Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2022,
22.04

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Helios Suns Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Torek, 31. 5. 2022, 22.04

1 leto, 11 mesecev

LIGA NOVA KBM, FINALE, tretja TEKMA

Evropska Cedevita Olimpija pometla domače dvorišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Helios Suns : Cedevita Olimpija, Jaka Blažič | Cedevita Olimpija je finalno serijo dobila s 3:0. | Foto Grega Valančič/Sportida

Cedevita Olimpija je finalno serijo dobila s 3:0.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Košarkarji Cedevite Olimpije so bili tudi na tretji tekmi finala državnega prvenstva boljši od Helios Suns (101:81) in osvojili nov naslov državnega prvaka. To je še 19. naslov prvaka Slovenije za Ljubljančane, ob zmagi v pokalu Spar in superpokalu so prišli do tretje domače lovorike. Naziv najkoristnejši igralec finala (MVP) je prejel Alen Omić.

Helios Suns : Cedevita Olimpija, tretja tekma, foto: Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 43

Že pred začetkom finalne serije je bilo jasno, da je Cedevita Olimpija nesporni favorit in lahko dvoboj konča s tremi zmagami. Povrhu vsega je bilo v zraku vprašanje, ali bodo njeni košarkarji na kakšni tekmi eksplodirali. Če se je na prvih dveh čakalo, kdaj bodo na kolena spravili Domžalčane, so jih na tretji že v uvodni četrtini, ki so jo dobili s 27:13.

Trener Jurica Golemac je po visokem naskoku takoj ob vstopu v drugo četrtino ponudil priložnost mlademu Luki Ščuki, prednost pa se je praktično vseskozi gibala okoli 20 točk, kar je bil tudi naskok Ljubljančanov ob polčasu (56:36).

Kakovost je bila na strani Cedevite Olimpije

Zmaga gostov ni bila nikoli pod vprašajem, pa čeprav jim je zbranost nekoliko padla, kar so košarkarji Heliosa v zadnji četrtini izkoristili in se slabe štiri minute pred koncem približali na "le" enajst točk zaostanka (79:90).

Alen Omić je prejel naziv MVP. | Foto: Grega Valančič/Sportida Alen Omić je prejel naziv MVP. Foto: Grega Valančič/Sportida

Kakovost je bila vendarle občutno na strani Cedevite Olimpije, ki se je hitro odzvala in v zaključku pokazala, zakaj je v EuroCupu prišla med najboljših osem, v ligi ABA pa do polfinala. Dobro sezono je tako kronala s tretjo slovensko lovoriko, potem ko je osvojila že slovenski superpokal in pokal Spar, v katerem so bili tekmeci prav tako košarkarji Helios Suns.

Veliko odprtih kadrovskih vprašanj

"Na koncu smo dokaj lahko zmagali v seriji. Prvi dve tekmi sta bili do polčasa težki. Na tretji tekmi smo se dogovorili, da štartamo maksimalno zavzeto že od začetka. Čestitke Heliosu za dobro sezono, tudi v jadranskem tekmovanju. Vesel sem in ponosen na našo ekipo," je dejal kapetan Jaka Blažič.

Zastor nad slovensko klubsko sezono je po obračunu v Domžalah padel. Največji izziv za oba finalista bo sestava ekipe za prihodnjo sezono. Pri Helios Suns imajo le dva košarkarja s pogodbo, medtem ko bodo imeli pri Olimpiji po dobri sezoni težko delo zadržati ključne košarkarje, saj bodo na njihov dom zagotovo prišle konkretne ponudbe. Blažič je že eden od njih, zanj se zanima Bahčešehir in naj bi tudi ugriznil v turško jabolko.

Nič drugače ni pri Yogiju Ferrellu, ki se je po težavah s Panathinaikosom dobro ujel z evropsko košarko v Ljubljani, kjer je dobil prepotrebne minute in svobodo.

Helios Suns : Cedevita Olimpija, tretja tekma liga Nova KBM, Jaka Blažič | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Pravega premora nekateri igralci ne bodo imeli, kakor tudi ne slovenski privrženci tega športa. V petek si bodo najzvestejši lahko najprej v Stožicah pogledali dokumentarni film o pohodu slovenske košarkarske reprezentance do evropskega naslova leta 2017, sredi junija pa bo reprezentančno dogajanje dobilo nadaljevanje, saj izbrano vrsto konec junija in v začetku julija čakata zadnji dve tekmi prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023.

In če bo Luka Dončić dejansko lahko igral na teh tekmah, bo zanimanje še toliko večje. Pika na i pa bi bilo zagotovo dostojno slovo Gorana Dragića od reprezentance, ki je aktualen za dvoboj s Hrvaško (30. junij). V vsakem primeru bodo Stožice ob prisotnosti obeh zvezdnikov slovenske košarke proti Skandinavcem pokale po šivih.

Finale DP: Cedevita Olimpija - Helios Suns
Sportal Cedevita Olimpija še do druge zmage, a tokrat težko prigarane
Cedevita Olimpija, Jaka Blažič
Sportal Zadnja tekma Jake Blažiča za Cedevito Olimpijo?

Liga Nova KBM, finale, tretja tekma:

Torek, 31. maj:

Helios Suns : Cedevita Olimpija 81:101  /0:3/
Ervin 23, Ferme 12, Pašaljić in Mirtič 10; Ferrell 20 (8 as.), Dragić 18 (8 sk.), Blažič 17, Omić 16 (14 sk.)

// Izid v zmagah; igrali so na tri zmage

Število naslovov:
19 - Cedevita Olimpija
7 - Krka
2 - Helios Suns Domžale
1 - Šentjur, Sixt Primorska 
Ne spreglejte