Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2019,
20.06

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Petrol Olimpija Matjaž Smodiš Simon Petrov ABA Krka

Sreda, 27. 3. 2019, 20.06

5 let, 1 mesec

NEKOČ IN DANES: MATJAŽ SMODIŠ IN SIMON PETROV

Smodiš in Petrov znova na kraju "zločina"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Prah po zmagi novomeške Krke nad Petrolom Olimpijo, ki je zaradi tega prvič v zgodovini izpadla iz lige ABA, se še ni povsem polegel. Mi pa ob tem skupaj s Simonom Petrovom in Matjažem Smodišem vlečemo vzporednico z letom 2000, ko so zmaji ostali brez košarkarskega primata.

Krka vs Petrol Olimpija liga ABA
Sportal Olimpijine možnosti za nadaljevanje v ligi ABA skoraj nične #video

Nekdanji slovenski reprezentant Simon Petrov je del svoje igralske kariere prebil tudi v dresu Olimpije. Veliko bolj izrazita pa je bila - tako igralska kot tudi trenerska - njegova vloga ljubljanskega tekmeca. Zmajem je prizadejal kar nekaj bolečih porazov. Zadnjega pred desetimi dnevi, ko je kot trener Krke v zadnjem krogu lige ABA potopil ljubljansko barko in jo prvič v zgodovini potisnil čez rob jadranskega izpada.

Mnogim se je ob tem v spomin prikradla polfinalna serija slovenskega košarkarskega prvenstva v sezoni 1999/2000. Olimpija je do takrat ob očitni evropski usmerjenosti vse od osamosvojitve naprej pričakovano in zanesljivo osvajala državna prvenstva. Na prelomu med aprilom in majem leta 2000 pa se je prvakom prvič zalomilo. Krka je namreč v polfinalu z Matjažem Smodišem in Petrovom premagala zvezdniško Olimpijo, se uvrstila v finale in tam zlomila še odpor Laškega.

Kraj "zločina", 19 let pozneje

Pred tednom in pol je Olimpija klonila v dvorani Leona Štuklja. Devetnajst let pred tem je bila za prvake, za katere so tedaj igrali tudi Jure Zdovc, Šarunas Jasikevičius, Marko Milić in Sani Bečirović, usodna kultna dvorana Marof, tedaj pretesna za vse, ki so si želeli v živo ogledati prvo pravo dejanje velikega ljubljansko-novomeškega košarkarskega rivalstva.

V infarktni končnici sta zadnja žeblja v ljubljansko krsto zabila prav Smodiš in Petrov. Prvi po vrhunski predstavi z blokado nad Slavkom Kotnikom, drugi z odločilnim košem, danes bi rekli lebdečim polaganjem. Zdaj sta se na naše povabilo vrnila v Marof …

Video: Ponovitev zmagovite akcije Petrova

Kot leta 2000 …

Spomin na zgodovinsko polfinalno zmago je še vedno živ. "Začelo se je z eno dobro obrambno akcijo. Simi je nato kot znani 'trailer playmaker' prišel ... Ostalo je zgodovina," se spominja Smodiš, eden prvih vrhunskih slovenskih košarkarjev, ki so v svojem razvoju "preskočili" kaljenje pri Olimpiji.

Njegov vrstnik in dolgoletni soigralec Petrov, zdaj trener Krke, pa je ob obujanju spominov znova vzel žogo, ponovil vajo in – zadel. Tako kot leta 2000. Nato nas je odpeljal še na zunanje igrišče na Loki, kjer so se še pred gradnjo Marofa kalili številni rodovi novomeške košarke.

Krka
Sportal Žal jim je Olimpije, a gledajo nase
Sportal Odvisnost od ene finančne injekcije je obenem blagoslov in prekletstvo
Jure Zdovc
Sportal Uradno: Zdovc dodobra prevetril klop
Mirza Begić
Sportal Glavobol ob računu ljubljanskega zapitka
Krka, Partizan, ABA liga
Sportal V ligi ABA spet ista pesem

 

Ne spreglejte