Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
29. 11. 2020,
8.00

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

6

Natisni članek

Luka lapornik Edo Murić Luka Rupnik Jordan Morgan Jaka Blažič Aleksander Sekulić Stožice EuroBasket 2022

Nedelja, 29. 11. 2020, 8.00

3 leta, 5 mesecev

EUROBASKET 2022: IZ SOVENSKEGA TABORA

Slovensko delo še ni končano

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

6

Aleksander SEKULIĆ | Aleksander Sekulić je proti Ukrajini uspešno prestal svoj selektorski krst. | Foto Vid Ponikvar

Aleksander Sekulić je proti Ukrajini uspešno prestal svoj selektorski krst.

Foto: Vid Ponikvar

Še preden so se slovenski košarkarji po sobotni zmagi nad Ukrajino (84:73) v Stožicah vrnili v manj kot kilometer oddaljeni hotel, je trenerski štab na čelu z začasnim selektorjem Aleksandrom Sekulićem pozornost preusmeril na nedeljski večerni spopad z Avstrijo (20.10). Zmaga nad severnimi sosedi bi Slovencem praktično že prinesla tudi štirinajsti zaporedni nastop na evropskem prvenstvu.

Slovenija : Ukrajina, slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal S teksaško Dončićevo podporo proti EuroBasketu 2022

Tudi petkove in sobotne prve tekme drugega od treh kvalifikacijskih oken za EuroBasket 2022 so postregle z nekaj presenetljivimi rezultati, ki so še dodatno osvetlili že tako dobro znano zmedo v evropski reprezentančni košarki kot talcu evrolige in lige NBA. Tako so Švicarji presenetili Srbe, Izraelci so ugnali Špance, Danci Litovce, Turki ostajajo brez zmage … Slovenija se tokrat ni znašla v območju žrtev kvalifikacijske loterije, saj je na prvi tekmi ljubljanskega "mehurčka" v Stožicah premagala Ukrajino. Na koncu resda "le" z enajstimi točkami naskoka (84:73), a velja dodati, da je vodila od prve do zadnje minute, po sanjskem začetku pa v prvem polčasu celo s +31.

"Čeprav sem bil zadovoljen z delom na treningih, so celo mene košarkarji nekoliko presenetili z odzivom in odprtjem tekme. S ponosom sem jih gledal, kako so nadigrali Ukrajino. Energija je bila prava. Fantje so tekli in si medsebojno pomagali. V tem ritmu seveda nismo mogli zdržati celotne tekme, saj tudi Ukrajina ni naiven tekmec. V drugem polčasu so nas deloma ustavili, a v ključnih trenutkih je do izraza prišla naša ekipna igra. Vzponi in padci so del tekme. Pomembno je, da smo na koncu mi zmagovalci," je bil po prvem paru točk v vlogi selektorja zadovoljen Aleksander Sekulić, katerega največji dosežek je, da je z obrazov slovenskih košarkarjev izbrisal anemični izraz, značilen v predhodnem obdobju.

Slovenska začetna peterka Rupnik, Morgan, Murić, Blažič in Lapornik se je izkazala za zelo učinkovito. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Slovenska začetna peterka Rupnik, Morgan, Murić, Blažič in Lapornik se je izkazala za zelo učinkovito. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Ključno vlogo so v soboto v praznih Stožicah po pričakovanjih odigrali pregovorno borbeni Jaka Blažič (23 točk, 10 skokov), ki je odlično klubsko formo prenesel še v reprezentanco, čvrsti gospodar rakete Jordan Morgan (13 točk, 11 skokov) in prvi dirigent Luka Rupnik (12 točk, 7 asistenc), ki je z lucidnostjo, izvrstnim pregledom, občutkom za gibanje ekipe in pretkanimi idejami skrbel, da so bili boljši tudi vsi soigralci. Priložnost je poleg njega dobila deseterica, medtem ko je selektor Jurija Macure nekoliko nepričakovano pozabil na rezervne igralce na klopi, tako so Blaž Mesiček, Miha Škedelj in Urban Durnik tekmo spremljali s tribune.

Je pa zato prvič na uradni tekmi dres Slovenije oblekel Luka Lapornik, ki se je znašel celo v prvi peterki, na koncu pa je v dobrih 22 minutah prispeval sedem točk. "Vesel sem bil že vabila, za katerega menim, da je bilo zasluženo. A pomemba je predvsem zmaga. Ta je plod vrhunske igre v obrambi v prvem polčasu, iz katere se je rojevala tudi sproščenost v napadu. Vidi se, da smo boljši, ko smo agresivnejši. Ko tega ni bilo, so igrali tudi Ukrajinci. Znašli smo se v težavah, se izvlekli in zasluženo zmagali," je bil po tekmi zadovoljen 97. košarkar, ki je zaigral za člansko izbrano vrsto.

"Naše delo še ni končano," opozarja Luka Rupnik. | Foto: Vid Ponikvar "Naše delo še ni končano," opozarja Luka Rupnik. Foto: Vid Ponikvar

"Že po odhodu iz slačilnice smo nehali razmišljati o Ukrajini," je na dejstvo, da že v nedeljo malce čez 20. uro Slovence čaka obračun z Avstrijo, opozoril selektor Sekulić. Motiv ne bi smel biti sporen, saj zmaga še pred februarskim kvalifikacijskim oknom prinaša zanesljivo uvrstitev na EuroBasket 2022. Vsaj na papirju bi morali imeti gostitelji "mehurčka" nekoliko lažje delo kot dan pred tem. V praksi pa bo vse odvisno od pristopa. Ob vsaj približno takšni energiji, kakršno so kapetan Edo Murić in druščina kazali v prvih dveh četrtinah tekme proti reprezentanci iz nekdanje žitnice Evrope, zmaga nad severnimi sosedi in podaljšanje niza nastopov na evropskih prvenstvih ne bi smela biti vprašljiva.

"Čaka nas nevaren tekmec, ki je v primerjavi s februarskim obračunom v Kopru nekoliko drugačen. Morda smo zaradi urnika v primerjavi z Avstrijo v nekoliko podrejenem položaju. Po drugi strani pa bi lahko bila dobra sobotna tekma tudi naša prednost," razmišlja Sekulić, prepričan o tem, da bosta za pravo nedeljsko podobo ključna dobra regeneracija in osredotočenost. Da slednja ne bi smela biti vprašljiva, ga miri Luka Rupnik. "Pomembno je, da se fizično spočijemo. Verjamem, da nas bo trenerski štab po opravljenem 'skavtingu' v sicer omejenem časovnem obsegu znal seznaniti s ključnimi poudarki avstrijske igre. Delo še ni končano. Da, premagali smo Ukrajino. A prišli smo po dve zmagi," je odločen prvi organizator igre slovenske reprezentance v tem kvalifikacijskem oknu.

Slovenija : Avstrija, kvalifikacije za evropsko prvenstvo
Sportal Ukrajinska zmaga razveselila Slovence: vstopnica za EuroBasket 2022 je v žepu
dvorana Stožice
Sportal Ljubljanski "mini Orlando" za 300 tisoč evrov
Žarko Djurišić
Sportal Slovenski Črnogorec, ki mu ni do ležanja na kavču
Barea Dallas
Sportal Zimzeleni Portoričan ostaja ob Dončiću
Ne spreglejte