Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2023,
5.02

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

Natisni članek

James Harden Los Angeles Clippers Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Četrtek, 21. 12. 2023, 5.02

4 mesece, 1 teden

Liga NBA, 20. december

Neverjeten preobrat Dončića in Dallasa, a ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74
Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić je srečanje končal pri 28 točkah. | Foto Reuters

Luka Dončić je srečanje končal pri 28 točkah.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so v ligi NBA izgubili še drugo zaporedno tekmo. Zasedba Jasona Kidda je na domačem parketu v areni American Airlines morala s 111:120 priznati premoč Los Angeles Clippers, ki so se podpisali pod deveto zaporedno zmago ter s tem poskrbeli za najdaljši niz uspešnosti v tej sezoni lige NBA. Dallas je sicer v drugi četrtini zaostajal že z 22 točkami razlike, a se je nato vrnil v igro, v končnici pa znova popustil in ostal brez uspeha. Luka Dončić je srečanje najprej končal pri trojnem dvojčku, z 28 točkami, desetimi skoki in desetimi asistencami, a so mu sodniki naknadno odvzeli en skok. Ljubljančan je tako vpisal devet skokov, 10 podaj in 28 točk.

Damian Lillard
Sportal Golden State po podaljšku ugnal Boston, Lillard do novega mejnika

Dallas Mavericks : Los Angeles Clippers 111:120

Učinek Luke Dončića: 28 točk (7/14 za 2, 2/11 za 3, 8/14 prosti meti), 9 sk., 10 as., 1 ukr. žoga, 5 izg. žog v 44:23

Strelci: Dončić 28, Hardaway Jr. 21 (3/11 za 3), Jones Jr. 19, Exum 16; Leonard 30 (10 sk.), Powell 21, Harden 17 (11 as.)

Košarkarji Dallas Mavericks so imeli v noči na četrtek lepo priložnost, da na izjemen način pridejo do velike zmage nad zvezdniško zasedbo Los Angeles Clippers, ki so nastopili brez obolelega Paula Georga. A na koncu je pri velikem preobratu zmanjkalo tudi nekaj sreče, poznala pa se je tudi krajša klop domače zasedbe. Dallas je še enkrat več nastopil oslabljen, še eno tekmo več so izpustili Josh Green (komolec), Dereck Lively (gleženj), Maxi Kleber (prst) in Kyrie Irving (stopalo), po bolezni se je v zasedbo Jasona Kidda vrnil Seth Curry, ki pa ni stopil na parket.

Luka Dončić je srečanje končal z novim trojnim dvojčkom, svojim 62. v NBA karieri in šestim v tej sezoni – dosegel je 28 točk, zraven pa dodal še deset skokov in deset asistenc. No, tako smo mislili, sodniki so mu namreč naknadno odvzeli en skok. Ljubljančan je tako vpisal devet skokov, 10 podaj in 28 točk.

Prvič po enajstih zaporednih tekmah, če izpustimo tisto z Memphisom, na kateri ni igral, je Dončić srečanje končal pri manj kot 30 točkah. Nazadnje se je njegova strelska statistika pod to mejo ustavila 19. novembra, ko je proti Sacramentu tekmo končal pri 25 točkah. Tudi tokrat se je izkazalo, da Dallas ob manku velikega strelskega presežka slovenskega košarkarskega virtuoza težko kljubuje tekmecem. Ob tem je Slovencu delo močno otežila trda obramba Clippersov s Kawhijem Leonardom na čelu ter podvajanjem nad Slovencem, ki je na domačem obračunu zgrešil prvih šest metov, nato pa vendarle ujel ritem.

Vrhunci tekme:

Clippers hitro pobegnili

Dallas je sicer slabo odprl tretje medsebojno srečanje v sezoni. Mavericks so vodili z 11:10, nato pa so Clippers z delnim izidom 14:3 slabe štiri minute pred koncem prve četrtine prvič na srečanju povedli z dvomestno razliko (24:14). Prvih 12 minut so dobili s 35:22. Prednost gostov je nato v drugi četrtini še narasla, po treh zaporednih prostih metih Jamesa Hardna so slabih osem minut pred koncem prvega polčasa Clippers povedli že z 52:30. A je Dallas zaostanek do glavnega odmora prepolovil (56:67), z delnim izidom 12:1 na začetku tretje četrtine pa so se jim gostitelji povsem približali. Clippers so se nato nekajkrat znova oddaljili na malce zajetnejšo prednost, a je Dallas vselej odgovoril in dihal gostom za ovratnik.

