Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 11. 2021,
7.06

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

3

Natisni članek

Phoenix Suns Chris Paul Dallas Mavericks Miami Heat Luka Dončić Luka Dončić NBA

Sreda, 3. 11. 2021, 7.06

2 leti, 6 mesecev

LIGA NBA, 2. NOVEMBER

Dončićev rekord sezone zvodenel ob pogledu na semafor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

3

Luka Dončić | Luka Dončić je moral priznati premoč košarkarjem Miamija. | Foto Reuters

Luka Dončić je moral priznati premoč košarkarjem Miamija.

Foto: Reuters

Košarkarji Miami Heat so s 125:110 Luki Dončiću in soigralcem Dallas Mavericks zadali težak poraz, ki je prvi domači v tej sezoni. Gostiteljem ni pomagal niti letošnji Dončićev strelski rekord, potem ko je tekmo končal pri 33 točkah. Predvsem je odpovedala rezervna klop Dallasa, ki je dosegla vsega 19 točk. Zvezdnik Phoenixa Chris Paul se je vpisal v zgodovino na dvoboju z New Orleansom, saj se je na večni lestvici podajalcev v ligi NBA povzpel na tretje mesto.

Goran Dragić
Sportal Goran Dragić se je znašel v nezavidljivem položaju

Še pred kratkim so bili dvoboji med Dallas Mavericks in Miami Heat za slovenske privržence košarke dodatno zanimivi. Lahko se spomnimo, kako so Slovenci v velikem številu odpotovali celo v Miami ali Dallas, da so si v živo ogledali obračun med Luko Dončićem in Goranom Dragićem, osrednjima košarkarjema, ki sta pomagala Sloveniji do zlate medalje na evropskem prvenstvu v Istanbulu leta 2017.

Dragić je poleti zamenjal klub in je medtem v nemilosti pri Toronto Raptors. Videti je, da klub išče novo okolje zanj, Dončić pa še naprej kraljuje v Dallasu. Temu primerno je vstopil v tekmo proti moštvu s Floride. Po petih minutah je bilo 17:7 za Dallas, slovenski košarkarski virtuoz pa je prispeval šest točk in zadel tudi trojko, ki so njegova pomanjkljivost v tej sezoni.

Vrhunci tekme med Dallasom in Miamijem

Veliki Dragićev prijatelj Jimmy Butler je bil odgovoren za obrambne naloge nad Dončićem, ki so ga večkrat podvajali, a je našel proste soigralce, da so neovirani metali na koš. Prav Butler pa je bil tisti, ki je bil na začetku tekme najbolj razpoložen košarkar svojega kluba v napadu. Ob zaostanku s 15:20 je zbral kar dvanajst točk.

Michael Jordan Scottie Pippen Chicago Bulls
Sportal Pippen nad Jordana z ostrimi kritikami

Herro zrežiral preobrat

V vrstah Dallasa sprva sploh ni bilo opaziti, da manjkata centra Kristaps Porzingis in Maxi Kleber. Oba imata namreč težave s hrbtom, bližje vrnitvi pa je Latvijec, ki je izpustil že štiri zaporedne tekme. Po besedah Jasona Kidda bi lahko zaigral na naslednji proti San Antonio Spurs v noči na četrtek, medtem ko bo Nemec odsoten od sedem do deset dni.

Dallas je uvodoma kljub njunemu izostanku dobival skok, dobil tudi uvodno četrtino s 30:24, košarkar s številko 77 na hrbtu pa je ob tem dosegel osem točk.

Vrhunci igre Luka Dončića

Da ima Miami v tej sezoni res kakovostno zasedbo, se lahko prepričamo že ob pogledu na igralski kader, vse skupaj pa potrjujejo tudi na parketu. Delujejo kot čvrsta ekipa z glavo in repom. Ostrostrelec Tyler Herro je po hitrem postopku z dvema trojkama kaznoval slabšo obrambno postavitev domačih, potem ko so ga pustili povsem samega. In Miami je po dobrih dveh minutah druge četrtine drugič na tekmi povedel (37:36).

Prav Herro je bil nerešljiva uganka za vrste Dallasa, ki je sicer z Dončićem na parketu polnil tekmečev koš, a ga je tudi član Miamija. Oba sta bila štiri minute pred koncem prvega polčasa pri 17 točkah, gostje pa so imeli prednost s 57:51. Povrhu vsega se je lahko organizator igre Miamija pohvalil s štirimi asistencami in odličnim odstotkom meta (7/12 iz igre).

