Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
21. 2. 2019,
16.12

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

4

Natisni članek

Petrol Olimpija Jure Zdovc Roman Lisac

Četrtek, 21. 2. 2019, 16.12

5 let, 3 mesece

Jure Zdovc opravil prvi trening pri Petrol Olimpiji

Zdovc prekršil nepisano pravilo in dobil zagotovilo, da bo več denarja #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

4

Jure Zdovc | Jure Zdovc je imel zadnja dva dneva glavobol, ko je začel s treningi, pa je minil. | Foto Vid Ponikvar

Jure Zdovc je imel zadnja dva dneva glavobol, ko je začel s treningi, pa je minil.

Foto: Vid Ponikvar

S prihodom Jureta Zdovca v Petrol Olimpijo je zavel nov, svež veter. Sodeč po besedah vodilnih so njegov vstop v Stožice pozdravili tudi sponzorji, ki naj bi našli bistveno več denarja za prihodnjo sezono. A Zdovca čaka veliko dela že v tej. Sprva je imel glavobol, ki pa je zdaj popustil.

"Vsak dan sem bolj vesel, da sem prišel nazaj. Prekršil sem nepisano pravilo. Ne delaj doma, ne hodi v klub, v katerem si bil. Vesel sem, da sem tu. Včeraj malo manj, danes bolj. Eno je gledati od zunaj, drugo je, ko vstopiš v osrčje kluba ter spoznaš določene probleme. Tu govorim o ekipi. Klub je vrhunsko organiziran. V ekipi so problemi. Pritisk je, kar je sestavni del. Nimam čarobne palice, vendar želim ekipo dvigniti že to sezono. Še zdaleč, da bi bila zaključena. Naredil bom vse, da odigramo čim bolje in zmagamo čim več tekem. Dva dneva sta bila naporna. Moram priznati, da sem imel tudi veliko glavobola. Danes sem veliko bolj pozitiven, ko se je začelo delo na terenu. Dobil sem energijo in motivacijo," je ob vnovičnem ustoličenju za glavnega trenerja dejal Jure Zdovc.

V Olimpiji je bil že prvi mož stroke med letoma 2009 in 2011, zdaj pa drugič prevzema dirigentsko palico. "Jure je bil želja že dalj časa, vendar prej ni bil trenutek pravi. Zdaj je. Več faktorjev je bilo. Veste, da sem z Juretom govoril. Ni želel v isti kaos kot v Cedeviti. Kot edini je poizkusil, kako je igrati tri tekmovanja. Nemogoče je to preživeti. To ima zapisano v klavzuli, da ne misli voditi ekipe v treh ligah," je ob Juretovem prihodu dejal direktor Roman Lisac, ki je dodal, da so imeli sejo upravnega odbora glede Zdovčevega prihoda prek korespondenčne seje in se dokončno odločili. V igri sta bila še Tomo Mahorič in Zmago Sagadin.

Vodstvo kluba mora urediti, ali bo Olimpija igrala v treh ali dveh tekmovanjih in na kakšen način

Jure je tudi sam nato še poudaril, da treh lig ne bo vodil: "To je vprašanje za vodstvo kluba. Nekajkrat sem že povedal, da so ekipe v ligi ABA v specifičnem položaju. Srbi denimo ne igrajo uvodnega dela državnega prvenstva, Hrvati ja …"

Nato je svoje pristavil Lisac: "Na zadnjem izvršnem odboru Košarkarske zveze Slovenije smo se dogovorili in ustanovili komisijo, ki naj bi pripravila tekmovalni sistem."

Zdovc o zagotovilih glede višjega proračuna

O Zdovčevem prihodu se je govorilo že novembra, vendar takrat ni bilo niti blizu, da bi se vrnil v Stožice.

In kaj je Zdovca prepričalo? "Malce sem se že začel dolgočasiti. Pri Olimpiji nisi nikoli bistre glave. Emocije delajo svoje. Tema Olimpija je prišla na plan prek raznoraznih ljudi, ki so me prepričevali, naj se vrnem. Velika odgovornost je. Res je, da sem imel istočasno ponudbo iz Turčije. Tudi zanimivo, vendar izziv, da delaš doma, je drugo. Rad bi vrnil Olimpijo in narediti korak naprej."

