Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2019,
9.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

4

Natisni članek

Jure Zdovc Zmago Sagadin Dušan Hauptman Peter Vilfan Petrol Olimpija košarka ABA

Torek, 19. 3. 2019, 9.00

5 let, 2 meseca

Anketa o izpadu Petrol Olimpije iz lige ABA

Vsi so s prstom pokazali na Jureta Zdovca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

4

Jure Zdovc | Jure Zdovc se je v nedeljo moral posloviti od lige ABA. | Foto Vid Ponikvar

Jure Zdovc se je v nedeljo moral posloviti od lige ABA.

Foto: Vid Ponikvar

Košarkarski klub Petrol Olimpija je v nedeljo padel na realna tla. Po katastrofalni sezoni v ligi prvakov, je velika zaušnica sledila še v ligi ABA, od katere so se Ljubljančani poslovili prvič v zgodovini tekmovanja. Številne menjave v kadru ljubljanskega kluba in nespretno delovanje vodstva kluba so Olimpijo pripeljali na dno. O izpadu Olimpije iz regionalnega tekmovanja, vzrokih za slabe predstave in prihodnosti 17-kratnih slovenskih prvakov smo se pogovarjali z nekdanjimi legendami Olimpije Zmagom Sagadinom, Dušanom Hauptmanom in Petrom Vilfanom.

O čem smo se pogovarjali s sogovorniki:

  • o njihovem pogledu na izpad Petrol Olimpije iz lige ABA,
  • kateri so po njihovem mnenju glavni vzroki za izpad,
  • ali bi si Olimpija v primeru razširitve regionalnega tekmovanja zaslužila obstanek v ligi ABA.

Zmago Sagadin: Izpad Olimpije me je zelo prizadel

Zmago Sagadin je bil ob izpadu Olimpije zelo razočaran. | Foto: Vid Ponikvar Zmago Sagadin je bil ob izpadu Olimpije zelo razočaran. Foto: Vid Ponikvar "Zelo razočaran sem bil že pred tekmo, da sta o obstanku v ligi na življenje in smrt odločali dve slovenski ekipi. Obe moštvi sta kakovostni in imata tudi solidne finančne pogoje, zato se nisem mogel sprijazniti, da bosta ravno ta dva kluba odločala o izpadu iz lige. Po izpadu Olimpije pa sem bil prizadet tudi osebno, saj sem velik del svojega življenja in tudi zdravja pustil za evropsko Olimpijo, in ne to, ki izpada iz regionalnega tekmovanja. Bil sem med glavnimi tvorci lige ABA, kajti potrebovali smo tekmovanje, kjer bi kalili igralce za Evropo. Tudi iz tega vidika se zadeva slabše ne bi mogla končati. Po kakovosti sta Olimpija in Krka peta oziroma šesta ekipa v tej ligi, a sta obe neverjetno nespretno odigrali to sezono v ABA ligi. Izpad Olimpije ni dober ne za ljubljansko ekipo, ne za celotno slovensko košarko," je izpad Olimpije iz regionalne lige pokomentiral nekdanji strateg Ljubljančanov Zmago Sagadin.

"Novo vodstvo je odlično saniralo dolgove. Prav tako je imela ljubljanska ekipa nekaj igralcev, ki bi bili primerni za prestop v ligo NBA in bi bili v mojih rokah zagotovo dobri igralci, za zdaj, v tem trenutku pa to niso. Na žalost se zato slovenska javnost nad njimi pritožuje, a to so naravnost fantastični potenciali. V mislih imam predvsem Blaža Mesička, ki je na žalost pobegnil, pa Marka Simonovića in Luko Šamanića, ki ju je Olimpiji čudežno uspelo pripeljati v klub. Gre res za izjemne košarkarske potenciale, ki v tem trenutku še niso NBA-igralci. Pred sezono je bilo vse zelo dobro zastavljeno, šepala pa je izvedba. Žal vodstvo kluba nima znanja za delo s takšnimi igralci. To, da takšna ekipa kot je Olimpija v sezoni zamenja tri trenerje, ni normalno. To počno 'kavbojski' klubi, ki po dveh ali treh izgubljenih tekmah že zamenjajo trenerja. Za Olimpijo je bil usoden poraz z nemotiviranim FMP-jem. Posledice so tu, druga liga ABA, ki ne zanima nikogar, še posebej ne gledalcev. To bo treba preživeti in stvari zastaviti nekoliko drugače," je prepričan Celjan, ki je z Olimpijo skupno osvojil kar 24 državnih in mednarodnih lovorik, vključno z osvojitvijo evropskega pokala, tretjim mestom v evroligi in osvojitvijo lige ABA.

