0
0
0
0
0
NATISNI PISAVA

Od kultnega štadiona do razvaline

Avtor: Martin Pavčnik

Ljubljana - Pogled na propadajoč Plečnikov Centralni štadion v Ljubljani, kjer je med drugim preporod doživela tudi nogometna reprezentanca, je že nekaj let sramota za športno dediščino mesta in države.

0
0
0
0
0
Centralni štadion za Bežigradom: september 2011 Centralni štadion za Bežigradom: september 2011 Pin It

Bežigrajski štadion, ki ga večina pozna kot "Plečnikovega", v svojih zlatih nogometnih časih pa je nosil ime "Centralni štadion", je že nekaj časa pod ključem prepuščen naravi in občasnim vandalom. Pogled nanj ne priča ob bogati in pestri zgodovini, ki še zdaleč ni povezana zgolj z nogometom. Pravzaprav je bil objekt, ki je že v svoji prvi razvojni fazi nastajal dobro desetletje in nato bolj ali manj kozmetične popravke doživlja vse do konca minulega stoletja, po načrtih znamenitega arhitekta Jožeta Plečnika zasnovan in oblikovan kot orlovski štadion. Telovadišče, ki je po letu 1923 zraslo na nekdanji gramoznici, je že tedaj služilo tudi drugim namenom. Pred evharističnim kongresom leta 1935 je štadion doživel osrednje spremembe in polkrog ob današnji Vodovodni cesti sklenil s častno tribuno, ki danes prav tako klavrno propada. Tudi pozneje je štadion ob športnih gostil številne druge dogodke, večinoma koncertne narave, v zgodovinskih knjigah pa je pogosto omenjan kot prizorišče domobranske prisege leta 1944.

Častna tribuna brez časti Častna tribuna brez časti

Po drugi svetovni vojni je bežigrajski štadion zadihal predvsem z nogometnimi pljuči. Kmalu je postal dom nogometne Olimpije, ki je na zelenici pred Plečnikovimi tribunami igrala na različnih ravneh, v najboljših in najbolj odmevnih časih tudi v Evropi in prvi jugoslovanski ligi. Nekajkrat je na največjem tovrstnem objektu v Ljubljani svoje tekmece gostila tudi jugoslovanska reprezentanca. Po osamosvojitvi je Centralni štadion ostal dom Olimpije. A čeprav je po tej poti prišel tudi do obiskov velikih evropskih imen, kakršna sta denimo Milan in Liverpool, pa se je v srca novejšega nogometnega rodu Bežigrad zasidral predvsem kot kultni štadion prerojene nogometne reprezentance samostojne Slovenije. Slednja je pod vodstvom Srečka Katanca na prelomu med tisočletjema odigrala kar nekaj zgodovinskih tekem, ki so pomagale izbrano vrsto vpisati na evropski in svetovni zemljevid. Kljub vidni dotrajanosti in pozivom h gradnji novega štadiona je imel objekt pridih državne nogometne trdnjave in stičišča poti navijačev z vseh koncev Slovenije.

Po prvi nogometni pravljici z delnim "Prašnikarjevim podaljškom" se je izbrana vrsta preselila v Celje oziroma Maribor, NK Olimpija je klavrno propadla, za nogometno življenje pa je deloma skrbel le NK Bežigrad, ki je nastal na pogorišču nekdanjega kluba. A tudi "nova Olimpija" se je morala na polovici poti iz najnižje v prvo ligo posloviti od Bežigrada. Slovo je bilo tedaj pospremljeno z optimističnimi napovedmi Joca Pečečnika, ki je v partnerstvu z MO Ljubljana in Olimpijskim komitejem Slovenije prevzel objekt, o postavitvi novega štadiona, ki bi ohranil Plečnikovo dediščino. A ob trčenju ob številne administrativne in zakonske zidove ter ob pomanjkanju javnega interesa, ki je izpuhtel z odprtjem Stožic, Plečnikov štadion že štiri leta propada.

Foto: propadanje kult(ur)nega štadiona

Pečečnik še ni obupal

Plečnikova podrtija v popolni nemoči sodeluje le še z naravo, o novem bežigrajskem štadionu pa ni videti ne duha ne sluha. Večni optimist Joc Pečečnik pričakuje gradbeno dovoljenje do konca leta.

Gliha: Mestna in nogometna sramota

Propadanje bežigrajskega objekta in njegova negotova prihodnost žalostita tudi slovenske nogometaše. Največja čustva sprošča pri nekdanjih igralcih Olimpije, ki so bili z njim povezani vsak dan.

Foto: Reuters, Tina Deu, Getty Images, Vid Ponikvar in Bor Slana
Komentarje prikazujemo 7 dni po objavi članka. Po tem času komentarjev ne prikazujemo več.
Anketa

Kateri izmed adidasovih nogometnih zvezdnikov se ni uvrstil na svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji?

Prvoligaški klubi pred nadaljevanjem prvenstva

Kako so se klubi pripravljali na nadaljevanje sezone? Pokukali smo v vse tabore ...

Hotel Sol Aurora****

Vroče sonce, kristalno morje in razkošen hotel v čarobnem Umagu! 3 dni s polpenzionom le 139 € za dva!

Kapsule zelene kave 16,60 €!

Najmočnejši 800 mg ekstrakt zelene kave na trgu. Za vse, ki potrebujete pomoč pri hujšanju.

Pokaži Dejanu Zavcu, kaj zmoreš!

Čaka vas nepričakovano! Sporoča boksarski šampion in vas vabi k sodelovanju v Husqvarna izzivu.

oglasno sporočilo Zagotavlja