NATISNI PISAVA

Češki zvezdnik

Jan Vesely je hvaležen Sloveniji, a se ji ne bo priklanjal

Jaka Lopatič Avtor: Jaka Lopatič

Celje - Za češkega košarkarja Jana Veselyja, ki ga slovenska publika dobro pozna, bo letošnje evropsko prvenstvo premierno. Spregovoril je o Slovanu, Sloveniji in tudi naši izbrani vrsti.

Profesionalna športna pot Jana Veselyja se je začela ravno v Sloveniji. Leta 2007 je prišel v Slovana in igral na Kodeljevem eno sezono. Zaradi talenta, ki ga ima v sebi, je bilo nekako pričakovati, da se bo zanj zagrela Olimpija, a je bil Partizan spretnejši. Kljub kratkemu obdobju, ki ga je preživel pri nas, ima Slovenijo zapisano z velikimi črkami: "Po Slovanu sem izvedel, da me želi imeti v svojih vrstah Duško Vujošević. Nisem okleval niti za hip. Prva izbira je bil Partizan. Slovenija in Srbija sta mi veliko dala. V teh štirih letih sem ogromno napredoval. Poznam veliko slovenskih košarkarjev. Z Zoranom Dragićem sva igrala skupaj pri Slovanu, kjer je bil trener Miro Alilović. Nasproti nama je stal Edo Murić. Mirza Begić je bil prav tako na Kodeljevem. Proti nekaterim reprezentantom sem igral v jadranski ligi in evroligi. Poznam igralce. V veliko zadovoljstvo mi je, da bo evropsko prvenstvo v Sloveniji, kjer sem bil tudi sam aktiven."

V zadnjih dveh sezonah se je Vesely preizkusil v ligi NBA. Washington ga je leta 2011 izbral v prvem krogu nabora kot šestega košarkarja, v krstni sezoni v povprečju dosegal 4,7 točke in 4,4 skoka na tekmo, v drugi pa se je njegova statistika prepolovila. "Prave priložnosti nisem dobil. Čakam jo in upam, da jo bom dočakal. V ligi NBA se igra drugačna košarka. Premaknili so me tudi na drugo igralno mesto. Nisem več krilo, ampak je moja vloga zdaj krilni center," se je ozrl proti pretekli sezoni 23-letni češki košarkar.

Veseli se že sredine prve tekme na evropskem prvenstvu, ko mu bo nasproti stala ravno gostiteljica Slovenija. Favoriti dvoboja so naši košarkarji, a Čehi kljub temu upajo na presenečenje. Čeprav je hvaležen naši državi, se ji jutri ne misli priklanjati, saj želijo tudi Čehi začeti evropsko prvenstvo z zmago. "Smo avtsajderji te skupine kakor tudi prvenstva. A če bomo osredotočeni, lahko koga presenetimo. Seveda si želimo napredovati v Ljubljano v drugi del, vendar ne moremo tega napovedovati. Zavedamo se, da bomo v sredo igrali proti tekmecu, ki je ob Španiji favorit naše skupine. Prav posebej se še nismo pripravljali nanj, saj smo osredotočeni na našo igro. Si pa želimo zmagati," je pred premiernim dvobojem na EuroBasketu dejal še član Washington Wizards.

Treningi Francije, Češke in Nemčije v objektivu:

Preberite še:

EuroBasket pred vrati: Slovenija diha z nami

Odštevanje se končuje. Slovensko košarkarsko reprezentanco od domačega evropskega prvenstva ločita le še dva dneva. Ekipa si najbolj želi miru, popolnoma je osredotočena na svoje naloge.

Prvo ime so Španci, za njimi pa takoj Slovenci

Najbolj prepričljivi od reprezentanc, ki bodo nastopile v skupini C evropskega prvenstva v košarki, sta bili v pripravljalnem obdobju Španija in Slovenija. Naš prvi tekmec Češka do vsega dveh zmag.

Potrebujejo vas!

Srčni utrip pri glavnih akterjih EuroBasketa že narašča. V Slovenijo vendarle niso prišli le na dopust. Vsi imajo željo narediti nekaj odmevnega. Tudi Slovenci, ki si želijo glasna navijaška grla.

Foto: Vid Ponikvar, Urban Urbanc/Sportida

Ključne besede: Jan Vesely, Češka, Slovenija, EuroBasket

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
EuroBasket skozi Sportalove zgodbe

Ste že pozabili, kaj se je dogajalo na EuroBasketu? Ponujamo vam nepozaben sprehod skozi drevored najzanimivejših Sportalovih zgodb.

Anketa

Kdo vas je najbolj navdušil v 6. tednu?

Tecos, plastika

Zmanjšajte stroške, poskrbite za zanesljivo delovanje orodij ter estetsko in dimenzijsko ustrezne izdelke!

Nova osebna vozila Renault

Kadjar, Megane, Talisman Grandtour, Espace - narejeni, da vas navdušijo. Oglejte si najnovejše modele!

Davčne blagajne so tu!

Še vedno nimate davčne blagajne? Nudimo vam celovito rešitev za davčne blagajne: Birokrat POS že od 99 EUR!

oglasno sporočilo