Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
19. 9. 2013,
17.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

EuroBasket Božidar Maljković

Četrtek, 19. 9. 2013, 17.59

8 let

Maljković od nedelje brez službe: Zame so heroji

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V pomembni tekmi s Srbijo se je slovenska košarkarska reprezentanca dvignila po porazu s Francijo in se uvrstila na svetovno prvenstvo. Selektor Božidar Maljković je nad košarkarji navdušen.

Po uspehu proti Srbiji v razigravanju od petega do osmega mesta je postalo jasno, da ima slovenska reprezentanca zagotovljeni mesti za svetovno prvenstvo v Španiji in tudi za evropsko prvenstvo v Ukrajini čez dve leti. Selektor Božidar Maljković se je po zmagi sprva dotaknil še večera poprej: "Na tekmo proti Franciji smo šli z velikim srcem in željo, da zmagamo. V igri smo bili do konca. Fizično in mentalno smo se ogromno potrošili. Francoski igralci so nas tudi dobro pretepli. Z udarci smo prišli v hotel. Tam so nas pozdravili številni navijači. Ko so šli košarkarji na večerjo, so mi prinesli listek, na katerem je pisalo: 'Izgubili ste tekmo, a vi ste naši šampioni. Vsa čast.' To sem prinesel fantom na sestanek. Naroda ne moreš prevarati. Slovenski narod je videl, kako smo krvaveli proti Franciji."

Slovenski košarkarji na čelu z bratoma Dragić so si hitro opomogli po četrtfinalnem porazu proti Franciji in s požrtvovalno igro preskočili Srbe. In to je navdušilo Maljkovića: "Bili smo v nokavtu, a smo vstali. Vsa čast igralcem. Oni so heroji. Vsi, tisti, ki so igrali in tisti, ki niso. Če bi bila današnja tekma malce pozneje, bi bilo še več ljudi. Profesionalno bomo igrali do konca."

Po koncu prvenstva se selektorju Maljkoviću izteče mandat, pogovora na to temo pa s Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) še ni imel. "V nedeljo sem prost trener. Zaradi velike korektnosti ljudi na KZS se bom dogovoril z njimi, da si vzamemo nekaj časa za razmislek in počitek. Tudi sam se moram ohladiti od tega napora. Nato bomo sedli za mizo in se pogovorili. Ko sem podpisal pogodbo za Slovenijo, sem imel na razpolago še dve reprezentanci. Odločil sem se za Slovenijo. Ne samo zaradi evropskega prvenstva. Ti ljudje na zvezi izjemno opravljajo svoje delo. Slovenska zveza je med tremi, štirimi v Evropi, ki dela dobro. Mislim, da slovenska celo najbolje," je hvalil Maljković, ki ni želel izdati, ali si želi, da bi ostal na slovenskem selektorskem stolčku: "Prezgodaj je za te pogovore. Najprej moramo opraviti posel do konca. Želimo zmago v soboto in najboljšo uvrstitev. To je moja tretja sezona in na treningu nismo imeli niti enega incidenta. V drugih reprezentancah imajo po tri ali štiri na trening. Ti fantje živijo kot družina."

Na dveh evropskih prvenstvih bo tako Slovenijo popeljal do sedmega ter petega ali šestega mesta, ni mu pa uspelo preskočiti uspeha Jureta Zdovca, ki se lahko pohvali s četrtim mestom pred štirimi leti na Poljskem. Najuspešnejši selektor Slovenije tako še naprej ostaja Jure Zdovc, ta podvig mu je uspel v edinem mandatu.

Ne spreglejte