Blaž Mesiček je v tej sezoni že drugič v karieri zapustil Olimpijo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Blaž Mesiček je v tej sezoni že drugič v karieri zapustil Olimpijo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Mislim, da možnosti za razširjeno ligo ni. Če bi se pojavila, si Olimpija zagotovo zasluži mesto med najboljšimi ekipami, saj je naredila to ligo. Konkretno, jaz, Rado Lorbek in Danko Radić smo naredili to ligo. A šteje le tisto, kar se zgodi danes in kar bo jutri. Na žalost je danes pogreb, upam pa, da krivulja v prihodnosti ne bo šla še nižje," meni 66-letni košarkarski strateg, ki ga igranje Olimpije v državnem prvenstvu ne zanima. "Zanima me le evropska Olimpija. Državnega prvenstva sploh ne gledam, saj sem prestar in imam preveč izkušenj, da bi gledal tako slabo košarko. Kdo bo osvojil državno prvenstvo, me zanima toliko kot lanski sneg, a verjamem, da bo Zdovcu uspelo stvari postaviti na svoje mesto in da bo z dobro obrambo in dobrim skokom osvojil vsaj domače prvenstvo," še meni Sagadin.

Mirza Begić
Sportal Glavobol ob računu ljubljanskega zapitka

Dušan Hauptman: Velika zaušnica za vodstvo Olimpije Dušan Hauptman največ pričakuje od državnega prvenstva. | Foto: Vid Ponikvar Dušan Hauptman največ pričakuje od državnega prvenstva. Foto: Vid Ponikvar

"To je zagotovo velika zaušnica za vodstvo Olimpije, ker je to še en neuspeh te Olimpije, kjer naj bi bile v klubu urejene razmere. Igralci so plačani, imajo vse pogoje za trening, a je letošnja sezona kljub temu ena izmed slabših v zgodovini kluba. Sam izpad iz regionalne lige zame ni velika katastrofa, za mene bi bila večja katastrofa, če ne bodo osvojili državnega prvenstva. Ne verjamem, da se bo Olimpija v prihodnji sezoni kakor koli spremenila, čeprav sem optimist in mislim, da bo s prihodom Jureta Zdovca vse nekoliko bolje in bo tudi ekipa drugo leto boljša, a ta ekipa ne more igrati na treh ravneh. Prepričan pa sem, da nebo toliko boljša, da bi zadovoljila tako kritične navijače kot sem jaz. Zagotovo bo treba na tisto pravo Olimpijo, ki bo zmagovala, čakati vsaj še nekaj let," je prepričan nekdanji košarkar Olimpije Dušan Hauptman

"Pohvalno je, da klub sanira dolgove, a to zame ni razlog za izpad iz regionalne lige. Razlog za izpad je zagotovo v slabem selekcioniranju tako igralskega kot strokovnega vodstva. A mislim, da bo Zdovc zdaj znal urediti stvari tudi na tem področju. Žal Juretu ni uspelo dobiti tekme v Novem mestu, a ni konec sveta. Kot sem že rekel, zame bi bil večji neuspeh še prehiter konec v državnem prvenstvu," se k nadaljevanju sezone ozira nekdanji slovenski reprezentant, ki je v dresu Olimpije odigral 17 sezon.

"Klub ima zagotovo svojo računico. Jaz že zaradi načela ne bi igral v drugi ligi, saj je Olimpija eden od ustanoviteljev tega tekmovanja. Mislim, da bi Olimpija že v tej sezoni morala igrati le v ligi prvakov in slovenskem prvenstvu. Zadnjih sedem let Olimpija nima težav le v tujih tekmovanjih, težave jim povzroča že državno prvenstvo. V mojih časih je bila Olimpija suverena in takrat bi lahko razmišljali o nekem preskoku igranja rednega dela in bi igrali le v končnici. Enostavno bi moral biti ljubljanski klub glavni v državi in to bi se moralo vedeti že pred začetkom sezone. Verjamem, da bo Jure znal iz teh igralcev potegniti 120 odstotkov in bo s tem vsaj nekoliko rešil sezono. Upam, da bo Olimpija nadaljevala delo z mladimi igralci, a treba je pripeljati še tri ali štiri izkušene igralce, da bi lahko potem ekipa zmagovala tudi v Evropi. Treba je iti korak za korakom," še meni Hauptman.

