Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
25. 7. 2014,
14.21

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Steve Nash Goran Dragić Goran Dragić Phoenix Suns Los Angeles Lakers kariera Kanada Slovenija

Petek, 25. 7. 2014, 14.21

5 let, 7 mesecev

Veliki Steve Nash o Goranu Dragiću: Ne morem si lastiti zaslug za njegov uspeh

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mentor in učenec iz lige NBA sta se srečala pri nas, oba pa sta spremljala obračun Slovenije in Kanade z roba parketa. Goran Dragić in Steve Nash sta ta dva košarkarska velikana. Nash ceni Gogija.

Ko je Steve Nash prvič leta 1996 zaigral za Phoenix Suns, je bil Goran Dragić star šele deset let, v istem klubu pa sta se spoznala čez 12 let. Golobradi Gogi je v najmočnejši ligi na svetu dobil vrhunskega mentorja, ki je bil takrat star že 34 let, zato je imel odličen poligon, da se od enega najboljših organizatorjev igre v ligi NBA nauči košarkarskih veščin.

"Po letu ali dveh sem videl, da ima to v sebi, saj je na treningih vedno trdo delal"

Prizna, da ob prvem srečanju s slovenskim košarkarjem ni imel pravega občutka, kam bi ga lahko popeljala kariera, a je na treningih kmalu spoznal, da ima letvice postavljene visoko: "Nisem vedel, da bo postal odličen igralec, vedel sem pa, da bo dober. Po letu ali dveh sem videl, da ima to v sebi, saj je na treningih vedno trdo delal . Zdaj je eden najboljših organizatorjev igre. "

Tudi Goran je velikokrat poudaril, da je bil Nash odličen mentor, vendar zadnji ne želi zaslug za Dragićev razvoj pripisati sebi: "Ne morem si lastiti zaslug za njegov uspeh. Vse je naredil sam. Zelo lepo je gledati njegovo igro. Velja za tekmovalnega košarkarja. Iz sezone v sezono napreduje. Zelo sem ponosen nanj, da je postal eden najboljših v ligi NBA. "

Prepričan je, da si je Goran zaslužil mesto na tekmi All-Star, saj je igral na visoki ravni skozi celotno sezono. Poudarja, da Gogi od njega ne potrebuje nobenih nasvetov, saj ima jasno začrtano smer: "On je poveljnik. Še izboljšal se bo. Ne potrebuje nasveta od mene. Zelo inteligenten fant je."

Po koncu kariere v svet filmov in oddaj

Čeprav se srečavata v ligi NBA večkrat na leto, pa je bilo njuno zadnje srečanje v Sloveniji. Nash je namreč direktor kanadske reprezentance, ki je v četrtek igrala pripravljalno tekmo s Slovenijo. Kariero v izbrani vrsti je 40-letni Kanadčan za končal, saj telesno ne more biti več aktiven na dveh koncih. Bila pa je velika škoda za košarko, da nista bila oba v dvorani v Rogaški Slatini skupaj na parketu: "Če bi igral za Kanado, potem ne bi mogel v ligi NBA. Moje telo ne bi zdržalo. Pred sedmimi leti sem se odločil za reprezentančno slovo," pravi član LA Lakers, pred katerim je zadnja sezona v karieri: "Rad treniram in igram. Upam, da bom nato preživel veliko let brez košarke, zato sem vesel, da je pred mano še ena sezona. Nato se bom posvetil produkciji filmov in oddaj, kar delava skupaj z bratrancem. Polega tega imam fundacijo za otroke in še delam kot direktor kanadske košarkarske reprezentance."

Kanadska reprezentanca je proti Sloveniji izgubila z 80:92, prikazala pa se je kot zelo atletska ekipa, ki goji severnoameriški slog igre. Nash je pohvalil slovensko izbrano vrsto in spregovoril tudi o možnosti čete Jureta Zdovca na svetovnem prvenstvu, na katerem Kanada ne bo nastopila: "Slovenija je na parketu videti enotna. V napadu je zelo neugodna, saj žoga kroži hitro, v svojih vrstah pa ima košarkarje, ki igrajo pametno in znajo zadeti od daleč. Njihove odločitve so prave. Ko bo igral za reprezentanco še Gogi, vas bodo na svetovnem prvenstvu težko premagali," je Nash Sloveniji popihal na dušo.

Ne spreglejte