Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2024,
1.41

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

Natisni članek

MVP Oklahoma CIty Thunder Dallas Mavericks Denver Nuggets Nikola Jokić Shai Gilgeous-Alexander Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA NBA

Četrtek, 9. 5. 2024, 1.41

1 teden, 3 dni

MVP rednega dela sezone lige NBA 2023/24

Nikola Jokić še tretjič MVP, Dončić tudi za Gilgeousom-Alexandrom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13
Luka Dončić | Luka Dončić je v točkovanju za priznanje MVP dosegel tretje mesto. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je v točkovanju za priznanje MVP dosegel tretje mesto.

Foto: Guliverimage

Srbski košarkar Nikola Jokić je še tretjič v karieri prejel priznanje za najboljšega košarkarja (MVP) rednega dela sezone lige NBA. Srb je na koncu v glasovanju stotih športnih novinarjev prejel skupno 926 točk. Luka Dončić je v glasovanju osvojil tretje mesto s 566 točkami, zaostal je tudi za košarkarjem Oklahome Shaiem Gilgeousom-Alexandrom (640 točk). Slovenec, ki je bil s povprečjem 33,9 točke na tekmo najboljši strelec rednega dela, je s tretjim položajem izboljšal svojo najboljšo uvrstitev v glasovanju MVP do zdaj. To je bilo četrto mesto iz sezone 2019/20.

Konec je. Ugibanja, analize in komentarji zadnjih mesecev, kdo in zakaj si zasluži naziv najkoristnejšega košarkarja rednega dela lige NBA so danes dobili epilog. S trofejo Michaela Jordana se lahko še tretjič v svoji bogati karieri pohvali 29-letni član Denver Nuggets Nikola Jokić, ki je s tretjim zaporednim priznanjem padel v elitno druščino košarkarjev, ki so naziv MVP prejeli vsaj trikrat. To so Magic Johnson, Moses Malone in Larry Bird, ki imajo v svojih vitrinah prav tako po tri nagrade, LeBron James, Wilt Chamberlain, Michael Jordan, Bill Russell in Kareem Abdul-Jabbar, ki so s šestimi priznanji na vrhu lestvice.

Luka Dončić je bil na koncu v točkovanju tretji. Nikola Jokić je zbral 926 točk, SGA na drugem mestu 640, Dončić na tretjem pa 566. | Foto: Guliverimage Luka Dončić je bil na koncu v točkovanju tretji. Nikola Jokić je zbral 926 točk, SGA na drugem mestu 640, Dončić na tretjem pa 566. Foto: Guliverimage

Srb je v rednem delu sezone za Denver, ki je na koncu na zahodu osvojil drugo mesto, odigral 79 tekem, na katerih je v povprečju dosegal 26,4 točke, 12,4 skoka in 9 asistenc na srečanje. Redni del je končal kot peti po skupnem številu točk, drugi po skupnem številu asistenc, drugi po skupnem številu skokov in prvi po skupnem razmerju plus-minus točk v času, ki ga je prebil na parketu, ob tem pa je v ključnih trenutkih tekem zadel 69,8 odstotkov metov iz igre. V tej sezoni rednega dela je zabeležil 25 trojnih dvojčkov, skupno pa jih je v svoji karieri dosegel že 130.

"Najprej moram omeniti svoje soigralce, saj brez njih ne obstajam, ob tem pa enako velja za celotno strokovno vodstvo kluba in drugo osebje," je v prvem komentarju po osvojitvi naziva dejal Jokić. Ta se je v oddajo NBA on TNT, kjer so razglasili zmagovalca, javil iz treninga, saj se z Denverjem pripravlja na tretji obračun drugega kroga končnice lige NBA z Minnesoto, proti kateri aktualni prvaki zaostajajo z 0:2 v zmagah in jih tako čaka izjemno zahtevna naloga.

Shaq brez dlake na jeziku: Nikola, čestitke, a bi priznanje podelil SGA

Ob čestitkah Jokiću je bil tako kot vedno neposreden Shaquille O'neal, ki je Srbu čestital za osvojeno priznanje, a ob tem jasno in glasno dejal, da bi naziv MVP podelil Shaiu Gilgeousu-Alexandru. "Hvala Shaq, ne obsojam ljudi, ki nimajo pojma, to je njihovo mnenje," je v smehu odgovoril Jokić in nato nadaljeval: "Seveda se šalim. V tem krogu je ogromno košarkarjev, ki bi si zaslužili to priznanje, na koncu pa odločijo podrobnosti. Kar zadeva Denver, nas zdaj čaka res težko delo, upam, da se iz Minnesote vrnemo z izenačenjem na 2:2 v zmagah. Težko odgovorim, kaj je je razlog oziroma ključ do tega priznanja. Za mnoge je to najboljši košarkar v najboljši ekipi, za druge nekdo, ki naredi največ za svoje moštvo in ekipa ne more igrati brez njega," je še dejal Srb.

