Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
19. 9. 2013,
6.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Božidar Maljković

Četrtek, 19. 9. 2013, 6.11

8 let

Maljković "pozabil" na Joksimoviča: Mogoče je bila to napaka

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prav vsi slovenski košarkarji si zaslužijo pohvale za borbenost v četrtfinalu proti realno boljši Franciji. A vsi sploh niso dobili priložnosti za igro. Presenetljivo je klop grel Nebojša Joksimovič.

S porazom proti Franciji z 62:72 so se sanje o medalji na EuroBasketu razblinile. Francoski košarkarji so se razleteli v nepravem trenutku. Predvsem je blestel Tony Parker, ki je dosegel 27 točk in bil glavni protagonist francoske zmage. Roko na srce ima Francija kakovostnejšo reprezentanco kot Slovenija, ki ima sicer borbene košarkarje. Ti so v dobri veri v Stožicah pustili srce na parketu, da bi se uvrstili v polfinale in še bolj navdušili navijače. A jim, žal, ni uspelo. Med drugim jim je zmanjkalo tudi nekaj izkušenj, ki jih Francozi imajo, in znanja.

"Mogoče bi bilo z njim bolje, lahko pa tudi slabše"

Na začetku četrtfinalne tekme se je nekako pričakovalo, da bo selektor Božidar Maljković pri pokrivanju francoskega zvezdnika Parkerja v ogenj poslal Nebojšo Joksimoviča, ki je bil na zadnjih tekmah v obrambnih nalogah razpoložen in je denimo zaustavil tudi Vassilisa Spanoulisa. Takrat ga je pohvalil celo Božo, proti Franciji pa mu je namenil pičlih 43 sekund, in to šele ob koncu tekme, ko je Francija že imela v svojih rokah vstopnico za petkov polfinale. Poškodovan ni bil, zato je ta poteza povsem nerazumljiva. Na vprašanje, zakaj, je Maljković skušal nekoliko po ovinkih odgovoriti: "Če nekaj deluje slabo, je vedno na vrsti vprašanje, zakaj ni nekdo igral. To je logično vprašanje. Lahko bi bilo bolje …" Ko je sledila novinarska opazka, da je bil na zadnjih tekmah naš najboljši obrambni igralec ravno Joksimovič, je sprva potrdil to tezo, nato pa dejal, da je morda naredil napako: "Bil je naš najboljši obrambni igralec. V napadu smo imeli proti Franciji težavo s hitrostjo žoge. Iskali smo napad na obeh straneh, da bi žoga hitreje zaokrožila. Mogoče je bila napaka, ker ga nisem dal v igro. Mogoče bi bilo z njim bolje, lahko pa tudi slabše." Znan pregovor pravi, da ne boš nikoli vedel, če ne poskusiš …

Minuta odmora ob francoskem nizu? "Takrat se je vse skupaj zgodilo prehitro."

Bolje bi lahko slovenski selektor odreagiral tudi pri delnem izidu Francozov 10:0 ob začetku tretje četrtine. Takrat so Francozi v dobrih treh minutah pobegnili na deset točk razlike pri 36:26. Maljković bi moral prej presekati ta pohod z minuto odmora, sploh ker je bila do takrat to tekma z majhnim številom košev. "Takrat se je vse skupaj zgodilo prehitro. Minuto odmora varčujem za končnice. Takrat smo mislili, da lahko najdemo priključek, a so Francozi hitro naredili tisto razliko," se je branil Maljković.

Pred slovensko reprezentanco je danes nova izjemno pomembna tekma v boju za vstopnico za svetovno prvenstvo in to že ob nerazumljivi uri – 14.30. Pri Fibi Europe očitno nimajo posluha za košarkarje, ki morajo znova stopiti na parket vsega 15 ur po porazu v četrtfinalu. V razvrstitvi od 5. do 8. mesta bo Slovenija najprej igrala s Srbijo, izjemno dobrodošlo pa bi bilo, čeprav bo prisotna tako fizična kot psihološka utrujenost, da si naši košarkarji že danes zagotovijo mesto na svetovnem prvenstvu v Španiji prihodnje leto. Slovenski narod bo zagotovo stal za njimi še naprej, saj narod ceni srčnost!

Ne spreglejte