Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
20. 4. 2016,
12.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Natisni članek

Sreda, 20. 4. 2016, 12.59

6 let, 7 mesecev

Slovenski odgovor na košarkarski suspenz - prst proti jadranski ligi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Pri Košarkarski zvezi Slovenije so v odgovoru krovni evropski košarkarski organizaciji Fiba Europe sporočili, da niso pravi naslov za sankcioniranje. Kamen spotike je znova jadranska liga.

Pri KZS verjamejo, da bo slovenska reprezentanca kljub suspenzu zaigrala v kvalifikacijah za EuroBasket 2017. | Foto: Pri KZS verjamejo, da bo slovenska reprezentanca kljub suspenzu zaigrala v kvalifikacijah za EuroBasket 2017.

Potem ko je v petek na sedež Košarkarske zveze Slovenije (KZS) priromalo pismo, v katerem je evropska izpostava mednarodne zveze Fiba Europe suspendirala Slovenijo in ji tako prižgalo rdečo luč za kvalifikacije za EuroBasket 2017, je danes iz Ljubljane s podpisom predsednika Mateja Erjavca prišel tudi uraden odgovor.

Kot je znano, je Fiba Europe kot razlog za suspenz navedla sklenitev sodelovanja med regionalno (jadransko) ligo ABA in podjetjem ECA (Euroleague Commercial Assets), pod okriljem katerega potekata tekmovanji evroliga in Eurocup.

V odgovoru vodstvu KZS poudarja, da Fibo Europe podpira pri "sprožitvi postopkov proti domnevnemu protikonkurenčnemu in nelegalnemu ravnanju ECA" in še naprej podpira ustanavljanje lige prvakov pod okriljem Fiba, zato ne vidi razlogov za sankcioniranje slovenske košarke. To trditev utemeljuje z dopolnitvijo, da KZS nima neposrednega vpliva na delovanje jadranske lige, ki je, kot vse kaže, osrednji kamen spotike.

Olimpija in Krka trenutno nimata zagotovljenega mesta v kakšen evropskem tekmovanju, za Fiba Europe pa je, kot kaže, sporen njun status v ligi ABA. | Foto: Olimpija in Krka trenutno nimata zagotovljenega mesta v kakšen evropskem tekmovanju, za Fiba Europe pa je, kot kaže, sporen njun status v ligi ABA.

Fiba Europe ima prav, toda …

"KZS je preverila navedbe FIBA Europe o sklenitvi sodelovanja med ECA in jadransko ligo, ki je v lastništvu 12 klubov, od tega dveh slovenskih (Krka in Olimpija, op. a.). Trditve FIBA Europe so se izkazale za resnične, a KZS je prepričana, da ni podlage za suspenz njene moške članske reprezentance s tekmovanj pod okriljem FIBA Europe," so zapisali pri KZS.

Argumenti KZS za spodbijanje odločitve Fiba Europe:

  • KZS ne podpira domnevno nelegalnih potez ECA,

  • noben klub pod okriljem KZS ni sklenil nobenega direktnega dogovora z ECA; dogovor je bil očitno sklenjen med jadransko ligo, kot samostojnim in neodvisnim pravnim subjektom, in ECA,

  • glede na dopis FIBA Europe Jadranski ligi z 29. junija 2015 in nadaljnji korespondenci je to tekmovanje uradno priznano s strani FIBA Europe,

  • KZS ni lastnik in nima nobenih glasovalnih pravic ali drugih vplivov na Jadransko ligo, dokler tekmovanje deluje v skladu z okviri FIBA Europe in je od nje uradno priznano.

Prst proti jadranski ligi

"KZS je znova poudarila, da dokler je jadranska liga samostojen pravni subjekt in ima status uradno priznane organizacije s strani FIBA Europe, ne more trpeti nobenih posledic odločitev in dejanj te lige. Ponovno je KZS FIBA Europe tudi prijazno pozvala, da zadevo najprej reši na relaciji med FIBA Europe in jadransko ligo," so v uradnem sporočilu za javnost ob odgovoru Fibi Europe zapisali pri slovenski zvezi in dodali, da jadranske lige ne bodo podpirali v trenutku, ko bo Fiba Europe le-tej uradno preklicala status priznanega tekmovanja.

Predsednik KZS Matej Erjavec odgovarja Fibi ... | Foto: Predsednik KZS Matej Erjavec odgovarja Fibi ...

Vprašanja za Fiba Europe

V odgovoru generalnemu sekretarju Fiba Europe Kamilu Novaku so pri KZS na krovno zvezo naslovili tudi tri vprašanja, s katerimi se želijo pregnati nejasnosti, ki so privedle do suspenza.

KZS sprašuje:

-Ali FIBA Europe za kršitev svojih pravil smatra, če klubi vstopijo v vsa ECA tekmovanja, tj. Evroliga in Eurocup, ali samo Eurocup?

-Ali pravila FIBA vključujejo pravne kriterije, s katerimi FIBA razlikujejo med klubi, ki nastopajo v Evroligi ali Eurocupu?

-Ali imajo pravila FIBA pravne kriterije, da razlikuje med sankcijami za nacionalne zveze, katerih klubi nastopajo na primer v Jadranski ligi, Ligi VTB, Ligi ACB (Liga Endesa) ali v Ligi NBA?

Ne spreglejte