Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
18. 2. 2022,
22.45

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

Jurica Golemac Dejan Jakara Jaka Blažič Pokal spar Helios Suns Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Petek, 18. 2. 2022, 22.45

2 leti, 2 meseca

pokal Spar

Olimpija prekinila sušo, kar štirje izključeni

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
Cedevita Olimpija pokal Spar | Košarkarji Cedevite Olimpije so osvojili pokalni naslov. | Foto Grega Valančič/Sportida

Košarkarji Cedevite Olimpije so osvojili pokalni naslov.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Po petih letih posta so košarkarji Cedevite Olimpije vnovič prišli do pokalnega naslova. V velikem finalu so z 99:80 premagali zasedbo Helios Suns, ki je držala stik v prvem polčasu in ga celo dobila za točko, v drugem delu pa je evropska Olimpija pokazala kakovost. Črna pika košarkarskega večera je bilo petelinjenje v zadnji četrtini. Sodniška trojka je na koncu izključila tri košarkarje Olimpije in Američana v vrstah Heliosa. Najkoristnejši košarkar zaključnega turnirja je postal Edo Murić.

Cedevita Olimpija pokal Spar
Sportal Cedevita Olimpija do nove pokalne lovorike

Helios Suns drugič ali Cedevita Olimpija enaindvajsetič? To je bilo osrednje vprašanje pred finalom slovenskega pokalnega tekmovanja. Tako kot pred petnajstimi leti sta se tekmeca pomerila v dvorani na Kodeljevem, takrat pa so Domžalčani prišli do edine pokalne lovorike.

Pred finalnim obračunom je bila tokrat Cedevita Olimpija izrazit favorit, kar je uvodoma tudi potrjevala. Zoran Dragić in Yogi Ferrell sta polnila koš in ljubljanska zasedba je imela nekajkrat enajst točk prednosti. V prvi četrtini sta dosegla 18 od skupno 25 točk Cedevite Olimpije.

Utrinki s tekme (Foto: Grega Valančič/Sportida)

Fotogalerija
1 / 53

Helios v prvem polčasu grenil življenja favoritom

Trener Helios Suns Dejan Jakara ni bil zadovoljen z igro v obrambi, ki je bila po krajšem posvetu ob robu parketa bolj čvrsta. Predvsem so se njegovi košarkarji razigrali v napadu. Poskrbeli so tudi za nekaj atraktivnih potez, predvsem z zabijanji Urban Oman in Venkatesha Jois, najbolj razpoložena pa sta bila Leon Šantelj (12) in Bine Prepelič (10), bratranec slovenskega reprezentanta Klemna Prepeliča.

Urban Oman je poskrbel za atraktivne poteze. | Foto: Grega Valančič/Sportida Urban Oman je poskrbel za atraktivne poteze. Foto: Grega Valančič/Sportida

Domžalčani so se ob vstopu v drugo četrtino sprva približali na -1, nato pa pri 29:29 prisilili Jurico Golemca, da je vzel minuto odmora. Za nekaj časa je obrodila sadove, ko je prednost narasla na plus devet (43:34), vendar se žilavi košarkarji Heliosa niso predali in povsem ob zaključku polčasa prišli po zaslugi Omana celo do prvega vodstva na tekmi.

MVP finalnega turnirja Edo Murić: Pokal je tam, kjer mora biti

"Končno je tam, kjer mora biti. Vsa čast košarkarjem Heliosa za borbo. Pokazali so izjemno srce. Kapo dol. Tudi nam. Nismo se predali. Stali smo skupaj, delali za en cilj. Pred nami je še dolga sezona, še imamo rezerve. Verjamem v ekipo," je po osvojenem naslovu povedal Edo Murić.

Golemac je moral med odmoroma povzdigniti glas, saj je bila obramba Olimpije pod pričakovanji. Že po polfinalni zmagi proti Krki je izpostavljal, da bo najbolj pomembno, da bodo njegovi izbranci igrali z energijo, ki je v obrambnih nalogah v prvih 20 minutah ni bilo videti.

Yogi Ferrell je bil z 22 točkami najboljši strelec finala. | Foto: Grega Valančič/Sportida Yogi Ferrell je bil z 22 točkami najboljši strelec finala. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Izkušeni fantje se zavedajo vsega. Vedeli so, da ne morejo na takšen način igrati. Izpostavili smo obrambo, ki je ključ do uspeha. Na koncu se je izkazalo za pravilno," je o tem, kaj so se v garderobi pogovarjali, dejal Golemac.

