Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
20. 11. 2019,
18.28

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32

7

Natisni članek

Under Armour Nike LeBron James Michael Jordan Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 20. 11. 2019, 18.28

4 leta, 6 mesecev

LUKA DONČIĆ

Dončićeve kričeče barve za še bolj kričečo pogodbo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32

7

Dončičevi čevlji | To so čevlji, s katerimi je pred dnevi Luka Dončić pokopal San Antonio. Kaj bo ponudil na tekmi z GS Warriors v noči na četrtek? | Foto Reuters

To so čevlji, s katerimi je pred dnevi Luka Dončić pokopal San Antonio. Kaj bo ponudil na tekmi z GS Warriors v noči na četrtek?

Foto: Reuters

Ob odlični statistiki, s katero je dodobra nadgradil zelo kakovostno podobo iz svoje prve sezone v ligi NBA, letos Luka Dončić pozornost vzbuja tudi s svojo obutvijo. Nazadnje je ob zmagi nad SA Spurs s kričečimi barvami vnovič opozoril na dejstvo, da nima uradnega opremljevalca. Prav bodoča pogodba z enim od ponudnikov športnih copat pa je v ZDA že nekaj časa pomembna tema.

Sezona je še zelo mlada, a po drugi strani tudi že dovolj zrela in globoka, da imajo trditve o napredku Luke Dončića dovolj čvrste temelje. Tudi statistično podkrepljene. V tem trenutku je mladi Dallasov zvezdnik kot eden najboljših posameznikov v ligi četrti najboljši strelec (povprečje 29,5 točke na tekmo), dvanajsti skakalec (10,7) in celo drugi asistent (9,3) najmočnejšega klubskega košarkarskega tekmovanja. Blizu je povprečnemu statističnemu trojnemu dvojčku. Na posameznih tekmah pa se je pod ta statistični podvig le v tej sezoni podpisal že šestkrat.

V marsičem je edinstven. Tudi v slogu igre, ki še zdaleč ni mamljiv le za Slovence in vse navijače Dallasa, ki se lahko letos ob vragolijah prodornega 20-letnika vendarle veselijo tudi zmag (8 na 13 tekmah). Hkrati pa je, če se omejimo na vrhove teh statističnih lestvic, edini brez pogodbe s ponudnikom športnih copat. To pa je v ligi NBA za največje zvezdnike tudi zelo pomemben vir dohodka. Zato ne čudi, da je vprašanje Dončićeve obutve že nekaj tednov eno bolj vročih (ob)košarkarskih vprašanj.

Dončić je sicer pod ameriške koše zakorakal s tovrstno pogodbo v žepu. Nike ga je namreč pod svoje okrilje spravil še v času, ko je bil član madridskega Reala. Na pragu nove sezone pa je ta pogodba potekla, tako da je Luka postal velika "riba" na tržišču. "Sem prost," je po nedavni zmagi nad SA Spurs, h kateri je prispeval zanj rekordnih 42 točk, na novinarsko vprašanje o kričeči barvi svojih športnih copat odvrnil LD 77.

Luka Dončić naj bi v tej sezoni podpisal svojo prvo veliko pogodbo z opremljevalcem. | Foto: Getty Images Luka Dončić naj bi v tej sezoni podpisal svojo prvo veliko pogodbo z opremljevalcem. Foto: Getty Images

Nike ali Under Armour?

Na teksaškem obračunu pa v oči ni bodla le fluorescentno rumena barva njegovih športnih copat, temveč tudi njihova znamka – Under Armour (ta mesec je čevlje istega proizvajalca nosil na ogrevanju). Slednji naj bi bil eden od osrednjih Dončićevih snubcev. Po poročanju ameriške mreže ESPN se namreč Dončićev štab pogovarja z več ponudniki.

Čudežni deček iz Ljubljane je sicer po ocenah strokovnjakov idealna izbira za tovrstna partnerstva. V preteklosti se je namreč preobuval kar med tekmo, tuja mu ni niti ekscentrična barva (po nedavni spremembi pravil barve obuval ni treba usklajevati s klubskimi barvami), vse močnejši je na družbenih omrežjih, kjer se rad pohvali z obutvijo …

Veliko je tudi ugibanj o tem, koliko bi lahko Dončić iztržil s pogodbo. Enotna ocena je, da zanesljivo več, kot pa mu pripada po klubski pogodbi z Dallasom. Ta je določena s pravili pogodb za novince, tako da bo Ljubljančan pred davčnim kleščenjem letos zaslužil 7,7 milijona ameriških dolarjev, prihodnje leto pa dobrih osem milijonov.

Luka Dončić s hitrimi koraki sledi prvemu zvezdniku lige NBA. | Foto: Reuters Luka Dončić s hitrimi koraki sledi prvemu zvezdniku lige NBA. Foto: Reuters

Ples milijonov: nedotakljivi Michael Jordan

Kaj pa čevlji? Z naskokom največji delež košarkarjev v ligi NBA ima - po zagotovilih priznanega ameriškega medija Forbes - pod svojim okriljem Nike (skoraj 63 %). Sledijo Adidas (16 %), Air Jordan (9,4 %), Under Armour (4,6 %), Puma (2 %) …

Trenutno prvemu zvezdniku lige LeBronu Jamesu podjetje Nike na sezono nakaže 32 milijonov dolarjev. Mimogrede, 90-milijonsko pogodbo za sedem let je podpisal že kot novinec. Isti medij navaja, da Kevin Durant (Nike) na leto zasluži 26 milijonov ameriških zelencev, Stephen Curry (Under Armour) 20 milijonov, James Harden (Adidas) 14 … Skupno naj bi kar štirinajst košarkarjev zaslužilo vsaj devet milijonov. Bo v tej druščini tudi Luka?

No, pred vsemi temi zvezdniki pa je košarkar, ki je svojo zadnjo tekmo odigral pred več kot šestnajstimi leti. Michael Jordan. Po njem se tudi imenuje znamka Air Jordan, ki sicer spada pod Nike. Forbes navaja, da na Jordanov račun iz tega naslova na letno "kapne" kar 130 milijonov dolarjev.

Goran Dragić
Sportal Goran Dragić znova na parketu
Glenn Robinson III
Sportal LeBron James prvi v zgodovini, podprvaki končno prišli do zmage #video
Sportal Javil se je kralj James, Dončić razkril podrobnost iz sanj #video
Luka Dončić
Sportal Neverjeten šov Luke Dončića in 42 točk za nov vpis v zgodovino! #video
Vlatko Čančar
Sportal Čančar je končno zadihal s košarkarskimi pljuči
Ne spreglejte