Jure Zdovc
Sportal "Ne predam se. Počakajmo, da vidimo, kaj bo."

Peter Vilfan: Olimpija potrebuje očiščenje

Peter Vilfan upa, da bo Olimpija znala zadržati Jureta Zdovca. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Peter Vilfan upa, da bo Olimpija znala zadržati Jureta Zdovca. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Olimpija je s tem izpadom doživela katarzo in vrhunec vsega, kar se je dogajalo v zadnjih osmih letih. Že nekajkrat v zadnjih letih smo rekli, da nižje Olimpija že ne more, zdaj pa v resnici mislim, da je Olimpija dosegla dno in bo šlo od zdaj samo še navzgor. Ni toliko pomembno, kaj se je že zgodilo, pomembno je, kaj bo z Olimpijo v nadaljevanju. Vodstvo naj vztraja pri tem, kar je povedalo že pred izpadom, naj dajo Zdovcu polno zaupanje. Upam, da mu bodo dovolili delati z ekipo še naslednji dve leti, mu nekoliko zvišali proračun in s tem naredili vse, da se Olimpija vrne na tisto staro pot, na kateri je že bila. Zdaj je pred klubom ogromno odločitev. Olimpija mora letos postati državni prvak in v tem primeru jaz ne bi igral v drugi ligi ABA, ampak bi naredil vse, da si priborim mesto v ligi prvakov in tam dosežem povsem drugačen rezultat, kot je bil ta v letošnji sezoni. Nato bi Olimpija morala osvojiti še en naslov v državnem prvenstvu in se tako vrniti v ligo ABA ter se s tem izogniti igranju v vaseh, v katerih se igra druga liga ABA," pa o prihodnosti ljubljanskega kluba meni Peter Vilfan.

"Zalomilo se je na več področjih. Zagotovo je težava selekcija igralcev, ki se je izkazala za slabo. To lahko zdaj potrdimo vsi. Izbira igralcev je bila narejena z dobrimi nameni, a očitno ni bila narejena dovolj strokovno. 21 igralcev, ki jih ima Olimpija, ni v serijah sposobnih zmagovati na tekmah državnega prvenstva, kaj šele na tekmah v ligi ABA ali mednarodnih tekmovanjih. Na ekipo ni dobro vplivalo tudi hitro menjavanje trenerjev. Jure Zdovc je zdaj zagotovo dobra izbira in ima absolutno podporo, ker je najmanj kriv za slabo sezono. Prišel je tik pred koncem in ni imel vpliva na izbor igralcev. Iz teh košarkarjev, ki jih ima na voljo, mora zdaj izvleči maksimum. Zdovc za prihodnost gotovo predstavlja trdo delo, garanje in maksimalno resen pristop k treningom in tekmam. To Olimpija zagotovo potrebuje," o prihodnosti ljubljanskega kluba meni prvi kapetan slovenske reprezentance. 

Vilfan je prepričan, da je Jure Zdovc odlična rešitev za Petrol Olimpijo. | Foto: Urban Meglič/Sportida Vilfan je prepričan, da je Jure Zdovc odlična rešitev za Petrol Olimpijo. Foto: Urban Meglič/Sportida

"Seveda bi si želel, da bi Olimpija igrala v ligi ABA, a včasih je treba izbrati nekoliko bolj logično pot in se v neko tekmovanje vrniti zaradi sebe in svojih zaslug. Olimpiji je bilo v zadnjih letih že ogromno podarjenega z raznimi povabili. Ljubljanski klub potrebuje očiščenje in prav je, da gredo korak za korakom. Nisem privrženec tega, da se Olimpiji daje potuho, čeprav bi bil vesel, če bi nastopala v ligi ABA. Raje bi videl, da ekipa začne na dnu in povsem od začetka po novi poti," o morebitnem obstanku Olimpije v ligi ABA meni Vilfan.

Preberite še:

Krka Olimpija
Sportal Veselica v Novem mestu, zgodovinsko slovo Olimpije
Krka vs Petrol Olimpija liga ABA
Sportal Krka se je rešila, liga ABA naslednje leto brez Olimpije
Krka
Sportal Žal jim je Olimpije, a gledajo nase
Ne spreglejte