Ima trdna zagotovila, da se bo proračun v prihodnji sezoni drastično dvignil

Roman Lisac je želel Zdovca pripeljati v Olimpijo že novembra, vendar takrat, kot pravi, trenutek še ni bil pravi. | Foto: Vid Ponikvar Roman Lisac je želel Zdovca pripeljati v Olimpijo že novembra, vendar takrat, kot pravi, trenutek še ni bil pravi. Foto: Vid Ponikvar Korak naprej bodo naredili tudi pokrovitelji, ki so mu obljubili višji proračun za prihodnjo sezono. S tem pa se bodo povečala tudi pričakovanja moštva: "Zagotovila s predsednikove strani so. Proračun bo treba dvigniti. Imam zagotovila. Zlasti, če želiš biti konkurenčen. Trdna zagotovila imam, da se bo proračun v prihodnji sezoni drastično dvignil in potem postopoma. Da bo ekipa konkurenčna. Da se bomo borili za prvo mesto v ligi ABA in nato nastopili v Eurocupu in prišli v drugi del tega tekmovanja."

A ga najprej čaka srdit boj v ligi ABA, v kateri bo Olimpija v zadnjih treh krogih reševala kožo in se skušala izogniti izpadu iz regionalnega tekmovanja. Ljubljančani so trenutno skupaj z Igokeo na predzadnjem mestu in imajo zmago več od Krke.

Do konca sezone se bo pomerila še v gosteh pri FMP-ju in za konec pri Krki, vmes pa bo v Stožicah gostovala Cedevita. "Odprto je še vse. Tudi razpored ni idealen. Dve tekmi zunaj, Cedevita doma. Razpored je težak. Šli bomo tekmo po tekmo. Prioriteta bo liga ABA, nato slovensko prvenstvo," pravi novi prvi mož stroke pri zeleno-belih.

Ne želi pomisliti, da bi izpadli

V teoriji je tudi možen črn scenarij, da Olimpija izpade v drugo ligo ABA. A to naj ne bi vplivalo na konec njegove zgodbe pri Olimpiji: "Rezultat ne bi smel vplivati na plan, ki smo ga naredili. Je pa res, da si ne upam niti pomisliti, da bi izpadli. Upam, da bomo ostali."

Danes bo naredil seznam igralcev, na katere računa v zaključku sezone, preostali pa bodo kot posojeni odšli v druge slovenske klube, morda pa se bodo v Stožicah poslvoili tudi od kakšnega tujca. Številka 22 je za igranje v dveh tekmovanjih namreč prevelika.

Liga ABA prioriteta

"To je glavobol. Toliko igralcev, toliko kombinacij – slovenska liga, ABA liga … Ogromno stvari je. Imam ekipo okoli sebe, ki so tu že toliko časa. Dobiti bom moral sliko. 120-odstotno razumem, da so igralci izmučeni. Moja prva stvar bo, da bomo zaigrali ekipno v obrambi. Določiti moramo pravila, da se bo v vsakem trenutku vedelo, kdo je za kaj odgovoren. Napad je bil dosti sebičen, ni bilo ekstra podaje," so besede Zdovca.

Z njegovim prihodom so tudi apetiti kluba zrasli, kar pa bo nekoliko v nasprotju z zdajšnjo linijo, ko so pripeljali številne mlade košarkarje.

Pogoj pripeljati dobre slovenske igralce in dva, tri odlične tujce

"Vemo, da je to zelo težko. V vseh uspešnih evropskih ekipah ne vidim mladega košarkarja. Ko smo igrali evroligo, smo imeli Sasuja Salina, Davisa Bertansa. Fantje so igrali. Lani sem imel tudi takšen položaj, ko sem imel pri Cedeviti Džanana Muso. Da rezultat ne trpi, sta eden, maksimalno dva mlada košarkarja lahko v ekipi in morata biti obkrožena s starejšimi. Vem, da je del politike Olimpije delo z mladimi. Te mlade moramo obkrožiti z izkušenimi, da jih bodo v ključnih trenutkih razbremenili. Luka Šamanić je dobil minutažo. Ne vidim, da je ne bi v prihodnje. Sem obrambni trener. Prva stvar mi je obramba. Tu ima Luka probleme. Tudi Marko Simonović. Če bo želja in energija, bomo tudi to spremenili," izpostavlja nekdanji košarkar Olimpije, ki je danes izvedel, da je kapetan ekipe Mirza Begić, ni pa še jasno, ali bo center še naprej opravljal to vlogo v ekipi.

Ima zagotovila

Za konec je še enkrat pogledal proti prihodnosti, v kateri vidi v Olimpiji tudi kakovostne slovenske košarkarje: "Vsem je želja pripeljati dobre slovenske igralce. To je pogoj. Potem moramo videti, kaj lahko dobimo pri tujcih. Dva, trije morajo biti dobri. Potem bomo zraven vključili še mlade in sestavili okostje ekipe. Moramo vedeti, da bo drugo leto zelo kakovostno, kar se tekmovanja v ligi ABA toče. Partizan se dviga, Cedevita …, kar pa je dobrodošlo za košarko."

O mladih v ekipi

Ne spreglejte