Dončić je dosegel svoj šesti trojni dvojček v sezoni. | Foto: Reuters Dončić je dosegel svoj šesti trojni dvojček v sezoni. Foto: Reuters

Dobrih devet minut pred koncem je Dončić z dvema zadetima prostima metoma prvič na tekmi izid poravnal (92:92), v naslednjem napadu pa je za prvo vodstvo Dallasa po začetku srečanja trojko zadel Dante Exum (95:94). V izenačenem in napetem zaključku je Dallas po uspešnem prodoru in zadetem dodatnem prostem metu Derricka Jonesa Jr. 3:46 minut pred koncem povedel s 108:106, nato pa so Clippers z delnim izidom 14:2, v kateri je glavno vlogo odigral Kawhi Leonard, tehtnico slabo minuto pred koncem dokončno nagnili na svojo stran. Na koncu so se z rezultatom 120:111 podpisali pod svojo 17. zmago sezone. Dallas je z izkupičkom 16-11 padel na peto mesto zahodne konference. Gostje so zadeli skoraj 56 odstotkov vseh metov iz igre, medtem ko jih je Dallas unovčil le slabih 43 odstotkov.

Trener Clippersov: Luki tega ne smeš ponuditi

"Ko igraš proti košarkarju kova, kot je Luka Dončić, ne moreš ob vsaki njihovi posesti v obrambi početi enakih stvari. Če Luki ves čas kažeš in ponujaš le eno stvar, te bo raztrgal, moraš spreminjati, kar delaš. No, tudi če to vse počneš, je velika možnost, da te bo uničil," je v smehu po koncu tekme razlagal zadovoljni trener gostov Tyronn Lue, ki je s svojo zvezdniško zasedbo po prihodu Hardna vendarle ujel pravi ritem.

Na igro Ljubljančana je opozoril tudi Kidd. "Problem je, ker je Luka edini, ki ustvarja težave za nasprotnike na parketu in vprašanje je, kdo je lahko ta košarkar, ko njega ni na igrišču. Ni enostavno. Luka je znova dobro razigraval soigralce, a žoga ni šla skozi obroč, nismo imeli dobrega strelskega večera, sploh v prvem polčasu. Na koncu nismo mogli ustaviti Kawhija, ki je tudi odločil tekmo. Fantje so kljub porazu in naši oslabljeni zasedbi pokazali pravi karakter, vrnili so se v igro, odnos je bil pravi," je po obračunu dejal strateg Dallasa.

Kawhi Leonard je dosegel 30 točk. | Foto: Reuters Kawhi Leonard je dosegel 30 točk. Foto: Reuters

Pri gostiteljih se je pet košarkarjev podpisalo pod dvomesten izkupiček. Poleg Dončića je mejo 20 doseženih točk presegel še Tim Hardaway Jr., ki je v statistiko vpisal 21 točk, Jones Jr. Jih je dodal 19, Exum 16, Jaden Hardy pa točko manj. Pri gostih je Leonard dosegel 30 točk in deset skokov, Norman Powell jih je dodal 21, Harden pa je ob 17 točkah podelil še enajst asistenc.

Dončić je zdaj na lestvici najboljših strelcev Mavericksov vseh časov z 9943 točkami in mu le še deset točk manjka do šestega mesta, na katerem je trenutno Jason Terry. Naslednjo priložnost bo imel Slovenec s svojimi soigralci že kmalu, saj bo Dallas  naslednjo tekmo igral že v noči na soboto, ko bo ob 2. uri zjutraj po slovenskem času gostoval pri Houston Rockets.

Joel Embiid je dosegel 51 točk. | Foto: Reuters Joel Embiid je dosegel 51 točk. Foto: Reuters Prvaki do zmage, 51 točk Embiida

Prvaki Denver Nuggets so po zmagi nad Dallasom na zadnji tekmi za drugo zaporedno zmago s 113:104 ustavili tudi Toronto Raptors. Nikola Jokić je ob 19. zmagi sezone svoje ekipe dosegel 31 točk in 15 skokov, na drugi strani je Scottie Barnes 30 točkam dodal še deset skokov.

Izjemen strelski večer je za košarkarji Indiane Pacers, ki so s 144:113 ugnali Charlotte Hornets. Buddy Hield je ob zmagi dosegel 25 točk, Tyrese Haliburton je 19 točkam dodal še 13 skokov, prav toliko točk je dosegel tudi Aaron Nesmith. Za goste je Terry Rozier dosegel 25 točk.

Za najboljši individualni strelski izkupiček večera je poskrbel Joel Embiid, ki je ob zmagi Philadelphie 76ers nad Minnesoto (127:113) dosegel kar 51 točk (17/25 met iz igre, 17/18 prosti meti) in dvanajst skokov. 29-letni košarkar je sicer sedmič v karieri presegel magično mejo vsaj 50 dosežnih točk.

Liga NBA, 20. december:

Lestvica

 

Luka Dončić All Star 2023 LeBron James
Sportal Začenja se glasovanje za tekmo zvezd v NBA
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić zadeval kot nor, a ... #video

 

Ne spreglejte