Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
22. 9. 2013,
6.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Božidar Maljković EuroBasket

Nedelja, 22. 9. 2013, 6.22

8 let

Maljković: V Sloveniji se je zgodila športna revolucija

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po dveh evropskih prvenstvih se je za Božidarja Maljkovića končal selektorski mandat. Slovenijo je v tem času popeljal do sedmega in petega mesta. Vesel je bil, da se je narod identificiral z njimi.

Po porazu s Francijo v četrtfinalu je postalo jasno, da Slovenija po letu 2009 ne bo napadala medalje. Ostal je boj za svetovno prvenstvo, slovenska reprezentanca pa je izkoristila že prvo zaključno žogico proti Srbiji, tako da je bil dvoboj proti Ukrajini za peto mesto le formalnost. A sta si obe ekipi želeli na najlepši mogoč način končati EuroBasket. Z zmago. Uspelo je Slovencem pred zvestimi navijači, s katerimi so se veselili tudi po tekmi.

"Pred dvobojem smo vedeli, da je Ukrajina zelo neugoden nasprotnik. Igra kot univerzitetno moštvo iz ZDA – hitro. Ob dobri obrambi smo nadzorovali tekmo. Rad bi čestital vsem košarkarjem, da so osvojili peto mesto. Uvrstili smo se na svetovno in evropsko prvenstvo, kar je pomembno. Kvalifikacije so namreč naporne in težke," je po zmagi nad Ukrajino z 69:63 sprva razmišljal Božidar Maljković in nadaljeval: "Po tekmi s Srbijo sem jim dal prost dan. Morali bi videti telo Gorana Dragića po tekmi s Francijo. Enako velja za Domna Lorbka. Na dan tekme z Ukrajino smo imeli nato le en trening. Gledalci so lahko prišli na svoj račun. Goran Dragić je pokazal gracioznost, pravi as je. Naša odgovornost je bila, ko smo videli polne Stožice, da igramo za navijače. Odigrali smo 32 tekem, če štejemo še pripravljalne tekme. Največ od vseh. Hoteli smo ustvariti revolucijo že pred prvenstvom."

Slovenija je pod njegovim vodstvom dosegla 7. in 5. mesto na EuroBasketu v dveh reprezentančnih akcijah. Vesel je letošnje, saj je naša država na domačem prvenstvu dihala kot eno. Bi morda kaj spremenil? "Nič ne bi. Veliko sem razmišljam o tem. Leto dni sem se ukvarjal z napadi skupaj s Potočnikom in Sekulićem. Da bo prišel do izraza Goran Dragić, Boštjan Nachbar … Fizična priprava je bila prava, kar ste lahko videli po porazu s Francijo, ko smo 14 ur zatem igrali tekmo s Srbijo. Fantom sem pred začetkom akcije dejal, naj živijo kot bratje, in so," odgovarja Maljković, ki je spregovoril tudi o tem, kaj ga je zadovoljilo: "Vesel sem, da se je narod identificiral z nami. Nisem si mislil, da bo tako. V pripravah smo namenoma igrali doma in dvignili narod, da nas je nato nesel na krilih. Zgodila se je športna revolucija v Sloveniji. Ne morem iz hotela, da ne bi izgubil pol ure, ker hočejo vsi govoriti z mano. Slovenija je bila z nami. S čim sem nezadovoljen? Vedno je v glavah prisotno, da nismo naredili nekaj več. Vedno sem najbolj strog do sebe. Samo štiri reprezentance so pred nami v Evropi. Poglejte, koliko jih je za nami. Poglejte tudi, koliko je velika Slovenija … A ima veliko srce."

Ne spreglejte