Dončić prehitel Kidda

LD77 je na tekmi proti Miamiju na večni klubski lestvici strelcev prehitel zdajšnjega trenerja in se povzpel na 14. mesto. Ljubljančan, ki igra šele četrto sezono v dresu Mavericks, je zbral že 5.283 točk. Kidd, ki je v karieri zastopal barve Dallasa osem sezon, jih je dosegel 5.258. Naslednji, ki ga lahko prehiti Dončić na lestvici, je J. J. Barea (5.458). To bi lahko slovenskemu reprezentantu ob razigranih nastopih uspelo že do konca koledarskega leta. Na klubski lestvici strelcev sicer kraljuje Nemec Dirk Nowitzki, ki je v rekordnih 21 zaporednih sezonah pri Dallasu dosegel kar 31.560 točk.

Razigral se je tudi Dragićev naslednik

Kidd je razumljivo poklical svoje izbrance na posvet, a so bili gostje še naprej vroči. Ob polčasu so vodili s 70:62, gledalci v American Airlines Areni pa so lahko spremljali napadalen obračun. Razlog, da so imeli gostje naskok, je bilo treba iskati v učinku košarkarjev, ki so prišli s klopi. Rezultat druge peterke Miamija proti Dallasu z 32:8 je v tistem trenutku povedal vse.

Dallasu ni pomagalo niti 19 Lukovih točk, ki jim je v prvem delu dodal štiri asistence in skok. Preobrat se je namreč zgodil, ko je prvič na parket stopil Herro, Miami pa je polčas končal z delnim izidom 61:42.

Luka Dončić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V gostujočih vrstah je bil razigran tudi novi obraz Kyle Lowry, ki je prišel na Florido kot menjava za Dragića. Z 22 točkami, devetimi asistencami in petimi skoki je pokazal najboljšo predstavo v dresu Vročice. Prav on je bil sredi tretje četrtine najbolj zaslužen za to, da je Miami vodil z 12 točkami razlike (81:69).

Kobe Bryant
Sportal Žrtvam helikopterske nesreče, v kateri je umrl Bryant, 2,5 milijona

Dončić sicer najboljši strelec tekme, a je zapuščal dvorano razočaran

Slovenskemu superzvezdniku v tem delu igre ni šlo po načrtih, saj so ga gostje odlično pokrivali v obrambi. Ko je ob zaostanku z 72:83 odhajal na minuto odmora, je bilo videti, kot da bi se zapletel v besedni dvoboj z enim od navijačev. In ko so po družbenih omrežjih spraševali, ali je to res, je kontroverzni Haralabos Voulgaris, ki je bil pred kratkim še eden od direktorjev pri Mavs, sarkastično napisal na Twitterju: "Nisem bil jaz. Ni me tam."

Ko je bilo že +16 za Miami, je na sceno stopil Jalen Brunson in za kratek čas domačim vlil nekaj upanja za morebiten preobrat v zadnji četrtini, potem ko je približal Dallas na le šest točk zaostanka (95:101).

Gostje so imeli razlog za zadovoljstvo. | Foto: Reuters Gostje so imeli razlog za zadovoljstvo. Foto: Reuters

A je bil to labodji spev gostiteljev. Vročica je imela v svojih vrstah kar štiri košarkarje, ki so se lahko pohvalili z več kot 20 doseženimi točkami, pri Dallasu pa so praktično igrali le trije. Dončić je ob koncu večera s 33 točkami sicer dosegel strelski rekord sezone, vendar ni mogel biti zadovoljen s predstavo ekipe. Met iz igre je imel 10/24, od tega trojke 3/9, zato pa je dobro zadeval proste mete, saj je iz dvanajstih poskusov zgrešil le dva.

Končni rezultat 125:110 za Miami je kazal na to, kdo je kraljeval v Teksasu. S tem so gostje zadali gostiteljem prvi domači poraz v tej sezoni, skupno tretjega, medtem ko je Vročica z enim porazom na prvem mestu vzhodne konference.

