Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
23. 10. 2017,
10.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

1

Natisni članek

Real Madrid Pau Gasol Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 23. 10. 2017, 10.28

6 let, 7 mesecev

Luka Dončić ob odsotnosti Llula postal prvi mož Real Madrida

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

1

Luka Dončić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mladi slovenski košarkar Luka Dončić iz tedna v teden navdušuje pod košarkarskimi obroči. Novo izvrstno predstavo je prikazal v španskem prvenstvu ob zmagi proti Unicaji iz Malage. Ob tem je poskrbel še za izjemne poteze, tako da ga hvali tudi veliki Pau Gasol.

Po petem krogu španskega prvenstva sta le še Fuenlabrada našega Luke Rupnika in Real Madrid, za katerega igrata Luka Dončić in Anthony Randolph, brez poraza in osamljena jezdeca na vrhu lestvice.

Real je tokrat gostil Unicajo iz Malage, kar je bil evroligaški derbi pod španskimi obroči, saj obe ekipi igrata v elitnem evropskem klubskem tekmovanju. Madridski klub je z 99:85 slavil prepričljivo zmago. Randolph, ki je Sloveniji pomagal do zlate medalje na evropskem prvenstvu, zaradi poškodbe rame, ki jo je staknil na evroligaški tekmi proti CSKA, ni igral.

Zato pa je Dončić. Slovenski košarkarski biser je spet zablestel in na 150. uradni tekmi za Real dosegel 18 točk, šest skokov in pet asistenc. In to v vsega 21 minutah. Trener Pablo Laso ga ob koncu tekme sploh ni potreboval, ker je imel Real takšen naskok.

Luka je skrbel tudi za atraktivne poteze. V eni je osmešil obrambna igralca Unicaje, ki sta ga hotela z agresivnim pokrivanjem stisniti, a Luka našel luknjo ter iznajdljivo potisnil žogo med nogami Carlosa Suareza in nadaljeval akcijo – pogledate si jo lahko v spodnjem videu.

Kako je Dončić osmešil obrambo Unicaje

Veliki Pau Gasol: Luka Dončić je unikaten

Pau Gasol je pohvalil nadarjenega slovenskega košarkarja, ki ga na naboru lige NBA vidi povsem pri vrhu, če ne celo na njem. | Foto: Reuters Pau Gasol je pohvalil nadarjenega slovenskega košarkarja, ki ga na naboru lige NBA vidi povsem pri vrhu, če ne celo na njem. Foto: Reuters Onstran luže je vse več govora o Luki Dončiću, ki ga na naboru za ligo NBA prihodnje leto vidijo povsem pri vrhu. Njegove predstave na EuroBasketu in v tej sezoni pri slovitem Real Madridu so dodaten razlog, da si ga bo želelo vsako moštvo.

Da je Luka poseben, je izpostavil tudi Pau Gasol: "Luka je zelo zelo nadarjen košarkar. Zelo redko vidiš nekoga igrati tako pri tej starosti. Na pravi poti je. Veliko je že naredil in je izjemen košarkar pri tej višini. Ima odlične sposobnosti. Veliko ljudi misli, da bi moral biti prvi izbor na naboru. Ko me sprašujejo o tem, jim povem, da drugih košarkarjev sploh ne poznam. Vem pa to, da je Luka unikaten. Zagotovo bo pri vrhu nabora."

Vrhunci Luke Dončića proti Unicaji 

Luka prvi mož Reala

Luka Dončić | Foto: Sportida Foto: Sportida Medtem ko je prvi zvezdnik Real Madrida Sergio Lllull zaradi poškodbe še na stranskem tiru, je Luka prevzel njegovo dirigentsko palico in je prvi mož kraljevega kluba. Vsega 18-letni košarkar je najboljši posameznik v evroligi (20,5 točke, pet skokov in tri asistence na tekmo v 26 minutah – statistični indeks 26,5), v španskem prvenstvu pa si vrh deli z Randolphom (13 točk, 6,4 skoka in 5,4 asistence na tekmo v 24 minutah – statistični indeks 19,2).

Randolph še nekaj časa ne bo mogel pomagati ekipi in ob dejstvu, da je zaradi poškodbe kolena center Ognjen Kuzmić že končal sezono, je pri Realu na visokih položajih zazevala luknja.

Ozirajo se za centrom

Gašper Vidmar se je znašel na Realovem radarju. | Foto: Vid Ponikvar Gašper Vidmar se je znašel na Realovem radarju. Foto: Vid Ponikvar "Zaradi poškodb imamo težave v raketi, vendar so proti Unicaji vsi dali svoj delež in odigrali ekipno. Podatek, da so igrali mladi Dončić (18 let, op. a.), Santiago Yusta (20) in Dino Randončić (18), pove, da se v klubu dobro dela z mladimi," je dejal trener Laso in se navezal še na poškodbo centra Kuzmića, ki bo zaradi strganih križnih vezi in operacije izpustil celotno sezono.

Kot mogoča menjava zanj se je omenjalo tudi Gašperja Vidmarja, vendar iz te moke (še) ni bilo kruha. "Videli bomo, ali bomo s kom podpisali. Naj nihče ne dvomi, da ne gledamo po tržnici, če potrebujemo igralca ali ne. To je naša obveza. Ker je Real takšen klub, imamo možnost, da lahko pogledujemo v prihodnost in iščemo nove možnosti, zlasti če želimo zadržati visoke ambicije. Rad bi imel Kuzmića, vendar nam v tej sezoni ne bo mogel več pomagati. Ker ga ne moremo klonirati, bi bila rešitev nekdo, ki bi nam pomagal v podobni meri kot on."

Ne spreglejte