NATISNI PISAVA

Strahovit padec Slovenije

Avtor: Jaka Lopatič

Ljubljana - Po izjemni minuli sezoni Uniona Olimpije in Krke je Slovenija dobila dve dodatni mesti za ligo ABA. A jih bo ob takšnem nadaljevanju, kot ga spremljamo letos, zelo kmalu izgubila.

Pin It

Ob koncu minule sezone je vodstvo lige ABA dalo predlog, da bi Slovenija, čeprav je imela zagotovljena štiri mesta, v tej sezoni kljub temu nastopala s tremi predstavniki, s tem pa bi si avtomatično zagotovila tudi tri mesta za sezono 2012/13. Kot obrazložitev so navedli, da Slovenija nima štirih razvitih košarkarskih centrov, ki bi lahko realno tekmovali v regionalnem tekmovanju. Vendar v naših košarkarskih krogih niso popustili in so se odpravili v bitko s štirimi predstavniki. A po šestih krogih stanje na lestvici kaže, da bi bilo verjetno bolj smotrno vzeti ponudbo vodstva, da bi imela Slovenija tri predstavnike v tej in naslednji sezoni. Zlatorog in Helios sta s šestimi porazi prikovana povsem na dno, Krka ima vsega eno zmago, medtem ko Slovenijo rešuje Union Olimpija, ki sploh še ne pozna poraza.

In ker so po lanski sezoni nekoliko modificirali pravila za uvrstitev v jadransko tekmovanje, bi bila v tem trenutku Slovenija le pri dveh klubih za naslednjo sezono, v kateri bo prav tako igralo 14 moštev. In to je razvidno iz spodnjega paragrafa.

Razdelitev mest (14) v ligi ABA za sezono 2012/13

9 mest

3 – Srbija
3 – Hrvaška
2 – Slovenija
1 – BiH

(Na osnovi ranga posameznih federacij v zadnjih desetih sezona)

2 mesti na osnovi ratinga držav

1 - Zanj se potegujeta Srbija in Hrvaška. Število zmag klubov posamezne države se deli s številom klubov, ki jih ima država v tem tekmovanju
1 - Zanj se potegujeta Slovenija in BiH. Število zmag klubov posamezne države se deli s številom klubov, ki jih ima država v tem tekmovanju. V tem trenutku ima BiH po zaslugi treh zmag Širokega koeficient 3, Slovenija pa vsega 1,75 = 7 zmag/6 klubov.

1 mesto

Predstavnik Črne Gore - Budućnost

2 wild carda

Maccabi Tel-Aviv
MZT iz Makedonije

Preberite še:

Liga ABA, 6. krog

V šestem krogu lige ABA so košarkarji Heliosa in Zlatoroga še šestič izgubili. Klonila je tudi Krka. Olimpija z zmago v Tivoliju na vrh lestvice.

Foto: Vid Ponikvar

Ključne besede: Union Olimpija, Krka, Zlatorog, Helios

Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
EuroBasket skozi Sportalove zgodbe

Ste že pozabili, kaj se je dogajalo na EuroBasketu? Ponujamo vam nepozaben sprehod skozi drevored najzanimivejših Sportalovih zgodb.

Anketa

Kdo bi moral voditi slovensko smučanje?

Program Birokrat brezplačno

Brezplačna verzija omogoča tudi izdajo e-računov! Prava rešitev za fakturiranje in obračun potnih nalogov.

Zdaj je čas za novo Kio!

Omejena zaloga vozil Kia pro_cee'd že za 9.990 EUR. Pohitite, na zalogi samo še 12 vozil.

Akcija: računovodstvo za pol cene!

Za prve 3 mesece vam priznamo 50 % popust na izbran paket. Pohitite, število paketov je omejeno!

oglasno sporočilo Zagotavlja