Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
17. 12. 2019,
12.10

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

2

Natisni članek

Koper Primorska Žan Mark Šiško Marko Jagodić Kuridža Marjan Čakarun Ivan Marinković Jurica Golemac

Torek, 17. 12. 2019, 12.10

4 leta, 5 mesecev

KOPER PRIMORSKA

Uresničevanje črnega scenarija: vodilni molčijo, igralci bežijo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

2

Marko Jagodić Kuridža | Marko Jagodić Kuridža: eden od tistih, ki predčasno zapuščajo Koper. | Foto Sportida

Marko Jagodić Kuridža: eden od tistih, ki predčasno zapuščajo Koper.

Foto: Sportida

Medtem ko v klubu ostajajo zaviti v molk, pa se je kadrovski razpad Kopra Primorske že začel. Marko Jagodić Kuridža, Lance Harris in Marjan Čakarun so že zapustili Bonifiko. Kmalu naj bi jim sledili novi donedavni soigralci. V klubu bodo molčali vse do petka.

Finančna nedisciplina, odhodi nosilcev, dolgovi iz preteklosti, negotova prihodnost. Vse to so indici, ki ne napovedujejo uspešnega nadaljevanja Kopra Primorske, kluba, ki se je lani v velikem slogu zavihtel v ligo ABA in osvojil dvojno domačo krono, letos pa pod koši blesti na obeh frontah. Uradnega komentarja vodstva kluba na to temo še nismo dočakali. Ne pretekli teden in ne ta. Kot vse kaže, ga še nekaj časa ne bomo. Ob našem zadnjem poizvedovanju so nam namreč v Kopru zatrdili, da bodo izjavo za javnost o stanju kluba posredovali v petek.

Precej bolj zgovorni so neuradni viri, ki pa zgolj potrjujejo črne odtenke večkrat omenjenega scenarija. Po naših informacijah v Kopru od tega tedna ni več najboljših dveh strelcev in najkoristnejšega igralca finala DP. Krilni center s srbskim in hrvaškim državljanstvom Marko Jagodić Kuridža v Beogradu čaka, da se košarkarji Crvene zvezde, njegovi skorajšnji novi soigralci, vrnejo iz Moskve, kjer jih v četrtek čaka CSKA.

Lance Harris je dvignil sidro. | Foto: Vid Ponikvar Lance Harris je dvignil sidro. Foto: Vid Ponikvar Koprsko štampiljko na izpisnem papirju ima tudi MVP finala zadnjega državnega prvenstva Marjan Čakarun, za katerega smo že poročali, da bo kariero nadaljeval na Madžarskem, in sicer v Szolnokiju, kjer taktirko vihti slovenski trener Gašper Potočnik.

Od koprskih soigralcev se je kmalu po nedeljski zmagi nad Igokeo poslovil tudi ameriški ostrostrelec Lance Harris. Kje bo kariero nadaljeval, še ni znano. Zanesljivo pa ne bo zadnji košarkar, ki je oziroma bo letos skočil s primorske barke. Zelo negotova sta namreč že pred večernim gostovanjem prvakov pri Hopsih statusa Američana Stephena Holta in Srba s slovenskim državljanstvom Ivana Marinkovića.

V rumeno-modrem dresu sicer ostaja prvi asistent lige ABA Žan Mark Šiško, a je veliko vprašanje, ali bo, tudi na račun precejšnjega zanimanja zanj in likvidnostih težav, tako še ob koncu tega tedna.

Jurica Golemac ima še dvignjeno glavo, toda ... | Foto: Sportida Jurica Golemac ima še dvignjeno glavo, toda ... Foto: Sportida

Posledično se seveda poraja vprašanje, do kdaj bo na trenerski klopi vztrajal trener Jurica Golemac, arhitekt enega najbolj homogenih igralskih mozaikov v regiji in strateg, po zaslugi katerega je Primorska kljub težavam nizala izjemne rezultate. Le letos so dobili vseh deset tekem državnega prvenstva in se v ligi ABA z izkupičkom 11 tekem – osem zmag nahajajo tik pod vrhom. Če dodamo še preteklo sezono, pridemo do podatka o tem, da je Primorsko vodil na 89 tekmah in zabeležil kar 79 zmag. A kaj, ko njegovi delodajalci pri polnjenju proračunske malhe niso bili tako uspešni kot varovanci pri polnjenju tekmečevih košev.

Poslavljajoči se igralski protagonisti koprske zgodbe so sicer pred nadaljevanjem sezone poskrbeli za ugoden rezultatski kapital in tako lastnikom, ki iščejo rešitve, kupili nekaj časa. Tako v državnem prvenstvu kot v ligi ABA imajo namreč prvaki tako lepo zalogo točk, da si tudi v primeru poraznega drugega dela sezone lahko obetajo obstanka.

Finale DP: Sixt Primorska vs Petrol Olimpija | Foto: Peter Podobnik/Sportida Foto: Peter Podobnik/Sportida Lastovka brez pomladi

Spomnimo, Sixt Primorska (od letos Koper Primorska) je leta 2016 nastala z združitvijo koprskega Koša in domžalske Lastovke, po kateri je klub prevzel tekmovalne pravice.

Niti je v rokah držala ozka skupina ljudi, zbranih okrog podjetnika Gregorja Vuge, ki so obvladovali Sixt in Car Target z blagovno znamko Vechicle Rent. Omenjeni podjetji sta zagotavljali skoraj 90 odstotkov klubskega proračuna.

Za svoj domicil so vodilni možje izbrali Koper. Novi igralec na slovenskem košarkarskem parketu je v ekspresnem vzponu osvojil dve pokalni lovoriki, naslov državnega prvaka in se z zmagoslavjem v 2. ligi ABA prebil med jadransko elito.

Predsednik kluba je še vedno Gregor Vuga, direktor pa Klemen Pur.

Finančne težave so deloma zaznamovale že zaključek pretekle sezone, letos pa so se po strukturnih in lastniških zasukih v zakulisju še stopnjevale.
 
Koper Primorska - Cedevita Olimpija
Sportal Grozeči primorski eksodus: podpora iz Ljubljane in Novega mesta
Ž
Sportal Slovenski rekorder, ki bi lahko znova združil moči z Dončićem
Jaka Blažič
Sportal Evropska grenkoba, jadranski navdih in olimpijske sanje
Ne spreglejte