Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 11. 2023,
10.30

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

huligani napadi na novinarje Zadar Crvena zvezda

Nedelja, 12. 11. 2023, 10.30

5 mesecev, 2 tedna

Drama v Zadru, pred tekmo s Crveno zvezdo napadli člane srbske delegacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
navijači Crvena zvezda Leipzig | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zadar in Crvena zvezda bosta danes ob 17. uri odigrala tekmo sedmega kroga regionalne košarkarske lige ABA. Na predvečer tekme se je v Zadru zgodil incident. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina so zamaskirani storilci v dveh ločenih napadih poškodovali dva novinarja Mozzart Sporta in člana upravnega odbora beograjskega kluba. Kot poročajo srbski mediji s prizorišča dogajanja, so srbsko odpravo žalili že po pristanku na letališču.

 

Najprej so približno ob 18.30 huligani prišli do hotela, kjer so bili nastanjeni novinarji, in počakali, da so se od tam odpravili. Zamaskirani napadalci so se jim približali in jih žalili ter jih začeli pretepati s kiji, navajajo na spletni strani Studia B92.

Nato se je zgodil nov napad na drugi lokaciji, ko je bil tarča član upravnega odbora Crvene zvezde, ki je bil v družbi prijateljev.

Vodstvo regionalne košarkarske lige ABA je obsodilo "huliganski napad na delegacijo Crvene zvezde v Zadru" in zahtevalo takojšnjo aretacijo napadalcev. "Liga ABA ostro obsoja vse oblike nasilja ter rasne, spolne, verske, narodne in kakršnekoli druge diskriminacije," piše v izjavi za javnost.

V ligi ABA se pridružujejo pozivom Zadra in Crvene zvezde hrvaškemu ministrstvu za notranje zadeve, naj čim prej raziščejo vse podrobnosti napada ter naj organizatorje in storilce incidenta aretirajo in kazensko preganjajo, in sicer v skladu z zakoni Hrvaške, kjer so se napadi zgodili, dodajajo v izjavi.

V Zadru obsodili napad

Pred tem so se odzvali tudi v Košarkarskem klubu Zadar in "obsodili incidente, ki blatijo ime kluba in Zadra kot mesta".

"Fizični napad na predstavnike gostujoče ekipe in novinarje je huligansko dejanje, ki nima nobene zveze z navijanjem in ljubeznijo do kluba. Takšne skupine ne moremo prepoznati in sprejeti kot navijače, ampak kot skupino huliganov. Tovrstni incidenti nikoli ne bodo v skladu z vrednotami, ki jih promoviramo kot klub in skupnost. Trdno stojimo za že izrečenim stališčem, da nasilje nima mesta v športnem ali kakršnemkoli drugem okolju," so zapisali v izjavi.

Pri Zvezdi zahtevajo tekmo brez gledalcev

V beograjskem klubu zahtevajo, da se današnja tekma odigra brez navzočnosti gledalcev na tribunah. Ob tem so zapisali, da sobotni dogodki "nakazujejo, da pogoji za izvedbo tekme ne bodo regularni".

V srbskem klubu opozarjajo, da napadeni na sebi niso imeli nobenih znakov kluba, niti niso nikogar kakorkoli izzivali. V beograjskem klubu razpolagajo s podatki, da "oba napada povezuje ista oseba, taksist, ki je z letališča prevažal novinarsko ekipo in člana upravnega odbora kluba".

Iz policijske uprave Zadar so potrdili, da so ob približno 20. uri njihovi policisti prejeli prijavo o dveh dogodkih, povezanih z izvedbo nedeljskega športnega tekmovanja v Zadru.

"Za ugotavljanje vseh okoliščin in dejstev o teh dveh dogodkih poteka kriminalistična preiskava. V prostorih policije sta dve osebi, ki sta povezani s temi dogodki. O zaključku kriminalistične preiskave bodo policisti javnost pravočasno obvestili," so sporočili iz policije v Zadru, navaja hrvaški novičarski portal Index.hr.

Ne spreglejte