Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
13. 4. 2016,
22.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Krka Union Olimpija

Sreda, 13. 4. 2016, 22.36

6 let, 6 mesecev

Od provokacij, nihanj do visoke zmage Olimpije nad Krko (foto)

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Po polovici košarkarske lige za prvaka sta kluba z največ lovorikami Union Olimpija in Krka poravnana na lestvici, potem ko so Ljubljančani še tretjič v sezoni preskočili Novomeščane.

Za Krko in Union Olimpijo je liga za prvaka izjemno pomembna, saj prvouvrščeni ekipi prinaša neposredno vstopnico za ligo ABA, kar posledično pomeni mirnejše igranje v končnici, v kateri bomo spoznali prvaka Slovenije.

 

Za tekmeca je bil to prvi obračun v tej sezoni slovenskih tekmovanj, dva pa sta odigrala v regionalni ligi ABA, v kateri so bili Ljubljančani obakrat boljši.

 

Da je bil vložek velik, se je videlo na parketu dvorane Leona Štuklja. Maloštevilni gledalci so videli v prvem polčasu izjemno izenačeno igro. Tekmeca sta se devetkrat izmenjala v vodstvu, nekoliko dalj časa pa je bilo v rokah gostiteljev, ki so v prvem polčasu vodili dobrih 12 minut. Najvišji naskok so imeli pri 29:23, nato pa dovolili, da je četa Gašperja Potočnika z delnim izidom 10:0 postavila rezultat 33:29. Na odmor sta ekipi odšli pri 33:30.

 

Čeprav je derbi slovenski, sta imela uvodoma glavno strelsko besedo Dalmatinec v vrstah Krke Ive Ivanov z desetimi točkami in Črnogorec pri Olimpiji Nikola Pavličević z devetimi.

 

Košarkarji so veliko metali za tri točke. Met Krke v tej prvini je bil 3/14, Olimpijin pa 3/11.

 

Ključna tretja četrtina in pobeg Olimpije

Očitno je krajši predah dobro del v prvem polčasu povsem razglašenima Saši Zagorcu in ameriškemu organizatorju igre Dawanu Robinsonu, ki sta praktično sama popeljala svoje moštvo do vodstva dvanajstih točk pri 44:32.

 

Pri domačih je bilo videti, kot da jim je zmanjkalo energije in pravih idej. Ljubljančani so s čvrsto obrambo v uvodu tretje četrtine nasprotnika povsem onesposobili, v napadu pa je začel delovati njihov stroj in v 28. minuti so po trojki Mihe Lapornika vodili za ogromnih 17 točk (51:34).

 

Olimpija je v tretji četrtini zaigrala agresivneje v obrambi, domači pa so v uvodnih minutah delovali brez prave energije. | Foto: Olimpija je v tretji četrtini zaigrala agresivneje v obrambi, domači pa so v uvodnih minutah delovali brez prave energije.

 

"Naša ekipa ima težavo, če ne igra z veliko energije. Poznalo se je, da je imel Dragiša Drobnjak, ki ima to v sebi, vročino, a je vseeno stisnil zobe," je potarnal prvi mož stroke pri Krki Vladimir Anzulović, ki je v minuti odmora košarkarjem ukazal, da se morajo bolj odločno zoperstaviti gostom.

 

Po zaslugi agresivne obrambe so nemudoma postavili delni izid 7:0, v minuti in 20 sekundah pa imeli le še osem točk minusa, kolikor je znašal zaostanek tudi pred zadnjimi desetimi minutami igre.

 

Lešić spet zelo razpoložen

Matic Rebec je znižal celo na minus pet (50:55), a je imela Olimpija izkušenega Savo Lešića, ki je bil spet izvrsten in po trojki ter 18. točki (skupaj 22 in 12 skokov) pri vodstvu s 65:53 soigralcem spet omogočil, da so šest minut in pol pred koncem nekoliko lažje zadihali. A prav dolgo ni trajalo, saj se je Krka spet približala na vsega pet točk zaostanka (61:66).

 

Nihanj je bilo na obeh straneh ogromno, vendar so gostje v zadnjem delu pokazali več zbranosti. S pomočjo Lešića in Zagorca so tri minute pred koncem vodili z 72:62, izgubili pa Mitjo Nikolića, ki si je zvil gleženj. A niso izgubili dvoboja in končnico mirno pripeljali do konca ter z 82:68 slavili visoko zmago, medtem ko so gledalci krepko pred zadnjim zvokom sirene že zapuščali dvorano.

 

Sava Lešić je bil spet razpoložen za igro. Dosegel je 22 točk in zbral 12 skokov. | Foto: Sava Lešić je bil spet razpoložen za igro. Dosegel je 22 točk in zbral 12 skokov.

 

Po petih krogih lige za prvaka sta zdaj Olimpija in Krka poravnani po številu zmag. Tri zmage imajo tudi Rogaška, Zlatorog in Helios, medtem ko ima Tajfun še vedno ničlo.

 

"Večji del tekme smo dobro igrali v obrambi. Krka je šla ob visokem zaostanku na vse ali nič. Zaigrala je zelo agresivno, morda malce provokativno. V določenih situacijah smo malce slabše odreagirali. Ne glede na to šteje zmaga, ki pa jo bo treba hitro pozabiti. V soboto že igramo naslednjo tekmo in moramo pokazati, da lahko premagamo tudi Zlatorog," je po tekmi razmišljal Potočnik.

 

Krka : Union Olimpija 68:82 (47:55, 30:33,  18:13)

Dvorana Leon Štukelj, gledalcev 1200, sodniki: Majkič (Hrastnik), Krejić (Kranj), Španič (Postojna).

Krka: Rebec 10 (5:6), Ivanov 14 (1:2), Sinovec 11 (2:2), Lalić 8 (2:3), Tomič 13 (2:2), Dimec 4 (0:2), Lapornik 5 (1:1), Drobnjak 3 (0:2).

Union Olimpija: Pavličević 12 (1:1), Robinson 7 (3:5), Hrovat 6, Nikolić 5, Lapornik 11, Lešić 22 (5:9), Zagorac 14 (0:1), Zakis 5 (1:2).

Prosti meti: Krka 13:20, Union Olimpija 10:18.
Met za tri točke: Krka 5:22 (Rebec, Ivanov, Sinovec, Tomič, Drobnjak), Union Olimpija 10:23 (Lešić 3, Pavličević 3, Zagorac, 2, Lapornik, Nikolić).

Osebne napake: Krka 25, Union Olimpija 27.
Pet osebnih: Dimec (32.), Zakis (35.). (STA)

Ne spreglejte