Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
10. 4. 2019,
9.04

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

1

Natisni članek

Dirk Nowitzki Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Mark Cuban

Sreda, 10. 4. 2019, 9.04

5 let, 1 mesec

DIRK NOWITZKI SE POSLAVLJA

Večer, v katerem je bil Dončić znova majhen: Vsi smo Dirk! Hvala!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

1

Dirk Nowitzki - slovo | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Zdaj verjetno že veste. To je bila moja zadnja domača tekma," je ob zmagi Dallasa (120:109) nad Phoenixom v predzadnji tekmi sezone dejal poslavljajoči se nemški zvezdnik Dirk Nowitzki. Zasenčil je tudi Luko Dončića, ki je dosegel nov trojni dvojček (21 točk, 16 skokov, 11 asistenc).

To je bil večer, v katerem Luka Dončić kljub osmemu trojnemu dvojčku ni bil pomemben. Jamal Crawford si s svojimi 51 točkami ni zaslužil mesta na naslovnicah. Tudi zmaga Dallasa, ki je že davno izgubil možnost za preboj v končnico, ni bila prav dragocena. V American Airlines Centru v Dallasu se je namreč vse vrtelo okrog številke 41. To je v zadnjih dobrih dveh desetletjih nosil Dirk Nowitzki. Na pragu 41 let, ob koncu 21. sezone v ligi NBA, se je odločil za tekmovalno slovo. Nekdanji prvaki bodo sicer sezono sklenili jutri v San Antoniu, a ker je 213 centimetrov visoki Bavarec tokrat še zadnjič zaigral v domači dvorani, so bili vsi žarometi usmerjeni vanj.

pasica | Foto:

Luka Dončić. Dirk Nowitzki
Sportal Luka Dončić do osmega trojnega dvojčka, Miami izpadel iz končnice #video

Vsi smo Dirk Nowitzki!

"Hvala, Dirk," je ob njegovi podobi in številki 41 pisalo na čevljih Luke Dončića, ki je ob pogledu proti tribunam videl množico Dirkov. Organizatorji tekme so namreč prav na vsak sedež namestili velikansko fotografijo z obrazom nemškega zvezdnika, svojevrstno masko. Vsi so bili – Dirk Nowitzki. Kdor ni imel njegovega dresa, je nosil majico s številkami 41.21.1. Niz stoječih ovacij, vzkliki, navdušeno vpitje … Navijači so iskali različne načine, kako bi izrazili neizmerno spoštovanje, ki ga gojijo do poslavljajoče se legende.

Dirk Nowitzki - slovo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ko bodo upokojili dres …

"Mark, zanima me, kaj boš pripravil ob upokojitvi mojega dres. Zdaj si letvico postavil zelo visoko," je lastnika kluba Marka Cubana nagovoril Nowitzki, ki je bil počaščen, da so ga v skorajšnji pokoj pospremili številni nekdanji zvezdniki lige, med njimi tudi Larry Bird, Charles Barkley in Scottie Pippen. "Oh, čustva so močna. Poskušam s svojim jogijskim dihanjem, pa ne gre," je s cmokom v grlu in orošenimi očmi dejal slavljenec večera ter dodal: "Preveč je ljudi, ki bi si zaslužili zahvalo. Ne le za danes, ampak za vseh 21 let. Predvsem lastnik kluba, trener in navijači. Veliko je bilo nihanj, a ves čas ste bili ob meni. To cenim."

Petar Naumoski
Sportal "Dončić nadgrajuje delo Kukoča in Petrovića"

"Jamal mi je ukradel šov"

"Jasno, tu so tudi soigralci. Tudi njim gre zahvala. Bili so zelo potrpežljivi. Verjetno sem jih v vseh teh letih zbral vsaj 200. Hvala tudi vsem prijateljem in staršem, ki so tukaj. Hvala tudi košarkarjem Phoenixa, ki so mi dovolili, da mečem in zadevam. Le Jamal Crawford (51 točk, op. a.) mi je ukradel šov. Jezen sem nanj. Ne, ne. Šalim se," je ob koncu tekme navijačem pripovedoval Nowitzki, ki je pred tem v slabih 33 minutah dosegel 30 točk in ujel osem odbitih žog. Ni šlo niti brez zanj značilnih metov ob nagibu (fadeaway) in trojk.

Spoštovanja vredna kariera

In kdo se pravzaprav poslavlja? Velikan, bodoči stanovalec hiše slavnih, ki je vse tekme odigral v dresu Dallasa. Bilo jih je veliko – 1.520 v rednih delih sezon in še 145 v končnici. Leta 2007 je bil izbran za najkoristnejšega igralca lige. Leta 2011 je bil MVP finala. Dallas je bil takrat tudi prvak lige. Zbral je tudi 14 nastopov na tekmah vseh zvezd, bil štirikrat izbran v najboljšo peterko lige in še petkrat v drugo peterko. Zvezdnik drugačnega kova. Neameriški, a so ga Američani vzeli za svojega. Z igro in pristopom je osvojil njihova srca. Ne le v Dallasu.

Dirk Nowitzki - slovo | Foto: Reuters Foto: Reuters Dirk Nowitzki - slovo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dirk Nowitzki - slovo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Dirk Nowitzki - slovo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Dirk Nowitzki - slovo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Dirk Nowitzki - slovo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Dirk Nowitzki - slovo | Foto: Reuters Foto: Reuters Dirk Nowitzki - slovo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dirk Nowitzki - slovo | Foto: Reuters Foto: Reuters Dirk Nowitzki - slovo | Foto: Reuters Foto: Reuters Dirk Nowitzki - slovo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dirk Nowitzki - slovo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Dirk Nowitzki - slovo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Dallas
Sportal Luka, oder je tvoj, toda …
Ne spreglejte