Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
19. 8. 2020,
6.32

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

1

Natisni članek

Indiana Pacers Miami Heat Goran Dragić Goran Dragić NBA

Sreda, 19. 8. 2020, 6.32

3 leta, 9 mesecev

LIGA NBA, 18. AVGUST

Vroči Dragić je zadeval, ko je bilo to najbolj potrebno

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

1

Goran Dragić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Po vrhunski predstavi v zadnji četrtini je Goran Dragić, ta je skupno dosegel 24 točk, Miami Heat popeljal do zmage nad Indiano (113:101) in tako do vodstva v tem paru vzhodnega dela končnice lige NBA (1:0). Prav v tem delu se je zgodilo tudi veliko presenečenje, saj je Orlando ugnal Milwaukee. Nenadejano so izgubili tudi LA Lakers.

Minuto in 14 sekund pred koncem tekme je Jimmy Butler pri vodstvu z desetimi točkami stal z rokama oprt na kolenih, ko je do njega pristopil Goran Dragić. Dovolj so bili pogled v oči, hiter dovtip in nasmeh. "Uspelo nama je," bi si lahko dejala vodilna moža Miamija po trdo prigarani zmagi proti oslabljeni Indiani v prvi tekmi končnice.

Ameriškemu zvezdniku je na koncu (113:101) pripadla vloga prvega strelca (28 točk), Slovencu pa status ključnega moža v zadnji četrtini, v kateri je dosegel kar 14 točk. Skupno jih je sicer v 34 minutah igre prispeval 24 (met iz igre 9:19, za 3 točke 4:9, prosti meti 2:2), ob tem pa je ujel še šest odbitih žog in vknjižil pet asistenc.

A pot do fantastične končnice je bila za Dragića dolga. Kot pravljica o grdem račku.

Luka Dončić
Sportal Dončić za zgodovino, ne pa tudi za zmago

Jimmy Butler v obrambni akciji | Foto: Getty Images Jimmy Butler v obrambni akciji Foto: Getty Images Strelska suša

V rednem delu iztekajoče se sezone je Gogi nastopil na 59 tekmah, od tega jih je kar 56 začel na klopi za rezervne igralce. A na prvi tekmi končnice se je trener Miamija Erik Spoelstra odločil za drugačno taktiko. Kendricka Nunna je zadržal na klopi, v ogenj pa že v prvi peterki poslal 34-letnega Ljubljančana, za katerega je to že četrti nastop v izločilni fazi.

Častni zlati kapetan slovenske reprezentance trenerju ni odgovoril s strelsko navdahnjeno predstavo. Še več, v večjem delu prve četrtine je bil "neviden". Skupaj z Duncanom Robinsonom se je kot po pravilu ujemal v tekmečevo visoko obrambno zanko, tako da je bila njegova kreativnost ohromljena, za nameček pa ni našel strelskega ritma. Med strelce pa se je po dobrih 12 minutah igre vpisal na polovici druge četrtine, ko je po štirih zgrešenih poskusih vendarle zadel trojko.

A če je Indiani z dobrim delom na floridski zunanji liniji uspelo prevzeti pobudo, se je zasuk zgodil v drugi četrtini, ko je Miami začel aktivneje igrati po globini in pod košem. Krilno-centrska naveza Jimmy Butler-Bam Adebayo (skupaj 26 od 56 točk ekipe Heat v prvem polčasu) je poskrbela za drugačen potek tekme, a je bila premalo za pobeg do bolj otipljive prednosti.

Gogi je bil kos tudi trdim prijemom. | Foto: Getty Images Gogi je bil kos tudi trdim prijemom. Foto: Getty Images

Prebujeni zmaj

V tretji četrtini se je Miami še bolj učinkovito prilagodil obrambi Indiane in iskal položaje, v katerih bi imel prednost v višini. Sprostil se je tudi Dragić, ki je bil s sedmimi točkami pomemben akter v pobegu na deset točk naskoka (62:72). A kot bi najvišja prednost na tekmi Butlerja in druščino uspavala, so nadaljnje minute postregle s precej bolj luknjičasto obrambo. Razpoloženi T. J. Warren je s pomočniki to znal izkoristiti, tako da se je prednost že do konca tretje četrtine stopila na točko, kmalu zatem pa so košarkarji iz Indianapolisa celo povedli.