Jokić, ki je na vrhu glasovanja za MVP nasledil lanskega najkoristnejšega košarkarja Joela Embiida, je na koncu v glasovanju stotih novinarjev in strokovnjakov dosegel 926 točk, od tega je bil 79-krat postavljen na prvo mesto, ki prinaša deset točk, 18-krat na drugo, ki prinaša sedem točk in dvakrat na tretje mesto (pet točk). Četrto mesto v glasovanju je košarkarju prineslo tri točke, peto pa eno. 

Rezultati glasovanja:

Kaj pa Dončić?

Veliko konkurenco je imel Srb, a na koncu le v napovedih, letos v Slovencu Luki Dončiću, ki se je prvič v karieri zavihtel med tri finaliste za prestižno individualno priznanje. Dončić je v zadnjih štirih sezonah v glasovanju za MVP osvojil osmo (2022/23), peto (2021/22), šesto (2020/21) in četrto mesto (2019/20), tako da se je tokrat zavihtel najvišje do zdaj. Slovenski košarkar je v tej sezoni v povprečju dosegal 33,9 točke na tekmo in bil najboljši strelec rednega dela, bil je drugi asistent lige (9,8 asistence na srečanje), hkrati pa je bil drugi v številu zadetih trojk na tekmo (4,1). Ob tem je na 70 tekmah rednega dela zabeležil še 9,2 skoka na obračun. V rednem delu sezone se je podpisal pod 21 trojnih dvojčkov, najbolj pa je zablestel 26. januarja letos, ko je proti Atlanti dosegel kar 73 točk.

Na lestvici najboljših strelcev na eni tekmi v ligi NBA se je povzpel na visoko četrto mesto. Več od njega sta jih dosegla le pokojna Wilt Chamberlain (100 in 78) ter Kobe Bryant (81), 73 točk pa je dosegel še David Thompson. Ob tem je Slovenec nanizal še noro število drugih rekordov, o katerih bi lahko skoraj napisali knjigo.

A kljub odličnim individualnim predstavam 25-letni Ljubljančan večino sezone v napovedih za MVP naziv ni kotiral najvišje, saj so ob tem po mnenju strokovnjakov lige NBA izostajali ekipni dosežki Dallasa, ki je v zaključku rednega dela sezone našel ritem in se iz tekme v tekmo dvigoval, vse višje pa so kotirale tudi delnice 25-letnega Ljubljančana, ki ima za sabo najboljši redni del sezone v svoji že zdaj izjemno bogati karieri, na koncu pa je bilo to v točkovanju za MVP sezone dovolj za tretje mesto. Zbral je 566 točk oziroma 74 manj od drugega mesta, ki ga je v točkovanju osvojil Shai Gilgeous-Alexander.

Drugo mesto je v glasovanju osvojil Shai Gilgeous-Alexander. | Foto: Reuters Drugo mesto je v glasovanju osvojil Shai Gilgeous-Alexander. Foto: Reuters

Dončića le štirje od stotih glasovalcev videli na mestu MVP

Dončić je v glasovanju prejel "le" štiri uvrstitve na prvo mesto (deset točk), 36-krat je bil postavljen na drugo mesto, 50-krat na tretje in osemkrat na četrto. Medtem ko je 15 glasovalcev na prvo mesto uvrstilo košarkarja Oklahome, 40-krat je bil SGA uvrščen na drugo in tretje mesto, trikrat na četrto in enkrat na peto.

V troboju se je v tej sezoni znašel še član Oklahome Shai Gilgeous-Alexander, ki je sicer v noči na sredo z Oklahomo na prvi tekmi konferenčnega polfinala porazil Dallas in ob tem jasno pokazal svoje košarkarske sposobnosti. Redni del sezone je končal kot tretji najboljši strelec (30,1 točke na tekmo), ob tem pa je v povprečju zabeležil še 5,5 skoka in 6,2 asistence ob 53,4-odstotnem metu iz igre.

Četrto mesto na lestvici je na koncu pripadlo Giannisu Antetokounmpu (MIlwuakee Bucks), peti je bil Jalen Brunson (New York Knicks), šesti Jayson Tatum (Boston Celtics), sledili so mu Anthony Edwards (Minnesota Timberwolves), Domantas Sabonis (Sacramento Kings) in Kevin Durant (Phoenix Suns).

Preberite še:

Luka Dončić Oklahoma City Dallas
Sportal Ko gre vse narobe in jo Dončiću zagode še gledalec #video
Luka Dončić
Sportal Boleč poraz Dallasa, SGA v zvezdniškem obračunu zasenčil Luko Dončića #video
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Izgubljeni boj Luke Dončića, a glavni šele prihaja
Minnesota Timberwolves Rudy Gobert
Sportal Rudyja Goberta spet izbrali za najboljšega obrambnega igralca lige NBA
Ne spreglejte