Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
11.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

EuroBasket 2017 Matjaž Smodiš

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 11.55

6 let, 7 mesecev

Smodiš med Troti obuja spomine na prvinske košarkarske užitke

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Potem ko je imelo njegovo sodelovanje s Košarkarsko zvezo Slovenije in novomeško Krko zelo kratek rok trajanja, legendarni dolenjski košarkar Matjaž Smodiš stik s športom ohranja kot direktor tretjeligaškega kluba Žoltasti Troti.

Matjaž Smodiš, po novim sicer navdušeni kolesar, ni prekinil vezi s košarko | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Smodiš, po novim sicer navdušeni kolesar, ni prekinil vezi s košarko Foto: Vid Ponikvar

Pogovor z nekdanjimi slovenskimi reprezentanti, predvsem tistimi, ki so viden pečat pustili na klubski ravni, se pogosto konča s priznanjem, da jih ob pogledu na kariero skeli zgolj neuspešen reprezentančni napad na kolajno. Šolski primer takšnega sogovornika je Matjaž Smodiš, eden najuspešnejših slovenskih košarkarjev vseh časov, ki je bil na klubski ravni trikrat evropski prvak, z reprezentanco pa je odličje osvojil le v mlajših kategorijah. Bil je član slovenske izbrane vrste leta 2009, ko se je reprezentanca najbolj približala tako zelo želeni kolajno, a je Poljsko, ki je tedaj gostila evropsko prvenstvo, zapuščala z "leseno" kolajno za četrto mesto.

Tudi zaradi tega danes 37-letni Novomeščan upa, da bo veliki met uspel novi generaciji, v kateri je iz zasedbe leta 2009 ostal le še poslavljajoči se kapetan Goran Dragić. Z njim, selektorjem Igorjem Kokoškovom in preostalimi igralci je Smodiš tesno sodeloval še v lanskih kvalifikacijah, ko je opravljal vlogo športnega direktorja. Zdaj reprezentanco spremlja z domačega naslanjača.

Brez javnega pranja umazanega perila

O tem, zakaj se je januarja razšel s Košarkarsko zvezo Slovenije, Smodiš noče izgubljati besed. Čeprav je javna skrivnost, da ni šlo za povsem sporazumno prekinitev sodelovanja, pa nekdanji kapetan, podobno kot že ob odhodu iz novomeške Krke, noče javno prati umazanega perila. Zgodba tako ostaja pri uradnem sporočili KZS, da se vodstvo zveze "ni dogovorilo za podaljšanje sodelovanja za prihodnje obdobje".

Vseeno Smoki ostaja povezan s košarko. Daleč stran od oči javnosti namreč na povsem volonterski ravni opravlja vlogo direktorja kluba Žoltasti Troti. "Prijetno je delovati na nižji ravni, kjer je košarka še pristna, prvinska. Prav nič ni ukvarjanja z neumnostmi," se nasmehne Smodiš, na vprašanje o dolgoročnih športnih izzivih pa odgovarja: "Če se bo ponudila kakšna priložnost … Zakaj pa ne? Trenutno mi takšen položaj povsem ustreza."

Skok v leto 2009: Matjaž Smodiš in Goran Dragić | Foto: Sportida Skok v leto 2009: Matjaž Smodiš in Goran Dragić Foto: Sportida

Troti v tretji ligi

Dobrih devet let po ustanovitvi in prvem nastopu v rekreativni ligi Žoltasti Troti pričakujejo sezono v 3. SKL. "To je povsem lokalna zgodba, ki temelji na prostovoljstvu in ljubezni do košarke. Lahko bi dejal, da gre za profesionalno raven amaterske ali kar rekreativne košarke. Osnova ideja je, da postanemo B-rešitev za košarkarje v Novem mestu in okolici. Jasno, veliki zeleni klub je prva rešitev. Mi želimo biti druga. Klub za vse tiste, ki bi radi igrali košarko, a jim ne uspe na profesionalni ravni. Verjamem, da je to nujno potrebno," pojasnjuje Smodiš, ki je kariero začel in končal v Krki.

Proračun članske ekipe, v kateri košarkarji igrajo izključno na prostovoljni in s tem brezplačni osnovi, znaša 25 tisoč evrov. Mladinski pogon se medtem vzdržuje sam, torej z vadninami in občasno tudi kakšno donacijo. Velika prednost kluba je dvorana, ki jo je iz nekdanje delavnice in skladišča roletarstva preuredil podjetnik Robert Medle.

Ne spreglejte