Pričakovati je bilo, da se bo to spremenilo in se tudi je, povrhu vsega pa košarkarjem Heliosa met ni več tako stekel. V tretji četrtini niso zadeli nobene trojke, na drugi strani pa je imel simultanko Ferrell, ki je v tem delu igre dosegel 11 od skupno 22 točk. Ko sta na sceno stopila še otroka Slovana Jaka Blažič, ki v prvem polčasu sploh ni dosegel točke, in Dragić, je Olimpija pobegnila do lepe prednosti 13 točk (69:56).

Po petelinjenju štirje izključeni

Stvari so se v drugem polčasu začele postavljati na pričakovano stran. Cedevita Olimpija je izkoristila kakovost in večjo rotacijo. Košarkarjem iz mesta ob Kamniški Bistrici je začelo primanjkovati sape za kaj več. Prednost je naraščala in bila na začetku zadnje četrtine že visoka, ko je na semaforju kazalo 81:65 v korist ljubljanske zasedbe.

Carlbe Lee Ervin in Jaka Blažič sta poskrbela za vročo kri. | Foto: Grega Valančič/Sportida Carlbe Lee Ervin in Jaka Blažič sta poskrbela za vročo kri. Foto: Grega Valančič/Sportida

Olimpija ni popuščala niti v zadnjem delu, v katerem smo videli celo nekaj vroče krvi. Blažič je ob vračanju v obrambo nekoliko odrinil Američana Carlbla Leeja Ervina, ki je nato povsem podivjal in hotel obračunati s slovenskim reprezentantom. Tekma je bila več minut prekinjena, ker je sodniška trojka pregledovala posnetek, nato pa izključila tako Blažiča in Ervina, pod hladno prho pa sta morala še Alen Hodžič in Ferrell, ker sta prišla miriti strasti s klopi, pa čeprav sta preprečila morebitni večji incident.

Blažič dvignil pokal in dobil dobro šolo

"To je čustvena tekma. Pride do takšnih situacij, ki ne sodijo na košarkarsko igrišče. Na koncu se je k sreči dobro razpletlo, po drugi strani dobra šola zame, da vem, kako naslednjič odreagirati," je o vročem trenutku dejal Blažič, trener Golemac pa ga je dopolnil: "Ko so vpletena čustva, kisika ni več v glavah in košarkarji tako odreagirajo. Nekateri neprimerno. Dobrodošlo je bilo, da ni bilo nič hudega."

Cedevita Olimpija pokal Spar | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Na koncu je Cedevita Olimpija zasluženo prišla do 21. pokalne lovorike, Helios pa se je pokazal v dobri luči. "Malce smo imeli srečo z žrebom, kar vsi vemo. Če gledam tekmo v celoti, ne morem reči, da nisem zadovoljen. Tekma je bila dobra za gledalce in za nas. V prvem polčasu smo lahko merili moči. Fantje so se držali dogovorov. Malo časa smo imeli za pripravo. V drugem polčasu so zadeli nekaj trojk in so se odlepili ter zasluženo prišli do naslova," je po porazu razmišljal Jakara.

"Tisti igralci, ki niso poznali Heliosa, so ga zdaj spoznali. Začeli smo dobro, zadevali vse. V glavah je bilo, da bo finale enostaven. Helios je dobra ekipa in se je vrnila. Všeč mi je bilo, da so fantje spoznali, za kakšno ekipo gre, kar bo pomembno, ko bomo igrali slovensko prvenstvo. Zdaj se zavedajo, da ne bo lahko," je povedal Golemac.

Cedevita Olimpija : Helios Suns 99:80 (25:22, 45:46, 75:64)

Dvorana Kodeljevo, gledalcev 750, sodniki: Petek, Vučković (oba Maribor), Pipan (Ljubljana).

Cedevita Olimpija: Pullen 2 (2:2), Ferrell 22 (1:1), Murić 11 (3:4), Auguste 14 (2:2), Blažič 13 (2:2), Omić 10, Dragić 21 (5:6), Radovanović 4 (2:2), Habot 2.

Helios Suns: Ferme 4 (4:4), Pašajlić 10 (4:7), Ervin 9, Oman 9 (3:3), Mahkovic 10 (5:6), Jois 9 (1:2), Prepelič 12, Šantelj 17 (3:4).

Prosti meti: Cedevita Olimpija 17:22, Helios Suns 20:26.

Met za tri točke: Cedevita Olimpija 14:37 (Ferrell 5, Dragić 4, Blažič 3, Murić 2), Helios Suns 8:27 (Pašajlić 2, Prepelič 2, Šantelj 2, Mahkovic, Ervin).

Osebne napake: Cedevita Olimpija 27, Helios Suns 21.

Pet osebnih: Radovanović (34.), Mahkovic (37.).

Ne spreglejte