Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
23. 1. 2016,
13.17

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ukrajina Bolgarija Kosovo Gezim Morina Erjon Kastrati

Sobota, 23. 1. 2016, 13.17

2 leti, 8 mesecev

Kdo vse čaka Slovenijo na poti do evropskega prvenstva

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ukrajina, Bolgarija in Kosovo so slovenske ovire na poti do evropskega košarkarskega prvenstva prihodnje leto. Kateri so najboljši posamezniki njihovih reprezentanc?

Slovenska izbrana vrsta se bo z novim selektorjem Igorjem Kokoškovim prvič po 11 letih za nastop na EP 2017 borila v kvalifikacijah. Žreb jim je v skupini C namenil reprezentance Bolgarije, Ukrajine in novince med košarkarsko druščino – Kosovo.

Med 31. avgustom in 17. septembrom bodo reprezentance odigrale šest tekem, na evropsko prvenstvo prihodnje leto pa se bodo neposredno uvrstile zmagovalke skupin in štiri najboljše drugouvrščene ekipe, tako da bo napredovalo 11 reprezentanc.

Dvajsetletnik prvi zvezdnik

Najbogatejšo zgodovino ima Bolgarija, ki je na prvenstvu stare celine igrala že 24-krat in osvojila tudi dve medalji, na katerih pa se je nabralo že veliko prahu (srebra so se veselili leta 1957, štiri leta kasneje pa še brona). V zadnjih desetih letih so dvakrat izpustili evropsko prvenstvo, na zadnjih treh, na katerih so sodelovali, pa so trikrat osvojili 13. mesto.

Prvi zvezdnik njihove reprezentance je Aleksandar Vezenkov, ki je bil najboljši strelec reprezentance v kvalifikacijah za EP 2015, vendar je takrat Bolgarija dobila le eno tekmo od šestih. Šele 20-letni Vezenkov je pred letošnjo sezono podpisal dvoletno pogodbo z evropskim velikanom Barcelono.

Pomembno vlogo pri Bolgariji sta imela v preteklosti tudi dvojčka Dejan (nekateri se ga spomnite iz lige ABA, ko je nosil dres Zadra) in Kaloyan Ivanov, Slovencem pa je znan tudi Hristo Nikolov, ki je v lanski sezoni igral pri ljubljanski Olimpiji.

Slovenija se je z Bolgarijo pomerila petkrat in dobila štiri tekme, edini poraz pa so doživeli v kvalifikacijah leta 1998.

Brez dveh Američanov padec rezultatov

Ukrajina je na evropskih prvenstvih nastopila sedemkrat in ni izpustila zadnjih treh prvenstev, svoj vrhunec pa je doživela v Sloveniji, ko je bila leta 2013 šesta. Takrat jo je vodil Američan Mike Fratello, prvi zvezdnik reprezentance pa je bil naturaliziran Američan Pooh Jeter. Ukrajinci so formo tempirali za prvenstvo 2015, ki bi ga morali gostiti, vendar jim ga je Fiba zaradi nestabilnih razmer (vojna z Rusijo) odvzela.

Prvi zvezdnik Ukrajincev je 216 centimetrov visoki Kyrylo Fesenko, ki igra za italijanski Cantu ob tem pa ima tudi izkušnje iz lige NBA.

Z Ukrajino so se Slovenci srečali devetkrat in izgubili prva dva dvoboja v začetku 90. let, nato pa so dobili vseh nadaljnjih sedem dvobojev.

Odvisno, koga bodo prepričali

Prvič se bodo za nastop na velikem tekmovanju potegovali tudi košarkarji Kosova, ki imajo košarkarsko zvezo že od leta 1991, vendar so šele lani postali polnopravni člani Fibe, zdaj pa jih čaka sestavljanje oziroma prepričevanje košarkarjev, da oblečejo dres reprezentance.

Med kandidati in na nasprotni strani Slovenije bi se lahko tako znašla tudi Gezim Morina in Erjon Kastrati, ki sta košarkarsko odraščala pri nas. Prvi, zdaj igra na Kosovu za Sigal Prištino, je že bil na pripravah članske reprezentance Slovenije, vendar še z njo ni nastopil na velikem tekmovanju, 21-letni Kastrati pa je bil član mlade reprezentance.

Od zanimivih imen bi se lahko v dresu Kosova znašel tudi 27-letni Derdan Berisha, ki je prav tako član kosovskega prvaka Prištine, leta 2011 pa je bil eden najboljših posameznikov v poljski reprezentanci. Zveza si želi tudi mladega Kenana Sipahija, ki je svojo košarkarsko pot od 11. leta naprej gradil v Turčiji. S turško reprezentanco do 18 let je osvojil dve medalji, ob tem pa je bil izbran za najboljšega posameznika turnirja, od leta 2013 je tudi član velikana Fenerbahčeja.

Ne spreglejte