Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
17. 6. 2021,
11.33

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Tokio 2020 kvalifikacije za olimpijske igre Jurij Macura

Četrtek, 17. 6. 2021, 11.33

2 leti, 9 mesecev

Jurij Macura

Nasmehnil se je, ko je beseda nanesla na Dončića: Z njim je druga dimenzija

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41
slovenska košarkarska reprezentanca | Jurij Macura je z 211 centimetri skupaj z Žigo Dimcem drugi najvišji košarkar slovenske reprezentance. Po novem je najvišji naturalizirani Mike Tobey, ki v višino meri 213 centimetrov. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Jurij Macura je z 211 centimetri skupaj z Žigo Dimcem drugi najvišji košarkar slovenske reprezentance. Po novem je najvišji naturalizirani Mike Tobey, ki v višino meri 213 centimetrov.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V slovenski košarkarski reprezentanci ima status drugega najmlajšega. Jurij Macura je prvo pripravljalno tekmo proti Hrvaški zaradi manjše bolečine v kolenu izpustil. Zaveda se, da je reprezentančno okolje zanj dober poligon za učenje in nadgradnjo. Ali bo tudi med potniki za kvalifikacije za olimpijske igre? Dokončen odgovor na to bo dal selektor Aleksander Sekulić, sam pa poudarja, da bo za ekipo naredil vse.

Jaka Blažič
Sportal Slovenci blesteli na Hrvaškem, Dončić ima posebno sporočilo #video

Pomanjkanje visokih košarkarjev v Sloveniji je v zadnjem obdobju rak rana, zato so na Košarkarski zvezi Slovenije na hitro naturalizirali Američana Michaela Tobeyja, ki je soigralec Klemna Prepeliča pri Valencii.

Med visoke košarkarje spada tudi 21-letni Jurij Macura, ki je odlično začel sezono pri Kopru Primorski. Priložnost za dokazovanje je izkoristil v polni meri. Ob propadu obalnega kluba je sledila selitev v beograjski FMP, kjer se ni izteklo po njegovih željah: "Sezona je bila solidna. Pri FMP smo zamenjali trenerje in ni bilo tako, kot bi si želel. Škoda je bilo Primorske. Dosti boljše bi bilo. V Kopru sem dobro igral. Nato me je želel trener ekipe FMP, a je moral kmalu zapustiti klub. Prišel je novi prvi mož stroke, ki me ni uvrstil v prvo ekipo. Osem visokih košarkarjev je že bilo v ekipi. Eno tekmo sem igral 20 minut, nato … Želel sem si pomembnejšo vlogo."

Nika Barič
Sportal Izjemen uvod Slovenk: povozile so Turkinje

"Izkoristiti, kar mi bo dano"

Kje bo 211 centimetrov visoki košarkar nadaljeval kariero v prihodnje, še ni znano. Dejstvo je, da je v Kopru in FMP igral kot posojen košarkar španske Baskonie, s katero ima pogodbo 1+1.

O klubu, vsaj naglas, zdaj ne razmišlja. Misli ima usmerjene v reprezentanco. Selektor Aleksander Sekulić bi ga zagotovo preizkusil že na prvi pripravljalni tekmi proti Hrvaški, ki jo je Slovenija gladko dobila, če mu ne bi ponagajalo koleno. "V reprezentanci sem drugi najmlajši. Moja naloga je, da izkoristim, kar mi bo dano. Tudi kakšen prekršek več. S treningi in pripravljalnimi tekmami bomo videli, kako bo."

Sekulić je kot skrb izpostavil prav neigranje Jurija Macure pri ekipi FMP, zato težko ocenjuje raven njegove igre le skozi reprezentančne treninge, na katerih, po besedah prvega moža stroke, vadi zelo zavzeto.

Tako kot preostali člani izbrane vrste se je tudi sam zelo razveselil prihoda Luke Dončića, s katerim so sanje o olimpijskih igrah bistveno bolj realne. "Povsem drugačna dimenzija košarke bo z njim," se je kar smejalo Macuri.

slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal "Veseli smo, da je Dončić Slovenec. Podredili se mu bomo, a sam ne bo zmogel."

"Treba se bo 'stepsti'"

Slovenija bo z olimpijskimi kvalifikacijami v Kaunasu začela 30. junija, ko bo nasproti stala Angola. V skupini bo tekmec še Poljska, nato bo sledil polfinale s tekmecem iz druge skupine, v kateri so Litva, Južna Koreja in Venezuela.

slovenska košarkarska reprezentanca | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Tekmeci so močni. Niso od včeraj. Treba se bo 'stepsti'. V skupinskem delu ne smemo izgubiti. Na vseh tekmah bo treba zmagati. Močni so, poznajo nas. A tudi mi poznamo njih. Dolgo smo skupaj. Nismo reprezentanca 'od včeraj'. Že nekaj časa se poznamo. To je lahko prednost. Z Luko pa imamo še dodatno kakovost," je proti Litvi še pogledal Macura, ki upa, da bo del zasedbe, ki bo nastopila v kvalifikacijah.

Luka Dončić
Sportal Pozdravili Dončića in izvedeli neprijetno novico
Ne spreglejte