel Embiid, ki nastopa za Philadelphia 76ers, na olimpijskih igrah pa bi rad zastopal barve francoske reprezentance, je decembra v povprečju na tekmo prispeval 35,4 točke, 9,9 skoka in 4,2 asistence. Sixers so na 13 tekmah sladkost zmage občutili devetkrat. Foto: Reuters

Preberite še:

Luka Dončić Giannis Antetokounmpo
Sportal V Stožicah se obeta veliki spektakel z Dončićem in Antetokounmpom
Luka Dončić
Sportal Dončićev sanjski niz se nadaljuje, Dragić spremljal rekorden dosežek
Giannis Antetokounmpo Luka Dončić
Sportal Grki napovedali prijateljsko tekmo leta
Anže Kopitar
Sportal Kralji zmagali proti Dallas Stars, Kopitar je prispeval gol #video
Ne spreglejte