Chris Paul že tretji najboljši vseh časov

Phoenix je na domačem parketu s 112:100 premagal New Orleans, ki v tej sezoni še vedno ne more računati na Ziona Williamsona, tokrat pa je zaradi zdravstvenih težav manjkal tudi Brandon Ingram. Gostje so vseeno odlično vstopili v tekmo. Sonca so v prvem polčasu zaostajala že za 20 točk, še na začetku zadnje četrtine bila prekratka za šest točk (76:82), a je sledil preobrat. Phoenix je dobil zadnjo četrtino s 36:18, Devin Booker, Chris Paul in JaVale McGee pa so bili takrat nezgrešljivi in iz igre zadeli vseh 12 metov.

Na dvoboju je pisal zgodovino zlasti Chris Paul. 36-letni zvezdnik je vseh 14 točk dosegel v drugem polčasu, prispeval pa tudi 18 asistenc in se na večni lestvici podajalcev v ligi NBA s petega povzpel na tretje mesto. Skupaj je zbral že 10.336 podaj. Na lestvici je v noči na sredo prehitel tako Steva Nasha (10.335) kot tudi Marka Jacksona (10.334). Pred njim sta na lestvici le še Jason Kidd (12.091) in rekorder John Stockton (15.806).

''To mi pomeni ogromno. Hvaležen sem vsem, zahvaljujem se bogu, da mi je to omogočil. Ne le, da sem del te ekipe ali še vedno del lige NBA, ampak da še lahko igram košarko,'' je bil CP3 čustven po novem presežku v bogati karieri. Paul se je povzpel tudi na večni strelski lestvici lige NBA. Po novem je napredoval na 45. mesto (20.056 točk) in prehitel nekdanjega zvezdnika Phoenixa Toma Chambersa.

Velika trojica Los Angeles Lakers vse boljša

Podobno kot Dončić sta v noči na sredo najboljša strelska dosežka sezone dočakala tudi zvezdnika Utaha Donovan Mitchell (36 točk) in Mike Conley (30), prvič v tej sezoni pa je ''velika trojica'', kot so v Los Angelesu poimenovali zvezdniško druščino, ki jo sestavljajo LeBron James, Anthony Davis in Russell Westbrook, na tekmi skupaj presegla 20 točk.

Vrhunci dvoboja v Los Angelesu:

Jezerniki so zmagali tretjič zapored, najboljši strelec James je skoraj polovico vseh točk (30) dosegel v zadnji četrtini. Takrat se je podpisal pod 14 točk. S 27 točkami sta se izkazala tudi Davis in Westbrook, ki je bil znova blizu trojnemu dvojčku. Rakete iz Teksasa so s pomlajeno zasedbo namučile favorita in v zadnji četrtini celo nekaj časa vodile, nato pa ostale praznih rok (117:119). To je bil že peti zaporedni poraz Houston Rockets. 

Liga NBA, 2. november:

Dallas Mavericks : Miami Heat 110:125
Dončić 33 (met za 3 3/9, za 2 7/15, prosti meti 10/12), 3 sk., 5 as., 3 izg. žoge v 36 min., Brunson 25; Herro 25, Butler 23, Adebayo 22, 13 sk., Lowry 22 (trojke 6/9), 9 as., 5 sk. 

Detroit Pistons : Milwaukee Bucks 89:117
Grant 21, Lyles 13, 7 sk.; Antetokounmpo 28 (met iz igre 9/16), 9 as., 8 sk., 4 bl., Nwora in Connaughton 16

Utah Jazz : Sacramento Kings 119:113
Mitchell 36 (trojke 5/12), 8 sk., 6 as., Conley 30 (trojke 6/9), Bogdanović 20, Gobert 12, 20 sk.; Barnes 23, Hield 19 (trojke 5/7), Mitchell 18, Haliburton 14

Phoenix Suns : New Orleans Pelicans 112:100
Bridges 22, Booker (8 sk., 6 izg. žog) in McGee 18, Kaminsky 17, Paul 14, 18 as., 7 sk.; Valančiunas 23, 14 sk., Hart 16, 9 sk.

Los Angeles Lakers : Houston Rockets 119:117
James 30 (met iz igre 13/21), 10 as., Davis (9 sk.) in Westbrook (9 sk., 7 as.) 27, Anthony 15; Wood 26, 16 sk., Green 24, Tate 20, Martin 14 

Lestvici: 

Ne spreglejte