87:85 v korist Indiane je bil rezultat na semaforju devet minut in pol pred koncem tekme. Nato pa je na sceno stopil Dragić, ki je gledalce v novi fazi kariere že navadil, da igra v valovih. Tokrat je val sprožil, ko je bilo to najbolj potrebno. Zanašajoč se na izkušnje je breme prevzel nase in v zadnji četrtini dosegel kar 14 točk. Zadeval je z vseh položajev. Ko je svojih osem točk prispeval še Butler, je bila barka Indiane že preveč načeta za konkurenčno plovbo. Miami je v zaključku vodil tudi s +12 (107:95), prav najvišjo prednost pa je ponovil tudi na koncu.

Druga tekma te serije bo na sporedu že v četrtek (ob 19.00 po slovenskem času), tretja v soboto (21.30), četrta pa v noči na torek (0.30).

Milwaukee je trčil ob floridsko oviro. | Foto: Getty Images Milwaukee je trčil ob floridsko oviro. Foto: Getty Images

"Domačini" presenetili Milwaukee

Za prvo večje presenečenje prvih tekem v končnice pa so poskrbeli košarkarji Orlanda, kjer se sicer tudi nadaljuje liga NBA, a seveda ne v njihovi dvorani. Košarkarji s Floride so namreč v prvi ponedeljkovi tekmi ugnali Milwaukee Bucks, torej moštvo, ki je bilo v rednem delu celo najbolj učinkovito med vsemi. Toda prvi kandidat za najkoristnejšega igralca rednega dela Giannis Antetokounmpo je bil tokrat pač premalo za rutinsko prvo zmago proti šele osmi ekipi vzhodne konkurence. Grški reprezentant  je 31 točkam dodal kar 17 skokov in sedem asistenc, z razglašenimi soigralci pa je vodil le do prve polovice prve četrtine. Nato so imeli škarje in platno v rokah "čarovniki" iz Orlanda, med katerimi je izstopal črnogorski center Nikola Vučević (35 točk, 13 skokov).

LeBron James je dosegel 24. trojni dvojček v končnici lige NBA. | Foto: Gulliver/Getty Images LeBron James je dosegel 24. trojni dvojček v končnici lige NBA. Foto: Gulliver/Getty Images

Portland šokiral LA Lakers

Za veliko presenečenje so poskrbeli tudi košarkarji Portlanda. Ti so v prvi tekmi končnice premagali favorizirane LA Lakers z izidom 100:93 in v zmagah povedli z 1:0. Spomnimo, da so bili Jezerniki po rednem delu na prvem mestu zahodne konference, medtem ko je bil Portland osmi. Pri zmagovalni ekipi je bil najbolj razpoložen Damian Lillard. Ta je nasprotnikom natresel 34 točk, Jusuf Nurkić je dosegel 16 točk in 15 skokov. Pri LA Lakers je bil z 28 točkami najboljši Anthony Davis. LeBron James, prvi zvezdnik LA Lakers, je tokrat dosegel 23 točk, 17 skokov in 15 asistenc, kar je njegov rekord v končnici lige NBA. Zanj je bil to že 24. trojni dvojček v končnici.

Liga NBA, končnica, prvi krog

Milwaukee Bucks - Orlando Magic 110:122 /0:1/*
Antetokounmpo 31 in 17 sk., Hill 16; Vučević 35 in 14 sk., Ross 18

Indiana Pacers : Miami Heat  101;113  /0:1/*
Warren in Malcolm 22; Butler 28, Dragić 24, 6 skokov in 4 asistence

LA Lakers : Portalnd Blazers 93:100 /0:1/*
Davis 28, James 23; Lillard 34, McCollum 21

Houston Rockets : Oklahoma City Thunder 123:108 /1:0/*
Harden 37, Green 22; Gallinari 29, Paul 20

* - skupni rezultat v seriji
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić o prerivanju: To je naredil zame #video
Goran Dragić
Sportal Gogijeve zadnje tekme v dresu Miamija?
Vladimir Štimac
Sportal Vroča tržnica: Štimac, Bečirović, Barič, Krampelj, Pavič ...
Ne spreglejte