Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
30. 3. 2020,
9.20

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

5

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić KZS Fiba

Ponedeljek, 30. 3. 2020, 9.20

2 leti, 10 mesecev

ODPRTA KOŠARKARSKA VPRAŠANJA

Dončića še dolgo ne bomo videli v slovenskem dresu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

5

Luka Dončić | Luka Dončić bi moral letos poleti z reprezentanco dvakrat napolniti tudi Stožice, kjer je KZS načrtovala prijateljski tekmi s Hrvaško in Srbijo. | Foto Reuters

Luka Dončić bi moral letos poleti z reprezentanco dvakrat napolniti tudi Stožice, kjer je KZS načrtovala prijateljski tekmi s Hrvaško in Srbijo.

Foto: Reuters

Pri Mednarodni košarkarski zvezi junijskih kvalifikacijskih turnirjev povsem uradno še niso odpovedali, a so dali jasno vedeti, da se bodo po določitvi terminskega okvira za Tokio 2021 tudi sami lotili koledarskih sprememb.

Od dvanajsterice slovenskih košarkarjev, ki so 17. 9. 2017 v Istanbulu postali evropski prvaki, le dva nista več oblekla dresa državne izbrane vrste. Tista dva, ki sta bila izbrana tudi v najboljšo peterko – Goran Dragić in Luka Dončić. Prvi je na najboljši mogoč način končal svojo reprezentančno kariero in bo do konca svoje športne poti le klubski igralec (prav te dni so se okrepile govorice o ponovi ponudbi, ki naj bi jo zanj do poletja pripravil Miami). Drugi pa je večkrat dejal, da bo "reprezentanci na voljo, ko bo to le mogoče". A ta trenutek se vse bolj oddaljuje.

Potem ko so Mednarodni olimpijski komite, japonska vlada in lokalni organizatorji pred kratkim priznali premoč in zaradi svetovne zdravstvene krize v boju proti koronavirusu olimpijske igre prestavili v leto 2021, je kot na dlani, da tudi kvalifikacijskih olimpijskih turnirjev letošnjega junija ne bo. Iz Mednarodne košarkarske zveze so že sporočili, da zdaj čakajo na nov datum olimpijskih iger (vse glasneje se govori o terminu 23. 7.–8. 8. 2021), na podlagi katerega bodo poiskali tudi okno za štiri kvalifikacijske turnirje.

Urnik slovenskih košarkarskih tekem ostaja v zraku. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Urnik slovenskih košarkarskih tekem ostaja v zraku. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Na OI že uvrščene reprezentance (Španija, Francija, Avstralija, Iran, ZDA, Argentina, Japonska in Nigerija) bodo zanesljivo obdržale status olimpijskih potnic, 24 reprezentanc v boju za preostala štiri mesta pa čaka na odločitev o usodi dodatnih turnirjev. Spomnimo, Sloveniji je žreb namenil mesto na turnirju v Kaunasu, kjer naj bi svojo pot proti Tokiu iskale še Litva, Venezuela, Južna Koreja, Poljska in Angola. Preostali trije turnirji so bili predvideni za Beograd, Split in Victorio.

Z zamikom olimpijskih kvalifikacij pa se je zamaknila tudi priložnost za reprezentančno vrnitev Luke Dončića. Ta reprezentančnega dresa torej zanesljivo ne bo oblekel pred poletjem leta 2021. Zdi pa se, da tega leta s soigralci ne bo branil naslova evropskega prvaka. Pri Fibi namreč priznavajo, da bodo morali zaradi selitev olimpijskih iger prilagajati koledarje, kar najbrž pomeni, da se evropskemu prvenstvu, ki bi ga morale Češka, Gruzija, Italija in Nemčija gostiti septembra 2021, obeta selitev v koledarsko leto 2022. Takrat bo na sporedu tudi žensko svetovno prvenstvo. Po sklepu konferenčne seje izvršnega odbora Mednarodne košarkarske zveze ga bo gostila Avstralija.

Je naslednja liga ABA?

Fiba ob tem vztraja tudi pri dokončanju sezone v ligi prvakov. Podobno velja za evroligo in EuroCup, se pa po Evropi postopoma "ugašajo" prvenstva. Zaključka sezone zanesljivo ne bo v Italiji, Franciji, Belgiji, Sloveniji … Tudi regionalna liga VTB je že naznanila predčasen konec sezone. Bo naslednja liga ABA? Jadranski klubi sicer dopisno komunicirajo z vodstvom, a je tudi zaradi različne stopnje epidemij v posameznih državah upov na ugoden razplet vse manj. Vprašanje pa je, na kakšen način bo vodstvo tekmovanja ob morebiten preklicu sezone določilo potnike v Evropo in sestavo ekip za prihodnjo sezono.  
Luka Dončić
Sportal Shaq se je ponorčeval iz Dončića #video
Uefina Liga Narodov Stožice
Sportal Treba bo "resetirati" šport
Derlys Ayala
Sportal Tokio 2021? Kaj pa zdaj?!
Mark Cuban, Luka Dončić
Sportal Dončićev šef postavil datum
Olimpijska ura
Sportal Virus v olimpijski uri: igre brez datuma
Ne spreglejte