Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
12.57

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Volkswagen Ljubljanski maraton

Sreda, 10. 10. 2018, 12.57

5 let, 6 mesecev

Kakšne bi morale biti priprave na največji tekaški dogodek v Sloveniji? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Peter Kastelic | Vaditelj atletike Peter Kastelic stavi na postopne priprave na maraton.  | Foto Planet TV

Vaditelj atletike Peter Kastelic stavi na postopne priprave na maraton.

Foto: Planet TV

"Postopne," poudarja vaditelj atletike Peter Kastelic, ki v okviru društva GiBit tekače pripravlja na maratonsko preizkušnjo. Ta jih čaka zadnjo nedeljo v oktobru, ko bo v Ljubljani na sporedu Volkswagen 23. Ljubljanski maraton. "V zadnjih mesecih so treningi intenzivnejši in količinsko zahtevnejši, je pa najpomembnejše to, da se tekači na maraton pripravljajo vso sezono," poudarja Kastelic.

"Večina naših tekačev trenira že od marca, kar je super. To pomeni, da nas v teh dneh čaka zgolj piljenje forme, medtem ko je bilo včasih bolj značilno, da so se tekači na maraton pripravljali samo zadnja dva meseca," je pripomnil Kastelic, ki je svojo krstno maratonsko preizkušnjo doživel prav v Ljubljani.

"Naš trening traja 75 minut. Od tega prvih od 20 do 25 minut porabimo za ogrevanje, kamor vključimo tudi vaje tekaške abecede, s katerimi izboljšujemo tehniko teka, in stopnjevanje, s katerim pridemo do večje hitrosti. Sledi glavni del, ki mu posvetimo od 30 do 40 minut, ne smemo pa pozabiti na sklepni del, ki ga namenimo ohlajanju, izteku in raztezanju," je izpostavil glavne poudarke tekaškega treninga.

Matevž Oman se bo maratonskega zalogaja letos lotil prvič

Eden od tekačev, ki se pripravlja na svoj prvi maraton, je tudi Matevž Oman. Novinarki Planet TV Anji Markovič je povedal, da gre za izziv, ki pri večini tekačev v določenem obdobju pride na vrsto. "Prej ko slej se naveličaš tekov na deset kilometrov in takrat pade tudi odločitev o velikem maratonu," je namignil.

Poudaril je še, da treninga za glavo, ki naj bi pri maratonu igrala veliko, če ne kar glavno vlogo, ni, prav tako ni treninga za preboj tekaškega zidu, saj ga doživiš šele na tekmi. Kljub temu pa je veliko drugih dejavnikov, ki jih lahko izpilijo na t. i. dolgih tekih. "Kako je videti, ko telo porabi vse zaloge in ko enkrat treščiš ob ta zid, a kot sem dejal, pravi maratonski zid verjetno doživiš šele na tekmi."

V 42 dneh je pretekel 42 maratonov

V oddaji Dan. na Planet TV so se posvetili tudi dobrodelnemu projektu Bogomirja Dolenca, ki je v 42 dneh pretekel 42 maratonskih razdalj (.1764 kilometrov), zraven pa zbiral sredstva za društvo Mali vitez. To združuje ljudi, ki so kot otroci preboleli eno od oblik raka. Preizkušnjo je brez dneva premora sklenil prejšnji petek v Velenju, kjer je tudi štartal. "Gnala me je misel na te ljudi, ki se tudi v odraščajoči dobi spoprijemajo s posledicami bolezni," je Dolenc izpostavil kot glavno motivacijo.

Bogomir Dolenc je v 42 dneh pretekel 42 maratonskih razdalj. Skoraj 1800 kilometrov je pretekel z mislijo na ustanovo Mali vitez, saj je zanje zbiral tudi sredstva. Z SMS sporočilom na 1919 (geslo je VITEZ oz. VITEZ5, če želite darovati enega ali pet evrov) ali prostovoljno donacijo. | Foto: Facebook Bogomir Dolenc je v 42 dneh pretekel 42 maratonskih razdalj. Skoraj 1800 kilometrov je pretekel z mislijo na ustanovo Mali vitez, saj je zanje zbiral tudi sredstva. Z SMS sporočilom na 1919 (geslo je VITEZ oz. VITEZ5, če želite darovati enega ali pet evrov) ali prostovoljno donacijo. Foto: Facebook

Akcija zbiranja sredstev za društvo Mali vitez poteka do konca leta. Pridružite se ji lahko z SMS-donacijo (pošljite geslo VITEZ ali VITEZ5 na 1919) ali prostovoljno donacijo.

Jan Kovačič in Marko Potrč sta glavna protagonista športno-dobrodelne akcije 1, 2, 3, gremo!  | Foto: Ana Kovač Jan Kovačič in Marko Potrč sta glavna protagonista športno-dobrodelne akcije 1, 2, 3, gremo! Foto: Ana Kovač

Tudi akcija 1, 2, 3, gremo! v dobrodelnem duhu

Tudi sodelujoči v akciji 1, 2, 3, gremo!, ki ima v sodelovanju s podjetjem Hofer dobrodelni značaj, hkrati pa javnost spodbuja k bolj zdravemu načinu življenja in skrbi za svoje telo, se pripravljajo na nastop na ljubljanskem maratonu. Vsak udeleženec, ki bo na ljubljanskem maratonu tekel v majici z logotipom 1, 2, 3, gremo!, bo pomagal projektu Botrstvo. Hofer bo namreč za vsak pretečen kilometer v sklad projekta Botrstvo prispeval deset centov. Daljša ko bo pretečena razdalja, večja bo donacija. Projekt podpira že več kot 3.500 ljudi, pridružite pa se mu lahko na spletni strani https://www.123gremo.si.

Preberite še:

tek, šport, rekreacija
Sportal Je 42-kilometrska razdalja sploh zdrava?
anketa maraton
Sportal Za Ilko odsvetovano, za Filipa nujno zlo
Tek, ženska, rekreacija
Sportal Kaj je navadno največja težava pri rekreativnih tekačih?
Ljubljanski maraton 2017
Sportal Ali bodo tekači in navijači na ljubljanskem maratonu na boljšem, če ta postane zlat?
Maruša Mišmaš
Sportal Slovenska atletinja ima v rokavu novo taktiko
tek splosna
Sportal To je čas pred ljubljanskim maratonom, ko lahko še veliko pridobim ali izgubim

 

Ne spreglejte