Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
12.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

2

Natisni članek

Ivan Marinković Zadar Union Olimpija Rašo Nesterović Igor Kokoškov

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 12.07

6 let, 7 mesecev

Srb v Dalmaciji ostaja na slovenskem radarju

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

2

Najboljši košarkar Zadra Ivan Marinković in predstavniki Košarkarske zveze Slovenije so potrdili stike, a pot do reprezentančne aktivacije Srba s slovenskim potnim listom na začasnem delu v Dalmaciji je vendarle še zelo dolga. Predolga?

Ivan Marinković (desno) je bil ob nedeljskem porazu Zadra pri Olimpiji med najbolj aktivnimi akterji tivolske tekme. | Foto: Sportida Ivan Marinković (desno) je bil ob nedeljskem porazu Zadra pri Olimpiji med najbolj aktivnimi akterji tivolske tekme. Foto: Sportida

Dva tedna po tem, ko je dopolnil 23 let, je 207 centimetrov visoki košarkar Zadra Ivan Marinković na gostovanju pri Unionu Olimpiji kljub tesnem porazu (76:78) dokazal, zakaj spada med najboljše košarkarje v ligi ABA. S 17 točkami in 10 skoki je bil vnovič med najboljšimi na parketu, marsikdo v dvorani Tivoli pa je bil nanj pozoren tudi zaradi slovenskega potnega lista, ki ga je dobil po očetovi kranjski liniji.

Da bi bil kot takšen zanimiv tudi za reprezentanco, se v slovenskih košarkarskih krogih šušlja že nekaj časa. Predvsem zaradi dejstva, da je položaj krilnega centra, h kateremu se nagiba Beograjčan v zadrskem dresu, najbolj podhranjen v slovenski izbrani vrsti.  V zadnji reprezentančni akciji je to vrzel krpal predvsem Edo Murić, ki pa je po slogu igre in telesnih lastnostih bližje klasičnemu krilu. Bi mu lahko na EuroBasketu 2017 na pomoč priskočil Marinković, sicer nekdanji član mlade srbske reprezentance?

Bili so stiki, toda …

Prvi srbski košarkar, ki je oblekel dres Zadra po razpadu nekdanje skupne države, je po prihodu iz tivolskem slačilnice sicer priznal, da so pri Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) z njim vzpostavili stik, a več o tej temi ni želel govoriti. Podobno je bilo že pred časom, ko je v Sloveniji gostoval s Krko in izrazil načelno pripravljenost za pogovore.

Stikov ne skrivajo niti pri KZS, a generalni sekretar Radoslav Nesterović opozarja, da zgodba še zdaleč ni preprosta. "Lahko rečem le, da ga spremljamo, direktor reprezentance Matjaž Smodiš pa je govoril z njim. Sam sem navezal stike z Mednarodno košarkarsko zvezo. Po mojem vedenju bi imel Marinković trenutno zgolj status naturaliziranega košarkarja, kar pomeni, da se izključuje z, recimo, Alenom Omićem. Okrog tega je sicer še kar nekaj jasnosti. Predvsem pa velja poudariti, da bo imel glavno besedo selektor Igor Kokoškov," pravi Rašo.

Kdo je Ivan Marinković?   | Foto: Sportida Foto: Sportida

Leta 1993 rojeni Marinković, ki ima zaradi očeta iz Kranja tudi slovenski potni list, je košarkarsko pot začel v Beogradu, kjer so bili njegovi klubi Crvena zvezda, Partizan in OKK Beograd.

V letih 2012 in 2013 je bil član tudi srbske mlade reprezentance.

V tujini je zaigral za MZT Skopje, Szczecin in Zadar. V novi sezoni je po več statističnih kazalci med najboljšimi v ligi. V povprečju dosega  19,3 točke in ulovi 6,1 odbito žogo. 
Ne spreglejte